Черкаси долучились до пілотного проекту ProZorro.Продажі

Черкаси долучились до пілотного проекту ProZorro.Продажі

Участь у ньому вже беруть 20 українських міст. А першими з них стали Харків, Вінниця та Маріуполь. Декларацію про співпрацю від імені міської влади підписав заступник міського голови Черкас Ігор Волошин. З іншої сторони − радник Міністерства інфраструктури України та керівник проекту Олексій Соболєв. Уже цього літа робота через систему ProZorro.Продажі згідно зі змінами до законодавства стане обов’язковою. Проте міська влада Черкас підписала декларацію вже зараз та взяла участь у «пілоті», аби мати можливість завчасно познайомитись з перевагами цієї платформи. Проект ProZorro.Продажі реалізується за фінансової підтримки Western NIS EnterpriseFund (WNISEF) – першого в Україні та Молдові регіонального фонду прямих інвестицій з капіталом $150 млн, заснованого за фінансування уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та громадської організації TransparencyInternational Україна – українського відділення всесвітньо відомої антикорупційної організації TransparencyInternational, заснованої 1993 року в Берліні колишнім директором Світового банку Пітером Айґеном.

Комунальні підприємства по всій країні виставляють на аукціони не тільки майно, але й право оренди, право на розміщення рекламних матеріалів, право на проведення ярмарків тощо. А у 2018 році ProZorro.Продажі стане платформою, через яку відбуватиметься мала приватизація. Так, згідно з новим законом про приватизацію, який вже набрав чинності та після ухвалення кількох необхідних підзаконних актів, ProZorro.Продажі стане обов\’язковим інструментом для продажу комунального майна по всій країні. Тому не випадково заступник міського голови Ігор Волошин зауважив, що підписана декларація є для Черкас певною перемогою.
− Хай ми не перші, зате вже є певні напрацювання, прокладені шляхи. Попереду серйозна фахова робота. Думаю, що за кілька місяців ми вже зможемо презентувати перші результати, – зауважив він.
Так, участь у проекті дозволить черкаській міській владі, комунальним підприємствам міста швидко, вигідно і прозоро реалізовувати різне комунальне майно. Відповідно це не основні засоби виробництва, списане обладнання, металобрухт тощо. Через платформу також можна ефективно та максимально вигідно здійснювати оренду приміщень.
У свою чергу керівник проекту Олексій Соболєв повідомив, що за півтора роки вдалося довести ефективність платформи ProZorro.Продажі. За цей час на електронних аукціонах було продано державного майна майже на 7 мільярдів гривень.
− До нас вже приєднались великі державні підприємства та більше 20 міст по всій країні, які успішно продають майно на прозорих аукціонах, — розповів він. — Проект також отримав міжнародне визнання – антикорупційну нагороду від C5 Accelerate та USA InstituteofPeace в рамках конкурсу „TheShieldintheCloudInnovationChallenge “https://goo.gl/hGZUwj. Головне, за словами пана Олексія, при прозорих торгах правила рівні, кожен може прийти і взяти в них участь. Це одна з реформ, які нині активно впроваджуються. Тому міста, які до цього долучаються, рекомендують себе як реформатори, а не такі, що застрибують в останній вагон.
Олексій Соболєв повідомив також, що в Україні стартує ще один подібний пілотний проект у співпраці з Держгеокадастром, в рамках якого хочуть організувати продаж земельних ділянок. Але тут ініціація буде цілком залежати від політичної волі міської влади — що, як і коли реалізовувати через прозорі аукціони.

До ProZorro.Продажі вже приєдналися: Донецька військово-цивільна адміністрація, Чернігівська міська рада, Чернівецька міська рада, Маріупольська міська рада, Тернопільська міська рада, Вінницька міська рада, Львівська міська рада, Дніпровська міська рада, Хмельницька міська рада, Ужгородська міська рада, Рівненська міська рада, Кременчуцька міська рада, Житомирська міська рада, міська рада міста Нова Каховка, Полтавська та Тернопільська обласні ради та інші міста, а також державні та комунальні компанії: Укргазвидобування, Укренерго, Енергоатом, ПриватБанк, Аеропорт Бориспіль, Нафтогаз, Укрпошта, Укравтодор, КП «Київський метрополітен», Автомобільні дороги України, Корпоративний недержавний пенсійний фонд НБУ, Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, Запорізький титаномагнієвий комбінат, КПМА «Київ» (Жуляни), УКРНАФТА, НАК «Надра України» та інші.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x