Податківці закликають «ДАК-Електропром» до компромісу

Податківці закликають «ДАК-Електропром» до компромісу

Події, що розгорнулися навколо смілянського підприємства НВПП «ДАК-Електропром», переросли у справжній скандал, який давно вийшов не лише за межі провінційного містечка Сміла, а й за межі обласного центру. Про таку собі «війну» між підприємством та податківцями відомо новому керівництву області, скарги надійшли і до столичних кабінетів. Про це повідомляє Економіка сьогодення.

Інформація про нібито податковий тиск на це підприємство уже кілька місяців мусується у різноманітних виданнях. За повідомленнями мас-медіа, керівництво «ДАК-Електропром» скаржиться на утиск з боку місцевих податківців, стверджуючи, що податковий «пресинг» на підприємство продовжується вже кілька років, блокуються рахунки, гальмується налагоджена робота підприємства, що викликає соціальну напругу в колективі.

Минулого тижня офіційну позицію з приводу цього конфлікту висловили і податківці. В офіційній заяві було стисло повідомлено, що у слідчому управлінні фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Черкаській області знаходиться кримінальне провадження про умисне ухилення від сплати податків до державного бюджету службовими особами НВПП «ДАК Електропром» у значних розмірах, наразі тривають слідчі дії, а також категорично заперечується будь-який утиск з боку податківців. Така заява залишила чимало запитань. Надати розширений коментар з приводу ситуації, яка склалася на НВПП «ДАК-Електропром», погодився заступник начальника – начальник слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Черкаській області Сергій Віннік:

– Перш, ніж почати розмову про перевірку НВПП «ДАК-Електропром», хочу зазначити, що в останні роки пріоритетними напрямками в діяльності підрозділів податкової міліції є стабілізація відносин між податківцями та бізнесом. В той же час, одним із головних завдань перед нами залишається ліквідація кримінальних схем, які використовуються для виведення коштів з бюджету, недопущення використання легальним бізнесом фіктивних підприємств та «конвертаційних центрів». Тож нині податкова міліція не зосереджує увагу на малому та середньому бізнесі. В основі роботи – розкриття тяжких економічних злочинів.

Щодо перевірки НВПП «ДАК-Електропром», яке розташовано за юридичною адресою в м.Смілі, то вона проводилась відповідно до плану-графіку проведення планових перевірок, як того вимагає Податковий Кодекс України. Запланована перевірка була на початок листопада 2013 року. Незважаючи на наявність законодавчих підстав для її проведення, посадові особи «ДАК-Електропром» не допустили працівників Смілянської ДПІ на підприємство. Хочу уточнити, що протягом 3 років на підприємстві не проводилося планових документальних перевірок. Тобто це була звичайна планова перевірка, як і будь-яка планова перевірка, що проводяться у суб′єктів господарської діяльності. Не можна, щоб підприємство три роки ніхто не перевіряв.

– Однак представники підприємства неодноразово заявляли, що податківці «тероризують» їх уже понад три роки…

– Думаю, що мався на увазі період 2009-2010 років, коли проводилися зустрічні перевірки. Тоді «ДАК-Електропром» працював з суб′єктом, який мав ознаки ризиковості. Цей контрагент знаходився в іншому регіоні і за результатами перевірки наших колег з нього було знято з податкових зобов’язань суму ПДВ, що автоматично відобразилася на «ДАК-Електропром». Адже законодавчо напрацьована позиція, за якою вигодонабувач несе фінансову відповідальність за незаконні дії своїх контрагентів. У таких випадках податкова виходить на об′єкт і нараховує відповідну суму. А суб′єктів господарської діяльності документально має довести, чи проводилася ця операція чи ні. На цю ситуацію ми вплинути не можемо.

Предмет доказу за нашим провадженням – це 2011-2012 роки. Кожна перевірка індивідуальна. Проте остання наша перевірка планова. Про її проведення керівництво підприємства було офіційно заздалегідь попереджено. Незважаючи на те, що смілянські податківці двічі писали офіційні листи, керівництво підприємства так і не допустили фахівців провести перевірку. В таких випадках законодавчо передбачено, що податківці повинні звернутися до суду, що ми й зробили. Ось і виходить, що ще на початку проведення контрольного заходу, у нас виникли непорозуміння з керівництвом «ДАК-Електропром».

У зв’язку із клопотанням Черкаської податкової міліції, Соснівським районним судом м.Черкаси 16 грудня 2013 року було винесено ухвалу, яка погоджена прокуратурою області, про проведення обшуку та про вилучення документів господарської діяльності підприємства «ДАК-Електропром». Враховуючи, що були святкові дні, а також сподіваючись, що керівництво підприємства все ж надасть нам відповідні документи самостійно, обшук в офісному та виробничому приміщеннях НВПП «Дак Електропром» було проведено 15 січня 2014 року. Вилучення документів проводилося без відділу фізичного захисту. Представникам податкової добровільно віддали необхідні документи. В ході слідчих заходів оперативниками було вилучено оригінали первинних бухгалтерських документів, на підставі яких підприємством у 2010-2012 рр. сформовано податковий кредит від підприємств, що мають ознаки фіктивності, а також реєстраційні документи та договори оренди.

Наведу кілька прикладів порушень. Основним видом діяльності «ДАК-Електропром» є ремонт двигунів. Схема роботи даного підприємства проста – підприємство заключає договір, скажімо, з «Укрзалізницею» про те, що воно проводить ремонт поставлених двигунів. Звісно, за ремонтні послуги «Укрзалізниця» з ним розраховується. Ці кошти «ДАК-Електропром» перераховує на суб′єкти господарської діяльності (в основному на київські фірми), які повинні йому поставити комплектуючі для ремонту. Це в ідеалі. Однак при перевірці подібних операцій, податківцями встановлено багато непідтверджених сум. Чимало підприємств, на які переховувались кошти, були з ознаками фіктивності. За окремими підприємствами уже були порушені кримінальні справи по ч.2 ст.205 Кримінального кодексу України (фіктивне підприємство). Окремі суб′єкти господарювання були відсутні за місцем розташування, або зняті з обліку. Тобто цих підприємств немає, що й підтвердили зустрічні перевірки. Такі підприємства потрапили в поле зору не лише черкаських податківців, а й фахівців м.Києва чи Київської області. З одним із підприємств, яке за рішенням суду визнано фіктивним ще у 2010 році, «ДАК-Електропром» й досі продовжує працювати і в документах вказує, що воно йому постачає продукцію. Подібні операції припадали в основному на 2011-2012 роки.

Хочу сказати, що сьогодні, завдяки Електронній системі, в яку вносяться відомості про перевірки, а також завдяки Системі співставлення, дізнатися інформацію про фіктивні підприємства не складає труднощів.

– Керівництво підприємства переконує, що в нього є судові рішення, які виправдовують його дії.

– Тоді, як директор, він повинен бути сам зацікавлений надати вчасно документи для перевірки, щоб доказати, що він насправді не винний. Якщо в нього є якісь документи, які підтверджують його невинність, нехай надасть їх ревізорам.

– На якій стадії знаходиться перевірка на сьогоднішній день?

– Документальна перевірка по «ДАК-Електропром» закінчена. Документи знаходяться у нас в області, оскільки юридичний підрозділ вивчає законність нарахування ревізорами суми податкового зобов’язання та штрафних санкцій. Сума, яку підприємство має сплатити до бюджету, складає близько 1 млн.грн. – це несплата податку на додану вартість (873,5 тис.грн.) та штраф.

Фактично уже готовий до підписання акт. Копія акту надається суб′єкту господарської діяльності для ознайомлення. Керівництво «ДАК-Електропром» може зустрітися з нашими юристами, щоб колегіально обговорити суперечливі питання.

Якщо підприємство визнає фінансові порушення, які воно скоїло, і заплатить визначену суму боргу, то справа закривається по ч.4. (відшкодовані збитки по кримінальному провадженню) і тоді до посадових осіб не буде ніякого кримінального переслідування.

В іншому випадку, акт передадуть слідчим податкової міліції, які будуть далі розслідувати кримінальну справу. Якщо по акту буде доведено, що операції дійсно не проводилися, то ми зобов′язані, відповідно до ст.212, по посадових особах підприємства направити документи до суду.

До речі, матеріали щодо законності порушення кримінального провадження стосовно посадових осіб «ДАК-Електропром» вивчалися прокуратурою Черкаської області. Прокуратура не виявила жодних порушень з нашого боку.

Та все ж ми зацікавлені, аби підприємство працювало. Ми не хочемо нараховувати йому непосильні штрафні санкції, що негативно може вплинути на виплату зарплати працівникам «ДАК-Електропром».

Проте, керівництво «ДАК-Електропром» відмовляється спілкуватися з фахівцями податкової, не хоче іти на компроміс. Натомість в усьому звинувачує працівників податкової міліції, які нібито не дають підприємству працювати.

Втім, керівництво підприємства може звернутися до Міндоходів України для отримання правової оцінки наших дій, а також для ініціювання перевірки діяльності «ДАК-Електропром» силами фахівців центрального апарату Міністерства.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x