Найпоширеніші причини слабкості та втоми

Найпоширеніші причини слабкості та втоми

Підвищена слабкість та втома протягом дня зовсім не означають, що ви чимось хворієте. Найчастіше причиною хронічної втоми є спосіб життя, а саме режим дня та харчові звички. Розглянемо найпопулярніші з них.

Ви п’єте мало води
Навіть незначне зневоднення може серйозно позначитися на можливостях вашого організму. При вживанні води у недостатній кількості зменшується обсяг крові – вона стає густішою. У результаті швидкість руху такої крові зменшується. Це призводить до того, що кисню і поживним речовинам потрібно більше часу для потрапляння в клітини організму.
Пропуск сніданку
Люди, які часто пропускають сніданок, відчувають себе втомленими і розбитими. За ніч організм витрачає чимало енергії, тому в ранковий час йому необхідно гарненько «заправитися». На сніданок лікарі рекомендують вживати більше білкових продуктів. Проте, не забувайте, що багата на білки їжа зазвичай містить багато калорій. Наприклад, можна з’їсти всього 10 горішків мигдалю, які нададуть заряд енергії до обіду. Йогурт і сир вибирайте знежирені або з пониженим вмістом жиру. М\’ясо та рибу – так, але не на сніданок, не кожен день, і по можливості у вареному вигляді або приготованими на пару. А ось на овочі налягайте без усякого побоювання.
Не захоплюйтеся нездоровою їжею
Нездорова їжа, що містить велику кількість простих цукрів і мінімум вітамінів та мінералів, призводить до значних «стрибків» цукру в організмі. При цьому зазвичай ми відчуваємо слабкість.
Вашому організму бракує заліза
Залізо необхідне для продукування гемоглобіну, який переносить кисень. Найпоширенішими джерелами заліза є яловичина, яйця, квасоля, какао, темні листові овочі та арахісове масло. Всі ці продукти найкраще вживати разом із овочами – джерелами вітаміну С (покращує засвоєння заліза).
Не зловживайте кавою
Горнятко кави вранці – це не так вже й погано. Кофеїн у невеликій кількості доволі корисний для організму. Однак, якщо пити більше трьох чашок кави протягом дня, то це може призвести до порушення циклу сну й недосипання.
Не варто сидіти перед комп’ютером на ніч
Яскравий екран комп’ютера або телефону може порушити природний циркадний ритм організму (своєрідний біологічний годинник нашого організму). Яскраве світло у нічний час пригнічює вироблення мелатоніну – гормону, який відповідає за регулювання цикла сну і недосипання. Лікарі рекомендують за дві години до сну не користуватися планшетами, смартфонами та іншими гаджетами.
Безлад вдома та на робочому столі
Безлад в офісі чи вдома здатний психологічно «вимотувати» нас, адже він не дає можливість сконцентруватися на конкретних речах. Тому візьміть за правило, що у кінці кожного робочого ви маєте переконатися у тому, що всі ваші речі належним чином прибрані й організовані.
Проте не забувайте, якщо втома вже набула хронічного характеру, то обов’язково треба звернутися до лікаря. Він може призначити медикаментозну терапію, яка включатиме полівітаміни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x