На Смілянщині перейменували село

На Смілянщині перейменували село

13 березня 2018 року Верховна Рада України прийняла постанову, згідно якої село Чубівка Смілянського району, перейменоване 2015 року за рекомендації Українського інституту національної пам’яті на виконання закону про декомунізацію із села Ленінське, – відтепер матиме назву село Ленське. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській облраді.

Таким чином, за бажанням громади села відновлено колишню історичну назву, що існувала до 1926 року, села «Ленське» (названого на честь землевласника Ленського), адже походження нової назви села «Чубівка» є незрозумілою для них та стало несподіваною як для місцевих жителів, так і для місцевих істориків.

Рішення щодо перейменування села Ленінське Смілянського району Черкаської області на село Ленське були прийняті на громадських слуханнях жителів села 24.09.2015; сесіях Носачівської сільської ради Смілянського району від 20.11.2015 №2-1/VІІ; Смілянської районної ради від 25.12.2015 №3-7/VІІ та підтримано депутатами Черкаської обласної на сесії 19.02.2016 №3-39/VII.

Окрім того, Комітет Верховної Ради України з питань будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування також розглянув на своєму засіданні подання Черкаської обласної ради щодо перейменування села Поминик Маньківського району Черкаської області на село Калинівка і рекомендує прийняти відповідну постанову Верховної Ради України.

Село Поминик під такою назвою вперше згадується в історичних документах у 1715 році. В російській мові тлумачиться як «Помойник» (українською мовою Помийник).

У 1941 році село було перейменовано на Вікторівку (на честь організатора місцевого колгоспу Віктора Близнюка).

У 2016 році в процесі декомунізації селу було повернуто історичну назву Поминик. Проте місцеві жителі вважають цю назву неблагозвучною й навіть образливою. Тому й ініціювали перейменнування у зв’язку з негативним сприйняттям такої назви. Волевиявлення громадян села підтримано всіма інстанціями.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x