Шалений рух у здорове майбутнє чи свідоме приречення на сидячий спосіб життя?

Шалений рух у здорове майбутнє чи свідоме приречення на сидячий спосіб життя?

Більша частина працездатного населення України проводить свій восьмигодинний робочий день сидячи за офісним столом та роботою за комп’ютером. Сидіння протягом довгого періоду часу – один із факторів ризику ранньої смертності на планеті. Проте ця тема наскільки давня, злободенна та гучна, що більшість сприймають, скоріше як факт, чим застереження. Недаремно кажуть, що людство засиділось. Ми, мов невіжені, гонимося за створенням розвитку комп’ютерних технологій, наноматеріалів та просто кращих умов життя, прямо проживаючи на своїх робочими місцях. І самі того не усвідомлюючи шкодимо своєму здоров’ю. Масажист КНП «Другий Черкаський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Антон Конецький розповів кореспонденту «Нової Доби» як шкодить сидячий спосіб життя здоров\’ю людини.

– Всі люди різні та з різною генетикою, тому і на здоров’я сидячий спосіб життя впливає по-різному. Якщо у вільний час від робити офісний працівник займається спортом і веде активний спосіб життя, він з легкістю уникне проблем зі спиною. Також варто враховувати, що на здоров’я нашої постави можуть впливати стреси та важкі хатні справи. Кожен має чітко усвідомлювати що тільки він відповідальний за своє здоров’я та має дотримуватися певних правил аби уникнути таких захворювань: як остеохондроз, сколіоз, викривлення хребта і зміщення хребців, запалення суглобів та навіть ожиріння, – зауважує Антон Олегович. – Я наполегливо рекомендую починати ранок із інтенсивної ранкової зарядки та приймати контрастний душ. За робочим столом спину потрібно тримати рівно, а ноги мають бути зігнуті під кутом 90 градусів. Ступні мають стояти на підлозі або спеціальній підставці. Стілець підбирайте максимально комфортний та приділяйте декілька хвилин для розминки під час обідньої перерви. І, звісно, не забувайте про спорт. Адже це не тільки корисне хобі, а й запорука здорового життя.

Ми підібрали комплекс нескладних вправ, які допоможуть тримати організм у тонусі.

1 вправа
Станьте рівно. Поставте ноги по ширині ваших плечей. Руки заведіть за голову. Зробіть тулубом поворот вправо. Поверніться у початкове положення. Тепер поверніться тулубом вліво. Знову станьте прямо.

2 вправа
Ноги поставте трохи ширше ваших плечей. Покладіть руки на пояс. Нахиліться вперед і опустіть руки вниз. Поверніться у початкове положення.

3 вправа
Ноги поставте нарізно. На пояс покладіть руки. Опишіть тулубом кола по шість разів вліво та вправо. Не поспішайте.

4 вправа
Сидячи на стільці по черзі повністю випрямляйте ноги. Повторіть таку кількість разів, на яку вистачить терпіння й сил.

5 вправа
Сядьте на середину вашого стільця. Переплетіть руки у кистях за спиною. Як можете випнете грудну клітку. Проведіть у такому положенні таку кількість часу, скільки зможете витримати. Після розслабтеся.

6 вправа
Сядьте на стілець. Відведіть убік праву руку. Роз’єднайте на ній пальці. Вона послужить «противагою». Ліву руку покладіть трохи вище, ніж ваше праве вухо. Докладаючи зусилля, нахиліть голову вліво і потримайте так приблизно сорок секунд.

7 вправа
Сядьте на середину вашого стільця. Поставте ноги на підлогу та трохи розтавьте їх. Утримуйтеся лівою рукою за однойменний край стільця. Праву руку покладіть на ліве стегно (його зовнішню сторону). Потягніться і поверніться ліворуч. Затримайтеся у цьому напруженому стані. Дуже повільно поверніться у початкове положення. Вигніть свою спину так, аби вона була круглою. Розслабтеся. Змініть свої руки. Повторіть вправу із поворотом праворуч.

8 вправа
Розімніть кисті ваших рук. Виконуйте рухи кистями рук по колу в кожну сторону.

Ці елементарні вправи допоможуть взбадьоритися та розслабити м’язи втомленого тіла. Про них варто не тільки пам’ятати, а ще й щоденно виконувати. До речі, у великих корпораціях піклуються про самопочуття своїх працівників та навіть організовують кімнати для занять фізкультурою чи гри у волейбол та баскетбол. Проте ці сучасні тенденції дійшли і до нас: більшість компаній почали створювати кімнати для відпочинку.

Владислава Корецька

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x