Олег Григор про перспективи розвитку робототехнічних спеціальностей у Черкаському державному технологічному університеті

Олег Григор про перспективи розвитку робототехнічних спеціальностей у Черкаському державному технологічному університеті

15 березня виповнилося 58 років з часу заснування в місті Черкаси технічного навчального закладу, який протягом десятиліть рухався лише вперед та активно розвивався. Із Черкаського загальнотехнічного факультету Київського технологічного інституту харчової промисловості навчальний заклад пройшов довгий шлях до самостійного, державного, одного з провідних технологічних вищих навчальних закладів України.
Сьогодні Черкаський державний технологічний університет – це прогресивний, унікальний вищий навчальний заклад. Заклад, який упевнено підтверджує імідж стабільного університету, що випускає висококваліфікованих фахівців.
Наразі до складу ЧДТУ входять 7 факультетів, 40 кафедр, на яких здійснюється підготовка студентів за 36 спеціальностями освітнього ступеня «Бакалавр», 34 спеціальностями освітнього ступеня «Магістр» та 11 спеціальностями освітнього ступеня «Доктор філософії».
Про останні досягнення вишу та перспективи розвитку розповідає ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор.

– Олегу Олександровичу, чим вирізнялося цьогорічне святкування Дня Університету?
− Наш університет невпинно розвивається і, безумовно, нам є чим пишатися. Насамперед, це наші студенти, які демонструють результати нашої праці у місті, в області, в Україні та закордоном. Безперечно, це наш колектив, люди, які роблять вагомий внесок у розвиток нашого університету, створюючи перспективи на майбутнє. І звичайно ж, ще одна невід’ємна складова успішного навчального закладу − матеріально-технічна база. Саме до 58 річниці ЧДТУ ми її примножили відкриттям Виставкової зали кафедри дизайну та навчальної Лабораторії сучасних цифрових рішень і робототехнічних систем, що свідчить про наш розвиток та підтверджує певні здобутки нашого згуртованого колективу.
− Хто докладав зусиль до появи в Черкаському державному технологічному університеті Виставкової зали?
− Відкриття виставкової зали кафедри дизайну ЧДТУ – ефективний результат співпраці ЧДТУ з Управлінням освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації за проектом «Інноваційні школи Черкащини», а також професорсько-викладацького складу кафедри дизайну і студентства. Загалом, Виставкова зала кафедри дизайну створена відповідно до реалізації обласної «Програми підтримки вищих навчальних закладів Черкаської області на 2015–2019 рр.» та відповідно до рішення сесії Черкаської обласної ради № 16-27/ VII від 08.09.2017 р.
До розробки дизайн-проектів і візуалізації пропозицій залучили 40 старшокурсників спеціальності «Дизайн» майже всіх спеціалізацій: «Промисловий дизайн», «Дизайн середовища», «Графічний дизайн», «Дизайн одягу», які у творчій співпраці з викладачами кафедри наполегливо виконували поставлені перед ними завдання.
− Які перспективи відкриються для університету завдяки навчальній Лабораторії «Сучасних цифрових рішень і робототехнічних систем»?
– Сьогодні робототехніку вважають локомотивом нової технологічної революції. Багато хто впевнений, що в найближчі роки робототехніка значно вплине на якість життя людини, і тому провідні корпорації вже зараз роблять ставку на розробку й розвиток сучасних автоматизованих старт-систем, робототехнічних комплексів у різноманітних сферах. Вони активно інвестують гроші в технологічні компанії, а державні структури обговорюють правові умови, в яких робототехніка існуватиме і розвиватиметься в майбутньому.
За підтримки Черкаської обласної державної адміністрації та Черкаської обласної ради в межах обласної «Програми підтримки вищих навчальних закладів Черкаської області на 2015–2019 роки» придбали обладнання для створення лабораторії сучасних цифрових рішень і робототехнічних систем. Зокрема, закупили стартові набори Raspberry Pi 3, комплекти Arduino, набори датчиків для Arduino, IP-АТС, IP-телефони та контрольно-вимірювальне обладнання.
Застосування такого обладнання дозволить проекту­вати новітні системи керування типу «Розумний будинок», «Автоматизація і роботизація виробничих процесів», «Системи GPS/GPRS моніторингу». Впровадження платформи в навчальний процес сприятиме значному підвищенню кваліфікації випускників спеціальності «Телекомунікації та радіотехніка». Придбане обладнання з IP-телефонії дозволить проводити підготовку висококваліфікованих спеціалістів у галузі телекомунікації: встановлювати, налаштувати та обслуговувати міні IP-АТС, без яких не обходиться жоден сучасний офіс. Окрім того, це дасть можливість пропонувати гнучкі технічні рішення з налагодження станцій та надання комерційних послуг з їх інсталяції.

Олег Григор про перспективи розвитку робототехнічних спеціальностей у Черкаському державному технологічному університеті

− Чи планує Черкаський державний технологічний університет збагачувати спектр освітніх програм, саме з робототехнічного напрямку?
− Останнім часом відбувається розвиток робототехнічного напрямку в усьому світі, не є винятком і наша держава. Відтак, з метою розвитку робототехніки в регіоні та для забезпечення можливості продовження навчання школярів, що вивчають у школах основи робототехніки, зокрема на базі навчальних систем LEGO Education, на факультеті електронних технологій і робототехніки Черкаського державного технологічного університету, починаючи з 2018 року, впроваджені нові освітні програми. Зокрема, здійснюватиметься підготовка здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «Бакалавр» та «Магістр» за спеціальністю 172 «Телекомунікації та радіотехніка» освітньої програми «Радіотехніка та робототехнічні системи» та за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» освітньої програми «Робототехнічні системи та автоматизація».
Відтак, я впевнений, що студенти Черкаського державного технологічного університету будуть готові до викликів завтрашнього дня і зможуть гідно конкурувати на ринку праці і розвивати робототехнічну індустрію.

Ольга Квятковська

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x