Страсний тиждень: що можна їсти та кому варто утриматися?

Страсний тиждень: що можна їсти та кому варто утриматися?

Цього тижня Великий піст завершиться, проте страсний тиждень – останній перед Великоднем вважається найгострішим. Цьогоріч він триває із 2 до 7 квітня. Журналісти «Нової Доби» дізналися, як правильно харчуватися під час страсного тижня та кому краще утриматися від суворої дієти.

Страсний тиждень: що можна їсти та кому варто утриматися?

– Можна обмежити вживання солодких, жирних та смажених страв – це нікому не зашкодить. Проте якщо людина, котра дотримується пісного меню, відчуває головокружіння, загальну слабкість та швидко втомлюється – не варто дотримуватися строгого посту за календарем. Взагалі не бажано поститися тим, хто має хронічні захворювання, як анемія, загострення виразки шлунка, декомпенсовані гепатити та цирози, – пояснює лікар-гастроентеролог Черкаської обласної лікарні Леся Савченко. – Дітям до 12 років можна не поститися. Після цього віку вже можна обмежити вживання солодощів, випічки та шоколаду. А щодо обмеження м’яса дітям – це від бачення батьків. Проте, підростаючому організму необхідно отримували білок тваринного походження, наприклад, із сиру та яєць.

Лікар зазначає, що непоганою альтернативою тваринному білку під час посту слугує рослинний. Він міститься у квасолі, горосі, чечевиці, горіхах та насінні. На заміну тваринному молоку можна приготувати смачне і корисне молоко із горіхів.

Як приготувати горіхове молоко?

Для приготування горіхового молока потрібна тільки вода й будь-які необсмажені горіхи. Найсмачніше молоко виходить з фундука, мигдалю і бразильського горіха. Можна використовувати також волоські або кедрові горіхи. Роблять рослинне молоко і з сирого насіння: кунжуту, маку чи гарбузового насіння.

Щоб молоко вийшло по-справжньому смачним, горіхи краще замочити в прохолодній питній воді на строк від 4-х годин до цілої ночі.

Мигдалю для того, щоб насититися вологою потрібна найбільша кількість часу − 8-12 годин. Для лісового горіха, макадамії і арахісу достатньо буде 8 годин. Волоському горіху потрібно всього 4 години, а кешью − 2. З фісташок і бразильського горіха відмінне молоко вийде навіть без замочування.

Ідеальні пропорції для приготування горіхового молока − горіхи і вода 1 до 4.

Тобто для 4 склянок молока (приблизно 1 л) потрібно 4 склянки води і 1 склянка горіхів. Співвідношення може змінюватися в той або інший бік. Наприклад, для більш ароматного і густого молока можна взяти більше горіхів і менше води − приблизно 1 до 3.

Горіхи і воду потрібно помістити в блендер і старанно збити до однорідного стану. Після чого суміш проціджують через сито, марлю або спеціальний мішечок для горіхового молока.

Зберігається горіхове молоко в холодильнику в закритій пляшці 3-4 дні.

Що можна їсти протягом страсного тижня?

Страсний понеділок

У понеділок дозволяється їсти сирі овочі та фрукти. Також можна вживати хліб, мед та горіхи. Рекомендують їсти один раз на добу – ввечері.

Страсний вівторок

Так само як і попереднього дня: сирі фрукти та овочі, мед, горіхи та хліб. Бажано їсти лише ввечері.

Страсна середа

Можна їсти хліб, овочі та фрукти, холодну сиру їжу без масла.

Чистий четвер

У цей день дозволяється їсти гарячу рослинну їжу з олією двічі на день.

Страсна п’ятниця

У страсну п\’ятницю необхідно утриматися віж вживання їжі.

Велика Субота

У суботу можна один раз на день поїсти гарячої рослинної їжі, але без олії.

Великодня неділя

А уже у неділю, 8 квітня, на Великдень, знімаються всі обмеження на прийом їжі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x