П’ятеро велосипедистів загинули на дорогах Черкащини лише з початку року

П’ятеро велосипедистів загинули на дорогах Черкащини лише з початку року

П’ятеро велосипедистів загинули на дорогах Черкащини лише з початку року. А за їхньої участі вже трапилися зо два десятки дорожньо-транспортних пригод. Велосипедний рух в обласному центрі пожвавішав із весною. Та для роверів тут так і немає спеціальних доріжок. А головно – культура водіння серйозно шкутильгає. Розповідає Ольга Скорик.
– Збиралися виїжджати на проїжджу частину на Громова. Ми стояли один за одним біля бордюру. Очікували звільнення проїжджої частини. Тут під’їхала машина, чорний «БМВ». І почав сигналити нам позаду.
Саме на цьому перехресті Сергій сповна відчув, наскільки безпечні Черкаси для велосипедистів. Переповідає: водій іномарки взявся проганяти його із подругою із дороги. Словесна перепалка переросла в рукоприкладство. Поки Сергій ставив свого двоколісного, розлючений кермувальник завдав йому кілька ударів. І продовжував бити навіть лежачого. Хлопець переконує: правил не порушив. За три роки, що на колесах, таке з ним трапилось уперше.
Сергій Тимошенко, велосипедист: «Скільки я разів зустрічав оці слова з вікна машини. Чого ти не їдеш по тротуару?! Типу ти – безправна скотина на дорозі. Це основна проблема – неповага водіїв до велосипедистів».
У Державтоінспекції наголошують: велосипедисти – повноправні учасники дорожнього руху. Як немає спеціальних доріжок, повинні пересуватись проїжджою частиною. Утім тут дедалі небезпечніше. З початку року на черкаських дорогах згинули вже 5 велосипедистів, 13 – травмовані.
Альона Плаксій, старший інспектор із профілактичної роботи УДАІ в Черкаській області: «На місце створення аварійної ситуації, якщо у водія авто були претензії були до водія-велосипедиста… вони повинні зупинитися та викликати на місце події наряд Державтоінспекції».
Перші велодоріжки мали з’явитись у Черкасах по обидва боки відремонтованої Козацької. Потім – тільки з одного. Та тут і досі катакомби. У мерії обіцяють упоратися цьогоріч. У перспективі наступного – закласти доріжку по Гагаріна, від Замкового узвозу й до дамби. Помережити велодоріжками всі Черкаси або бодай центральні вулиці – в мерії навіть не обіцяють.
Сергій Отрешко, начальник управління вуличної інфраструктури: «Відверто скажу, не підраховували. Це досить віддалена перспектива. Не в останню чергу, у зв’язку з тим, що будь-яка проблема вирішується, якщо вона вирішується комплексно. А зробити велосипедну доріжку тільки по одній вулиці, а в перспективі перейти до того, що ми не знаємо, як прив’язати до цієї доріжки з інших вулиць».
Сергієвого кривдника правоохоронці вже розшукали, але ще не покарали. Найімовірніше, відбудеться штрафом у кількасот гривень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x