Понад півтори тисячі дітей оздоровляються щорічно в санаторії «Руська Поляна»

Понад півтори тисячі дітей оздоровляються щорічно в санаторії «Руська Поляна»

У Черкаському обласному дитячому протитуберкульозному санаторії «Руська Поляна» діти з усієї області отримують обстеження, профілактику та лікування від туберкульозу та оздоровлюються. Заклад розрахований на 160 осіб, та влітку тут розгортають додаткові місця, адже кількість охочих оздоровитися значно зростає. У середньому щороку до санаторію приїжджають понад півтори тисячі дітей. Для маленьких пацієнтів, крім повного обстеження, доступні різноманітні види процедур. Про те, як працює установа, лікування маленьких пацієнтів і плани на майбутнє розповів головний лікар санаторію Леонід Лащенко.

− Леоніде Івановичу, скільки нині дітей оздоровлюється у санаторії?
− Санаторій розрахований на 160 осіб. В зимовий час ця цифра, як правило, не перевищується. Найбільше ж пацієнтів улітку. Для задоволення попиту в літньому оздоровленні дітей області щороку розгортаються додаткові місця. Чотири заїзди тривалістю по 24 дні дають можливість оздоровити більшу кількість дітей.
− Як може дитина потрапити до Вашого закладу?
− Усі путівки направляють по районних медичних закладах, і цей розподіл затверджує обласне управління охорони здоров’я. Місць у нас достатньо, особливо в осінньо-зимовий період. Отож, діти стають на чергу й можуть у нас оздоровитися. У літній період дещо важче отримати путівку, тому охочі записуються заздалегідь. Цьогоріч до нас зверталися навіть із інших областей, звідти, де відсутні подібні санаторії. Однак ми не можемо приймати дітей із інших регіонів, адже перебування у санаторії фінансують із обласного бюджету.
− Як відбувається лікування дітей?
− Ми дотримуємося принципу етапності лікування. Поясню, що це значить. Часто до нас направляються діти для завершення лікування після перебування в інших обласних або районних медичних установах. Тобто, лікувальний процес являється послідовним і безперервним. Терміни лікування індивідуальні, залежно від перебігу хвороби.

Понад півтори тисячі дітей оздоровляються щорічно в санаторії «Руська Поляна»

− Які процедури отримують діти?
− Кожна дитина, яка поступає до нас, проходить повне обстеження. Ми маємо клінічну й біохімічну лабораторії, сучасні аналізатори, що придбані за рахунок і допомоги Ротарі-клубу «Черкаси-центр», маємо рентген-кабінет, в якому використовують апарат ще 1973 року випуску. Якщо ж дітей потрібно обстежити додатково, ми можемо користуватися лабораторіями обласного тубдиспансеру, консультаціями їхніх спеціалістів. Навіть коли дитині потрібно зробити комп’ютерну томографію, яка є дуже дорого вартісним обстеженням, у нас є можливість безкоштовно його проходити в медичному центрі «ЛУР». Крім того, діти у нас отримують всі фізіотерапевтичні процедури, інгаляції, тепло-, водо-, світлолікування, відвідують соляну шахту. Тобто лікують основні захворювання і зміцнюють організм в цілому
− Після того, коли дитина пройшла курс оздоровлення у санаторії, через який час вона має повернутися?
− Згідно з протоколом, діти з певними захворюваннями мають визначені напрями лікування. Отож, залежно від ступеня захворювання назначається відповідне лікування. Якщо це діти з ранньою первинною туберкульозною інфекцією, то курс лікування складає три місяці. Його можна проходити, як амбулаторно, так і в нас у санаторії. Якщо ж це діти з осередків туберкульозу, вони мають отримувати що два роки сезонні курси лікування.
− Скільки років Ви працюєте головним лікарем санаторію?
− В цьому році санаторію виповнилося 60 років. Мені випала честь очолювати його останні 30 років.
− Що за цей період змінилося у лікуванні та оздоровленні?
− Туберкульоз − це хронічне інфекційне захворювання, що лікується антибактеріальними препаратами. Останній препарат винайшли 1964 року. Радикальних змін у лікуванні не відбулося, але змінилися підходи, комбінації препаратів, і ми їх впроваджуємо. Тоді, коли я прийшов до санаторію, не було жодного лікаря вищої категорії, був лише один першої. Нині ж у нас всі лікарі-фтизіатри вищої категорії. Змінився підхід до самоосвіти, підвищення кваліфікації і лікарів, і медичних сестер та інших спеціалістів. У нашому колективі – 145 осіб, усі охочі працювати, удосконалюватися. Змінився повністю зовнішній вигляд установи. Наприклад, звели новий корпус, постійно підтримуємо будівлі у належному стані. Корпус № 3 ми повністю відремонтували за кошти гранту Посольства Сполучених Штатів Америки. Отож, там маємо палати на дві-три особи, у частині палат є кондиціонери, душові кабіни. Це приміщення ми використовуємо для дітей із особливими потребами, з імунодефіцитними станами.
− У вас діти перебувають досить довгий період, як для них відбувається навчальний процес?
− Діти, перебуваючи у нас, відвідують школу, де відбувається навчання за програмою загальноосвітньої середньої школи. Школа розміщена в двох корпусах. В одному навчаються діти перших-четвертих класів, в іншому – середня та старша ланка школярів. Уроки ведуться досвідченими учителями-предметниками. Якщо в санаторій поступають діти зі спеціалізованих шків з поглибленим вивченням певних предметів, педагогами проводяться індивідуальні консультації.
− У санаторії досить хороший ремонт у палатах та медичних кабінетах. Що ще плануєте удосконалити?
− За останні роки нам удалося зробити досить багато. До слова, значну частину ремонтів ми намагаємося робити
власними силами. Наприклад, щороку у школі ми робимо ремонт у трьох класах, та в двох лікувальних кабінетах. За три останні роки замінили майже всі вікна в корпусах на енергозберігаючі, відремонтували дах на двох приміщеннях. Крім того, ми значно поліпшили безпеку дітей, встановили в корпусах сучасну пожежну охорону та цілодобове відеоспостереження.
Цього року плануємо пожежну охорону встановити й на шкільних корпусах. Плануємо на дахах двох корпусів установити сонячні батареї. Уже маємо план, проект та інвесторів, але, на жаль, усі новітні технології потребують багато часу для їх впровадження. Заплановано ремонт даху одного з корпусів, двох цехів харчоблоку та ремонти кабінетів лікувального корпусу.

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x