У Холодному Яру квітують «весняні перлини»

У Холодному Яру квітують «весняні перлини»

На заповідних лісових галявинах Холодного Яру квітує рідкісний підсніжник складчастий. Такого неймовірного видовища не побачите в жодному куточку рівнинної України, бо зростає цей первоцвіт тільки на Черкащині. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.
Звичні суцільні його ареали трапляються у гірських місцевостях – Крим, Кавказ, північ Туреччини. Зростання підсніжника на Черкащині – то скоріше непояснюване, але дуже прекрасне явище. Є кілька версій появи цих квітів у Холодному Яру: реліктова (з прадавніх часів) та адвентивна (завезення з ареалу поширення).
Основне масове цвітіння унікальної квітки відбувається у лісах держлісфонду – на території Креселецького лісництва ДП «Кам\’янське лісове господарство». Кличуть квіти «весняними перлинами» Холодного Яру, бо жоден, хто хоч раз у житті бачив цей білосніжний килим, не залишився байдужим та стовідсотково отримав надзвичайні враження на все життя.
Щовесни й насправді тут відкривається казкове видовище – лісові схили та балки вкриті сотнями тисяч невеликих рясних білих квітів, які ще й мають тонкий солодкуватий аромат. Коли опиняєшся тут, з’являється бажання стати легким, невагомим, аби ні в якому разі не завдати шкоди підсніжниковому раю та не порушити природної квіткової гармонії.

У Холодному Яру квітують «весняні перлини»

Цвіте первоцвіт зазвичай наесні протягом трьох тижнів, залежно від погодних умов. Цього ж року – вже вдруге, адже вегетаційний період його розпочався ще у середині січня у зв’язку з аномально теплою зимою.
Підсніжник складчастий потребує охорони і занесений до Червоної книги України. Щовесни лісівники Кам’янського лісгоспу, студенти ЧНУ ім. Б. Хмельницького та екологи в рамках акції «Первоцвіт» організовують різноманітні заходи, щоб вберегти підсніжники від знищення – проводять роз’яснювальні бесіди з населенням, забезпечують охорону та патрулювання тих кварталів, де зростає унікальний підсніжник.
«Раніше підсніжник складчастий зростав у Холодному Яру лише на території Креселецького лісництва. Завдяки сприятливим умовам та охоронним заходам він поширився й за його межі. Так, було виявлено нові місця зростання рідкісного виду підсніжника на лісових ділянках Тимошівського лісництва. Наприкінці минулогоо року створено чотири нові заказники загальною площею 18 гектарів саме по підсніжнку складчастому. Станом на сьогодні на території лісгоспу створено 22 об’єкти ПЗФ на загальній площі 1536 гектарів, з них 1470 гектарів – у Кресеслецькому лісництві, що становить 22% від загальної площі підпорядкованих лісів», – зазначає директор ДП «Кам’янське лісове господарство» Віталій Верес.
«На новостворених природоохоронних об’єктах заборонено проводити будь-які види господарської діяльності. Ця територія перебуває під посиленою охороною. Зокрема, саме завдяки охоронним заходам локація підсніжника складчастого з кожним роком розширюється, з’являється у місцях, де її ніколи раніше не було, і сьогодні тільки в Креселецькому лісництві вже сягає загальної площі у понад 60 гектарів», – зазначає головний лісничий ДП «Кам\’янське лісове господарство» Василь Борота. Згідно з чинним законодавством, здійснюючи збирання та торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища, «Про Червону Книгу України».
Зокрема, порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x