Народні майстри запрошують на майстер-класи з писанкарства

Народні майстри запрошують на майстер-класи з писанкарства

До Великодніх свят за сталою традицією черкаські народні умільці розпочинають цикли навчань із писанкарства. На майстер-класах вони не лише викладають практику написання писанок, але й діляться знаннями щодо традицій пращурів у виготовленні Великодніх родинних оберегів. До заходів зазвичай активно долучається Черкаський осередок Національної спілки народних майстрів України та Галерея народного мистецтва. Не стоїть осторонь доброї справи і Черкаський художній музей. Вони запрошують черкащан не гаяти час та підготуватися до Великого свята заздалегідь, а ще отримати позитив від самого процесу створення писанкового дива власноруч.

− На Великдень українці традиційно виготовляють писанки та крашанки. Писанки вважаються помічниками й захисниками. Орнаменти, якими оздоблюють яйце – це таємничі знаки, про зміст яких українці вже майже забули. Символи писанок – то літери тієї мови, якою люди зверталися до сонця, вітру, води, землі. У чому головна відмінність писанки від крашанки? У чому наші предки вбачали чудодійні властивості писанок? Звідки пішла приказка: «Гарна, мов писанка»? На майстер-класах з писанкарства ви знайдете відповіді на всі ці питання, спробуєте технологію воскового розпису за традиційними узорами, − закликають музейники.

Народні майстри запрошують на майстер-класи з писанкарства

Для участі в майстер-класах у Черкаському художньому музеї з собою треба мати: яйце біле (для дорослих – сире, для дітей – варене); дві свічки (парафінову та воскову) та упаковку паперових серветок. Вартість занять – 30 грн із особи. У групових замовленнях – 25 грн з особи. У суботу та неділю майстер-класи в музеї будуть проходити з 12.00. Для участі у майстер-класі потрібен попередній запис за тел.33-46-81.
Натомість, у Галереї народного мистецтва над розписом писанок щоп’ятниці ( аж до Великодня) чаклуватиме народний майстер, ас розпису — Анна Малініна. Здається, що про розпис, зокрема, писанковий, вона знає все. Її майстер-класи заряджають добром, занурюють у минувшину та надихають на створення чудових оберегів.

Галерея проводить майстер-класи в рамках проекту «Черкаський великодній фестиваль» за адресою: вул. Хрещатик, 251. Про майстер-калси можна дізнатись за тел.: 073 154 86 56; 096 276 25 26.
Майстри спілки проводять майстер-класи, зокрема − виїзні в школах.

Тетяна Балякіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x