Паралімпійця Григорія Вовчинського батьки привчали до спорту змалку

Паралімпійця Григорія Вовчинського батьки привчали до спорту змалку

Черкащина багата відомими, талановитими земляками, які прославляють наш край не лише на теренах нашої держави, а й далеко за її межами. Науковці, музиканти, митці, спортсмени − значна кількість імен, якими ми пишаємося. Серед них і неодноразовий призер та чемпіон Паралімпійських ігор, людина сильна духом та міцна тілом, Григорій Вовчинський.

Народився хлопець у Білоусівці, що на Драбівщині. Спочатку сім’я проживала у Кишиневі, адже батьки поїхали туди на роботу після закінчення навчання, але доля повернула їх назад. Та про все по порядку.

Паралімпійця Григорія Вовчинського батьки привчали до спорту змалку

Вероніка та Василь Вовчинські познайомилися в Одесі, коли навчалися в Інституті харчової та холодильної промисловості, ще 1985 року. Обоє вони здобували освіту за спеціальністю «Інженер-механік». Після закінчення вишу за направленням поїхали на роботу в Кишинів і прожили там п’ять років. Коли у 1990 році в Молдові почалася війна, молода сім’я переїхала до Білоусівки Драбівського району звідки родом був Василь. Відтоді вони живуть на Черкащині. Пані Вероніка, крім освіти інженера-механіка, має ще й спеціальність медичної сестри. Тож після повернення на Драбівщину спочатку працювала в амбулаторії, курувала діток до одного року. Потім же жінці запропонували роботу в сільській раді на посаду головного бухгалтера. Нині − на господарстві. Чоловік працював довгий час у місцевій школі завгоспом, зараз же займається обладнанням водопостачання для приватних господарств. Подружжя Вовчинських народили й виховали двох синів, старшого Анатолія та молодшого Григорія. Так склалося, що молодший під час наро­дження отримав ураження руки. Та батьки зробили все, щоб він виріс повноцінною, сильною та самодостатньою людиною. У своїх дітей вкладали досить багато сил, знань і виховували неабияку силу духу. Тож нині вони пишаються, що саме їхній син прославляє нашу державу та щораз додає до скарбнички нові й нові нагороди.

Ще з самого дитинства у батько привчав обох синів до спорту: грали часто у футбол, взимку каталися на лижах, займалися й більш інтелектуальними видами − шахи, шашки. Василь Григорович упевнений, що якби не таке виховання, то Григорій і не досягнув би високих результатів. Крім того, батько привчав синів і до фізичної праці: городні роботи, допомога по господарству − всім цим займалися змалку.

Паралімпійця Григорія Вовчинського батьки привчали до спорту змалку

− Коли Григорій пішов у перший клас, то місяць писав лівою рукою, бо права травмована з народження, − розповідає батько. − Та я підійшов до вчительки і попросив, щоб та змушувала його періодично писати і правою, не оцінюючи роботу сина. І за кілька місяців він виписався й став вільно писати правою рукою.

Після закінчення школи в Білоусівці Григорій Вовчинський вступив до Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького в Навчально-науковий інститут фізичної культури, спорту і здоров’я. Тоді хлопець навчався й паралельно займався у Черкаському центрі фізичної культури та спорту для інвалідів «Інваспорт». У 2007 році Григорій брав участь у реабілітаційному зборі в м. Євпаторія. Там він познайомився з Юлією Батенковою − українською біатлоністкою. Відтоді вирішив спробувати себе у лижному спорті.

− Пам’ятаю, приїхав Григорій додому й каже, що йде у великий спорт, − продовжує розповідь мама. − Тренер сказав, що візьме дані про спортсмена, подивляться на його показники. Коли він пройшов перевірку й довів, що має хороші фізичні дані, тренер запросив його до Національної збірної команди України.

Із 2008 року Григорій є постійним учасником міжнародних змагань у складі Паралімпійської збірної України з лижних перегонів і біатлону. Перший збір був у Росії, збирали й проводжали тоді спортсмена всім селом.

Григорій Вовчинський має надзвичайно багато медалей та кубків, ще зі шкільних років. Для батьків усі вони надзвичайно цінні, і є неабиякою гордістю. Та найвизначнішими стали паралімпійські нагороди: у 2010 році Григорій здобув дві «бронзи» та два «срібла» на Зимових Паралімпійських іграх, а у 2014 році в Сочі став чемпіоном Паралімпійських ігор. Цьогоріч Григорій із Пхьончхана привіз срібну нагороду.

Паралімпійця Григорія Вовчинського батьки привчали до спорту змалку

− Усі Паралімпійські нагороди складаються з отих маленьких здобутків на чемпіонатах і кубках та значної щоденної праці над собою, − говорить мама.

Має спортсмен нагороду, яку отримав із рук Президента України, після Паралімпійських ігор у Ванкувері, це − орден «За заслуги» ІІІ ступеня. А нещодавно Указом Президента України Григорія Вовчинського відзначили орденом «За заслуги» І ступеня.
Нині Григорій до батьків приїжджає не часто і не надовго, адже постійно має бути на зборих, тренуваннях та брати участь у змаганнях. Сам же спортсмен проживає у Броварах Київської області, виховує доньку Адріану.

Батьки розповідають, що Паралімпійські ігри дивилися всією родиною у прямому ефірі, за можливості зв’язувалися з Григорієм, і підтримували його.

− Я не можу навіть передати, які це емоції, − говорить мама Григорія. − Ми пишаємось нашим сином і щасливі бути його батьками.

Олеся Зінченко

Паралімпійця Григорія Вовчинського батьки привчали до спорту змалку

Довідково: Григорій Вовчинський – Майстер спорту України з лижних гонок та біатлону (2009 рік), чемпіон та срібний призер із біатлону (довга дистанція, гонка переслідування) кубка світу 2009 року м. Сьюсьоен (Норвегія); бронзовий призер (естафета) з лижних гонок чемпіонату світу 2009 року у м. Вуокатті (Фінляндія); срібний призер із біатлону (довга дистанція) Фіналу кубка світу 2009 року у м. Маунт Вашингтон, Канада; чемпіон із біатлону (довга дистанція) кубка світу 2009 року у м. Вістлер (Канада). У 2010 році став дворазовим чемпіоном світу з біатлону (м. Ханти-Мансійськ, Росія). На чемпіонаті світу 2011 року здобув дві золоті медалі з біатлону, перегони з переслідування (коротка та довга дистанції) та бронзову медаль в естафеті. На кубках світу 2012 року спортсмен виборов «срібло» (біатлон) та три «бронзи» (біатлон та естафета). На чемпіонаті світу 2013 року у м. Солефті (Швеція) він отримав дві срібні нагороди у біатлоні (коротка та середня дистанції), а у фіналі кубка світу того ж року став дворазовим срібним призером. На змаганнях у січні 2014 року у м. Вуокатті (Фінляндія) був четвертим у біатлоні (коротка дистанція, 7,5 км).
2016 рік − кубок світу з лижних гонок та біатлону, що проходив з 21 по 28 лютого у німецькому місті Фінстерау, бронзова медаль у лижних перегонах, довга дистанція, бронзова нагорода у біатлоні, бронзова медаль у лижних перегонах, спринт.

Паралімпійця Григорія Вовчинського батьки привчали до спорту змалку

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x