Дим і вогонь: як врятуватися у вишах Черкас. ЧДТУ (частина 2)

Дим і вогонь: як врятуватися у вишах Черкас. ЧДТУ (частина 2)

Як і обіцяли читачам, кореспонденти «Нової Доби» продовжують перевіряти місця масового перебування людей у Черкасах. Наступним місцем інспектування обрали Черкаський державний технологічний університет. Загальне враження: можна врятуватися.

Дим і вогонь: як врятуватися у вишах Черкас. ЧДТУ (частина 2)

Журналісти розпочали свою «перевірку» з першого корпусу університету. Для того, щоб безперешкодно потрапити в навчальний заклад і гарненько все роздивитися, ми вирішили зробити вигляд, що нібито ми студенти. Це зробити, як виявилося, досить просто – молодіжний «прикид», фототехніка в наплічнику і – вперед. Тож, «вертушку» на вході безперешкодно ми пройшли, при цьому з цікавістю зазирнули в пункт до чергового – висять якісь папірці, певно інструкції, у кутку червоніє вогнегасник, навколо якісь кнопочки… скидається на протипожежну чи охоронну систему. Біля ліфтів висить план евакуації – роздивилися. Зрозуміли, що самостійно не врятувалися б, але ж студенти знають будівлю мов свої «п\’ять», тож заспокоїлися і пішли до сходів. Зелений знак, на якому зображена людина на сходинках є, але чомусь не над дверима, як має бути, а за ними. Але позначку буде видно студентам, які спускаються сходами… Така ситуація, як пізніше виявилося, практично на кожних сходах. Позначки є, але за дверима.
«Чарівні скриньки» – це вже так пізніше ми назвали ті отвори у стінах навчального закладу, в яких знаходяться вогнегасник, пожежний шланг і гідрант, є скрізь. Ви спитаєте у чому їх «чарівність»? Більша частина з них не мають ручок, чи якихось інших пристроїв для того, щоб їх відчинити. Тож самостійно нам їх відчинити не вдалося. Щоправда, на першому поверсі поблизу ректорату якісь пристосування ми виявили. Приклавши чималу силу вдалося відчинити дверцята. А там, кажучи мовою студентів, все «Оk». Шланг є, вогнегасник, датований 2017 роком є, і кран є, пізніше нас запевнили, що там і вода тече, якщо потрібно. Мовляв, щороку перед початком навчання відбуваються перевірки.
Далі самостійно провести «інспекцію» не вдалося – нас «застукала» з вогнегасником серйозна пані, і, після пояснень, повела в ректорат. Потому екскурсувати взявся проректор ЧДТУ Микола Куницький.

Дим і вогонь: як врятуватися у вишах Черкас. ЧДТУ (частина 2)

Дим і вогонь: як врятуватися у вишах Черкас. ЧДТУ (частина 2)

Дим і вогонь: як врятуватися у вишах Черкас. ЧДТУ (частина 2)

Дим і вогонь: як врятуватися у вишах Черкас. ЧДТУ (частина 2)

Повели нас далі вузенькими коридорами, різноманітними аудиторіями – скрізь наявні вогнегасники, пожежні щити, подекуди встановлено нову протипожежну сигналізацію. Тобто є окремі аудиторії, актова зала, ректорат, де встановлено сучасне обладнання, інші ж приміщення мають стару сигналізацію. Пояснюють таку ситуацію відсутністю коштів задля її реконструкції. Запевняли, що вона хоч і старенька, але працює. Навіть влаштували «пожежну тривогу» в студентському гуртожитку №1. Там кілька років тому встановили нову сигналізацію. Також розповіли, що мають власну «пожежну дружину», яка складається із працівників навчального закладу. До неї належать електромонтери, теслі, сантехніки, тобто люди, які знають, де вимкнути електропостачання під час пожежі, щоб не наражати на небезпеку пожежників, та інші подібні нюанси. Регулярно проводять навчання. Кількість пожежних виходів як в університеті, так і в гуртожитку достатньо. Однак, журналісти ставлять під сумнів той факт, що двері до них відкриті протягом дня. Тобто на кожному поверсі і в кожному крилі має бути людина, яка відповідає за ключ від пожежних виходів.
А от поговорити зі студентами журналістам не вдалося. Тобто вони чомусь відмовлялися від коментарів, або посилалися на те, що вони працюють, а у навчальному закладі проводять настільки мало часу, що нічого навіть не знають. Тож ми дозволяємо собі зробити висновок, що студенти настільки безпечні люди, що навіть вогню не бояться, то і тікати під час пожежі вони, певно, не будуть.

Дим і вогонь: як врятуватися у вишах Черкас. ЧДТУ (частина 2)

Можливо ми, не маючи професійних навиків, не помітили певних нюансів чи негараздів у системі протипожежної безпеки вищих навчальних закладів міста Черкаси, але сподіваємося, що наші «перевірки» трішки змінять ставлення до безпеки як відповідальних за це осіб, так і кожного окремо.

Сніжана Калюжна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x