Як правильно вийти з посту?

Як правильно вийти з посту?

Незабаром Великий піст, який тривав із 19 лютого по 7 квітня, підійде до кінця. За цей час ви звикли харчуватися певним чином, змінився і обмін речовин в організмі, тому після закінчення посту важливо не накидатися на продукти, від яких ви утримувалися досить тривалий період. Ми пропонуємо вам декілька порад, як виходити з посту правильно.

Чому треба дотримуватися певних правил, коли виходиш із посту?
Під час посту ваш метаболізм змінюється, а в організмі відбувається безліч гормональних і фізіологічних змін. Ваш організм міг перебувати в стані кетозу. Це означає, що печінка перетворювала жирні кислоти в кетони та енергію, через це ваш шлунково-кишковий тракт адаптувався до певного виду та кількості їжі.

Що можна з’їсти після посту?
Як відомо, вживання вуглеводів у великій кількості може призвести до утримання надлишкової вологи, особливо якщо ви споживаєте їх разом із натрієм. Сплеск інсуліну має негативний ефект – сонливість і слабкість. Тому, фахівці рекомендують продукти з низьким глікемічним індексом (показник, який відображає, з якою швидкістю той чи інший харчовий продукт розщеплюється в організмі людини і перетворюється на глюкозу).

Наприклад, можна з’їсти 2 яйця, половину авокадо, жменю горіхів і шпинат, банку консервованих сардин із листям салату і оливковою олією. Лікарі не рекомендують розговлятися червоним м’ясом, тому що його складніше переварити, ніж яйця або рибу. М’ясні продукти слід вживати через 3–4 дні. Якщо ви вирішите з’їсти солодке, то краще віддати перевагу фруктам із низьким глікемічним індексом та високим вмістом клітковини, наприклад, яблука, ягоди чи груші. Перший прийом їжі має бути відносно невеликим. У цілому він має містити не більше 500 калорій.

Від яких продуктів краще утриматися?
Після закінчення посту треба входити в колишній режим харчування поступово, збільшувати порції та вводити м’ясні та молочні продукти. Крім того, в перший час (2–3 дні) не варто споживати:
• газовані напої (особливо, якщо у вас є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту);
• спиртне (це не тільки шкідливо для шлунка, але і після тривалого утримання може швидко сп’янити);
• соління й маринади;
• борошняні вироби і цукерки.
Якщо все ж таки ви переїли, фахівці рекомендують випити кілька таблеток активованого вугілля, і не забувати про воду. На наступний день, обов’язково влаштуйте собі розвантажувальний день, і вживайте тільки легку їжу у невеликих кількостях. До кінця першого тижня після святкування Великодня можна вибратися на природу та дозволити собі м’ясо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x