Вогонь і дим: куди у випадку пожежі тікати із черкаських ТРЦ (частина 1)

Вогонь і дим: куди у випадку пожежі тікати із черкаських ТРЦ (частина 1)

Після трагедії в російському Кемерово кореспонденти «Нової Доби» вирушили до торгово-розважального центру «Любава», щоб перевірити, чи можна швидко покинути будівлю і врятуватися у випадку пожежі.
Тож спочатку новодобівці самостійно інспектували ТРЦ. На цокольному поверсі розташовується продуктовий супермаркет та магазини одягу. Із першого по третій – магазини одягу та заклади громадського харчування. На четвертому – дитячий розважальний комплекс, боулінг, заклад громадського харчування та багатозальний кінотеатр «Мультиплекс». Піднятися та спуститися відвідувачам можна на ескалаторі та ліфтом. А ось у випадку надзвичайної ситуації спускатися потрібно лише сходами, тому що система протипожежної безпеки автоматично перекриє доступ до них спеціальною захисною шторою – (цю інформацію журналістам пізніше повідав директор торгівельного центру «Любава» Олександр Чорний).
Вказівники, куди рухатися в екстреній ситуації, журналісти без жодних зусиль знайшли самостійно – плани евакуації розвішані буквально на кожному стовпі або дверях. Пожежних виходів для відвідувачів магазинів по чотири на кожному поверсі, на момент проведення інспектування усі двері були відчинені. Зауважимо, що коридори службових приміщень, що ведуть до сходів, чисті, не захаращені. Проте, щоб дістатися самих сходів, щоправда, доведеться відчинити не одні двері, і також слід уважно дивитися позначки – на них нанесений зелений малюнок, де зображено сходи й людина, яка біжить. Двері з іншими позначками ведуть до службових приміщень і, відповідно, зачинені. Усі двері, що ведуть на сходи хоч і відчинені, але заховані за поворотами. Тобто, все ж краще, перед тим, як лишити своїх дітей розважатися, роздивитися куди слід рухатися і завчасно розповісти малечі, як себе поводити у екстреному випадку.
Далі залишитися непоміченими у журналістів не вийшло. Охорона перейшла в режим «підвищена готовність», тому кореспондентів помітили й навіть провели екскурсію.

Вогонь і дим: куди у випадку пожежі тікати із черкаських ТРЦ (частина 1)

Спочатку «пройшлися» дитячим «Диво-парком». Зважаючи на те, що всі матеріали, з яких зроблені «дитячі розваги» легкозаймисті, у журналістів виникло питання про їхню безпечність. Адміністратор «Диво-парку» Зоя Максименко розповіла, що всі предмети та гумові килимки мають сертифікати і безпечні для дітей. Звісно ж, за її словами, матеріали шкидкозаймисті, але мають мінімальний ступінь задимленості під час горіння. Із дитячого лабіринту є запасні виходи для того, аби дітей можна було швидко звідти забрати.

Вогонь і дим: куди у випадку пожежі тікати із черкаських ТРЦ (частина 1)

Вогонь і дим: куди у випадку пожежі тікати із черкаських ТРЦ (частина 1)

За словами директора торговельного центру «Любава» Олександра Чорного, у всіх приміщеннях ТРЦ встановили надсучасну протипожежну сигналізацію, є димовидалювачі. Пояснюють, що звичайна вентиляція не впорається.
Далі журналістів провели по кінозалах. Вхідні двері там на магнітних замках, які в екстрених ситуаціях відкриються автоматично, під час кіносеансів двері залишаються відчиненими, щоб відвідувачі могли вийти за потреби. Також у кожному залі є два пожежні виходи, до яких ведуть півтораметрові сходи, що відповідає пожежним нормам. Пожежні виходи ведуть до загальних широких триметрових сходів, які, до речі, залишилися власникам від попереднього підприємства, на базі приміщення якого побудували ТРЦ. Усі пожежні виходи розділяють потік людей, яких евакуюють і, таким чином, відвідувачі не скупчуються в одному подвір’ї, а розподіляються на різних майданчиках. Із кінозалів, що розташовані зліва, виходи ведуть по сходах ліворуч, а з кінозалів справа – на пожежні сходи праворуч. Журналісти пробіглися запасними виходами вибірково, на власний розсуд. Також у кожному кінозалі є кілька вітрин із вогнегасниками і пожежними гідрантами, роботу яких навіть продемонстрували.
Також кореспондентів провели у «святая святих» – пожежний пункт торговельного центру. Там продемонстрували як працює сигналізація і система оповіщення.

Вогонь і дим: куди у випадку пожежі тікати із черкаських ТРЦ (частина 1)

У «Мультиплексі» журналісти поцікавилися у відвідувачів, чи знають вони що робити і куди бігти у випадку надзвичайної ситуації.
– Я привела дітей 6 і 7 років, – каже пані Оксана, – трішки страшно після останніх подій у сусідній державі, але сподіваюся, що у такому великому торгівельному центрі не може виникнути схожа ситуація. Я дітей не залишаю на сеансі самих, сиджу з ними.
А Дмитро привів «на мультики» одразу чотирьох діток від 6 до 11 років. Він сміливо залишає їх на весь сеанс у кінотеатрі й не хвилюється, каже, що ТРЦ новий, і, якщо уважно придивитися, під стелею можна розгледіти протипожежну сигналізацію. Де пожежні виходи він не знає і довіряє співробітникам торговельного центру, які, як він думає, повинні проводити евакуацію.
Знайшовся і такий тато, який нічого не чув про трагедію у сусідній державі. Він приводить дітей в кінотеатр регулярно і залишається з ними протягом сеансу. Куди бігти у надзвичайному випадку, не має уявлення.
Хочеться звернути увагу кожного на те, що, перебуваючи у розважальних закладах, а тим паче, у таких великих як «Любава», зважайте на позначки, які в екстреній ситуації можуть врятувати ваше життя. Розповідайте дітям як поводитися під час пожежі, лише наша уважність і завбачливість може врятувати життя, можливо, і не однієї людини.

Можливо ми не маючи професійних навиків не помітили певних нюансів чи негараздів у системі протипожежної безпеки ТРЦ «Любава». Зважаючи на чинні заборони щодо проведення перевірок пожежниками, звертаємося до ветеранів цієї галузі: ми плануємо проінспектувати ще не один такий заклад, місця скупчення людей, адміністративні будівлі, ринки, освітні заклади та заклади дошкілля. Тому раді будемо допомозі фахівців, сподіваємося на співпрацю з адміністраціями названих установ.

Сніжана Калюжна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x