У Черкасах відкрили дошку пам’яті відомому банкіру

У Черкасах відкрили дошку пам’яті відомому банкіру

На фасаді Черкаського інституту ДВНЗ «Університету банківської справи» 2 березня урочисто відкрили меморіальну дошку банкіру, учаснику війни, депутату Черкаської міської ради Івану Боклогову. Відомо, що Іван Панасович безпосередньо брав участь в організації та будівництві Черкаського фінансового технікуму (тепер – Університет банківської справи). Ушанувати пам’ять прийшли колеги Івана Боклогова, випускники технікуму, син Олексій Боклогов та онук Денис Мандриков, ректор університету Анжела Кузнєцова та інші. Пані Анжела подякувала усім присутнім та додала, що цей день символічний, адже університет святкує 50-річний ювілей із часу заснування.

– Напевно, це святкування не було б настільки урочистим, якби не розпочалося сьогоднішнім дійством. Дякуючи вам та вашій пам’яті, ми вшанували працю, ентузіазм і натхнення справді великої людини – Боклогова Івана Панасовича, – зауважила ректор університету.
За словами члена ініціативної групи (випускники технікуму та працівники Будбанку) Марії Ступак, ідея відкрити меморіальну дошку Івану Боклогову з\’явилась рік тому.
– У грудні Івану Панасовичу виповнилося б 90 років, тому виникла така ідея. Необхідні документи для встановлення меморіалу в інституті ми зібрали відразу – приблизно за 2−2,5 місяця. Цю дошку ми (члени ініціативної групи – ред.) виготовили та встановлили за власний кошт. Раніше я вже зверталася, аби інститут назвали іменем Боклогова, – говорить Марія Дем’янівна.
Після урочистого відкриття меморіалу та покладання квітів усі запрошені мали можливість відвідати музей Черкаського фінансового технікуму, а випускники згадали свої студентські роки за горнятком кави у їдальні університету. Потім святкування продовжили в обласній філармонії, де відбувся концерт із нагоди ювілею навчального закладу. На свято зібралось чимало гостей не лише з Черкащини, а й зі столиці та різних областей України.
Боклогов Іван Панасович народився на Донеччині 29 грудня 1926 року. В 1943 р. добровольцем пішов на фронт. Трудовий шлях розпочав в 1945 р. в установах Промбанку з кредитного інспектора до керуючого Селідовським відділенням Промбанку. В березні
1958 р. призначений керуючим Черкаського облконтролю Промбанку (з 1959 р. – Будбанку). На цій посаді працював 31 рік до виходу на пенсію. Нагороджений 4 орденами та 14 медалями, значком «Відмінник Будбанку СРСР», Почесними грамотами, неодноразово був обраний депутатом Черкаської міської Ради. Помер ветеран війни і праці 1 грудня 1993 року після тяжкої хвороби на 67 році життя.
Особливою будовою у Боклогова І.П. був Черкаський фінансовий технікум, в який він вкладав всі сили й душу. 42-річний Іван Панасович довів керівникам Будбанка СРСР і міста доцільність його побудови саме в Черкасах і став організатором створення фінансового технікуму (лютий 1968 рік). Здійснював фінансування коштами Будбанку СРСР проектування та будівництва навчального корпусу, гуртожитків для студентів на 450 та 360 місць, житла для виклаачів та інших об’єктів, які склали унікальний навчальний комплекс. Також був членом Державної комісії по введеню їх в експлуатацію.
Наказом Будбанку СРСР від 29 лютого 1968 року №9 Івана Боклогова призначено першим директором технікуму. Згодом довгий час він очолював Державну екземенаційну комісію, підписував дипломи випускникам.
Боклогов Іван Панасович зробив значний внесок у розвиток економіки та соціальної сфери у Черкасах. Під його керівництвом облконтора Будбанку профінансували будівництво практично всіх нових великих промислових підприємств, десятків житлових будинків, а також шкіл, дитсадків, лікарень та інших об’єктів комунального господарства.

Валерія Тімергаліна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x