Рецепти великодніх пасок

Рецепти великодніх пасок

На вершках
5 скл. пшеничного борошна, 100 г свіжих дріжджів, 1,5 скл. вершків, 250 г масла, 8 жовтків, 1 скл. цукру, 0,5 скл. очищеного від плівок мигдалю, 0,5 скл. родзинок, 0,5 пакета ванільного цукру, 0,5 скл. цукатів, 1 ч. л. солі.
Приготувати опару: в злегка підігрітих вершках роз­вести дріжджі і половину борошна. Поставити опару в тепле місце. Поки опара підходить, розтерти до білого жовтки з цукром, з’єднати їх із розтертим дочиста маслом. Родзинки перебрати, вимити й обсушити. У готову опару ввести розтерті жовтки з маслом, родзинки, нарізані цукати, подрібнений мигдаль. Масу добре розмішати, всипати сіль, борошно, що залишилося, ванільний цукор. Все добре вимісити на столі, укласти у велику миску (фаянсову або емальовану) і поставити в тепле місце на 60–80 хв, до збільшення в об’ємі в 2 рази. Після цього тісто ще раз вибити на столі і вдруге поставити в тепле місце. Із готового тіста сформувати невеликі булочки і покласти кожну у форму з високими стінками. Форму попередньо змастити маслом, її дно і стінки вистелити промасленим папером. Тісто у формі має займати 1/3 по висоті. Поставити форми з тістом в тепле місце на 60–80 хв. Випікати паску при температурі 200–220° С протягом 60–70 хв. Коли верх паски потемніє, потрібно накрити його кружечком паперу. Під час випічки паску не можна трясти, інакше вона може осісти. Готову паску обережно викласти з форми на м’яку підстилку, застелену папером і серветкою. Остиглу паску змастити зверху тонким шаром глазурі. Глазур, що залишилася, викласти в паперовий конусний кульок, у якого відрізати ножицями кінчик. Видавлюючи глазур, акуратно нанести малюнок на паску. Таку паску можна прикрасити цукатами, мармеладом, помадкою.

Класична
7 скл. борошна, 1/2 скл. молока, 100 г дріжджів, 20 жовтків, 1 скл. цукру, 2 скл. розтопленого масла, сіль.
Майже все борошно змішати з 1/2 скл. молока, залити дріжджами, розведеними в невеликій кількості молока, розмішати і поставити в тепле місце. Коли опара підніметься, додати в неї 20 яєчних жовт­ків, розтертих до білого зі склянкою цукру і двома склянками молока, потім додати трохи солі і додати борошна до належної густоти тіста, після чого замісити і дати вдруге піднятися. Потім тісто вибити якомога краще, покласти у форму, заповнивши її до половини, дати тісту піднятися в формі, після чого випікати.

Смачна
10 яєць, 600 г цукру, 1 л молока, 100 г дріжджів, 100 г олії, 200 г вершкового масла, борошно.
Яйця збити з цукром. Закип’ятити молоко і влити гарячим до цієї маси. Розмішати, а коли охолоне до 40 ° С, додати розведені в цій суміші дріжджі. Як перебродить години 2 у теплому місці, покласти м’яке вершкове масло, олію, борошно і замісити тісто. Коли підійде, викласти у форму і знову дати тісту піднятися. Випікати у духовці за помірної температури. Час приготування – 40 хв.

Молочна
5 скл. борошна, 9,5 скл. молока, 7 жовтків, 6 скл. цукру, 100 г дріжджів, 600 г масла, сіль, ванілін.
Борошно заварити гарячим молоком. Як охолоне, додати розтерті з половиною норми цукру жовтки, дріжджі, розведені в півсклянки молока. Замісити густе тісто, потроху досипаючи борошно. Дати підійти, додати решту цукру, трохи солі й ваніліну, вимісити, додати вершкове масло, ще раз вимісити і покласти у форму. Коли тісто підніметься, випікати в духовці.

Заварна
9 скл. борошна, 1/2 пачки дріжджів, 10 яєць, 1/2 скл. цукру, 3/4 скл. топленого масла, 1,5 скл. молока, сіль
Півтори склянки борошна заварити півтора склянками гарячого молока, розмішати. Коли охолоне, додати дріжджі і дати піднятися. Потім 10 жовтків розтерти до білого з 1/2 склянки цукру, збити білки в піну, і те, й інше покласти в тісто, дати тісту ще раз піднятися. Влити 3/4 скл. розтопленого масла, всипати решту борошна, вимішати якомога краще тісто, покласти його у форму, промащену зсередини маслом, дати тістові піднятися і випікати.

Домашня
1 кг борошна, 50 г дріжджів, 1,5 скл. молока, 10 жовтків, 3 білка, 250 г цукру, 200 г масла, 100 г родзинок, 3 ч. л. ванільного цукру, 1 г солі.
У 0,5 скл. кип’ячого молока заварити 100 г борошна, швидко розмішати до отримання еластичної маси. Одночасно дріжджі розвести в 1/2 скл. теплого молока і змішати зі 100 г борошна. Залишити на 10 хв. З’єднати перші дві суміші, накрити і поставити, щоб підходило, на 1 год. Потім жовтки, цукор, сіль стерти в однорідну масу, збити до білого. У дріжджову суміш додати цю масу, додати 750 г борошна, вимісити тісто і поставити на 2 год., попередньо вливши невеликими порціями тепле рідке масло. Дати тісту підійти вдруге. Після цього тісто вимішати, додати в нього 2/3 скл. родзинок і дати втретє підійти. Випікати у формах
45 хвилин.

З цукатами
4 скл. пшеничного борошна, 70 г свіжих дріжджів, 1 скл. молока, 200 г масла,
6 яєць, 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. апельсинових цукатів, 0,5 скл. дрібних родзинок, 0,5 пакета ванільного цукру, 1 ч. л. солі.
Приготувати тісто опарним способом: розвести дріжджі в невеликій кількості молока, половину борошна з’єднати з теплим молоком, додати дріжджі. Коли тісто підніметься, покласти в нього борошно, що залишилося, яйця, цукор, цукати і родзинки, ванільний цукор, сіль. Все ретельно вимісити. Дати тісту піднятися 2–3 рази. Готове тісто викласти (1/3 по висоті) у форму для паски або в каструлю з високими стінками, вистелену промасленим папером, і поставити на деякий час до збільшення обсягу приблизно до середини висоти форми. Після цього поставити форму в нагріту духовку, випікати при температурі 200–210° С. Готову паску покрити глазур’ю

Шоколадно-лимонна
2,5 скл. борошна, 2 пакетики сухих дріжджів, 8 яєць, 1 скл. цукру, 1 скл. подрібненого мигдалю, 1 плитка гіркого шоколаду, 0,5 скл. коньяку або рому, 0,5 скл. червоного вина 2 ст. л. масла, 0,5 скл. апельсинових цукатів, 1 лимон, кориця мелена, 0,5 ч. л. меленої гвоздики. Для глазурі: 3 ст. л. порошок какао, 3 яєчні білки, 0,5 скл. цукру.
Дріжджі розвести в теплій воді (приблизно 1 скл.), додати борошно, замісити тісто і поставити на 2 год в тепле місце. Коли тісто підніметься, ще раз ретельно вимісити. Білки відокремити від жовтків. Білки збити, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній тертці. Віджати сік лимона. У тісто додати жовт­ки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, вино, ром, лимонний сік, апельсинові цукати, корицю і гвоздику і ретельно перемішати. Ввести збиті білки. Форму для випічки (для кексу або алюмінієва каструля) змастити вершковим маслом, викласти тісто (важливо, щоб тісто не доходило до країв посуду, так як паска підніметься), поставити в розігріту духовку (160° С) і випікати
60–90 хв. Глазур: охолоджені білки збити міксером до міцної піни, додати цукор і какао, все ретельно перемішати. Готову паску змастити глазур’ю.

З родзинками
800 г борошна, 200 г вершкового масла, 200 г цукру, 1 скл. молока, 5 яєць, 50 г дріжджів, 200 г родзинок, сіль.
Розтопити масло, влити гаряче молоко, додати цукор, сіль. Перемішати і охолодити до кімнатної температури, після чого всипати борошно, влити роз­ведені в невеликій кількості молока спінені дріжджі, ретельно перемішати. Поставити в тепле місце. Коли підійде, додати 5 жовтків, 5 збитих у стійку піну білків, родзинки та вимішати. Тісто покласти у гарно змащену маслом і посилану борошном форму, заповнивши її до половини. Коли тісто підніметься врівень з краями форми, випікати при температурі 180° С до готовності.

Сирна
2,5 кг сиру, 200 г масла, 200 г цукру, 250 г сметани, сіль.
Сир двічі розтерти через сито. Розтерти масло з цукром, додати сметану і продовжувати розтирати масу до повного зникнення кристалів цукру. Отриману кремоподібну масу з’єднати з протертим сиром, посолити, перемішати, заповнити пасочницю, закрити блюдцем, покласти невеликий гніт і поставити на 12 год у холодильник.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x