Прокуратура Черкащини продовжує системну роботу із захисту прав і свобод дітей

Прокуратура Черкащини продовжує системну роботу із захисту прав і свобод дітей

Прокурорами Черкащини постійно вживаються заходи щодо охорони дитинства, на постійному контролі перебуває стан дотримання вимог чинного законодавства України під час забезпечення прав неповнолітніх. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби прокуратури Черкаської області.

Цього року органами прокуратури області забезпечується участь у розгляді 56 позовних заяв, внесених прокурором у сфері охорони дитинства, на суму понад 11 млн грн. На цей час задоволено 13 позовів на суму 600 тис. грн.

Так, прокурорами ініційовано питання про скасування 6 рішень органів місцевого самоврядування щодо незабезпечення безкоштовним харчуванням понад 40 дітей пільгових категорій, що відвідують дошкільні навчальні заклади.

Внесено 9 позовних заяв про визнання недійсними договорів оренди майна закладів освіти, за якими підлягають поверненню приміщення площею близько 7 тис. кв м, вартістю 2,5 млн. грн.

Судами області розглядаються також 4 позовні заяви прокурорів щодо попередження незаконного вибуття із сфери управління освіти майна та землі навчальних закладів вартістю понад 7 млн грн, площею 6 га.

З метою створення безпечних умов для проведення неповнолітніми дозвілля, пред’явлено 3 позови про визнання протиправною бездіяльність органів місцевого самоврядування та зобов’язання їх забезпечити належний облік, інвентаризацію та паспортизацію об’єктів благоустрою дитячих майданчиків.

До суду скеровано 4 позовні заяви щодо порушень, допущених при закупівлі товарів, робіт і послуг для дітей за державні кошти, за якими підлягають визнанню недійсними угоди на загальну суму 3,2 млн грн.

Задоволено 13 скарг прокурорів на незаконні дії та бездіяльність органів державної виконавчої служби при організації примусового виконання рішень судів, постановлених за позовами прокурорів.

На сьогодні за фактами розкрадання бюджетних коштів, порушення прав дітей розпочато та розслідується 11 кримінальних проваджень. Закінчено досудове розслідування 46 кримінальних проваджень.

Завдяки вжитим координаційним заходам рівень злочинності серед неповнолітніх зменшився на 25,7%.

Забезпечено процесуальне керівництво в 58 кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх, у яких надано більш як 30 вказівок, спрямованих на швидке, повне та неупереджене досудове розслідування. Скасовано 18 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень. За участі прокурорів постановлено 25 вироків у кримінальних провадженнях вказаної категорії. За результатами вивчення їх законності, внесено 4 апеляційні скарги.

Реагуючи на порушення прав неповнолітніх, які утримуються в місцях несвободи, прокурорами внесено 15 вказівок, ініційовано притягнення до дисциплінарної відповідальності 15 службових осіб органів Національної поліції, державної пенітенціарної служби.

За результатами перевірки територіальних органів пробації прокурорами виявлено порушення вимог законодавства України щодо здійснення нагляду за неповнолітніми, звільненими від відбування покарання та при здійсненні досудової пробації. Відповідно внесено 4 документи реагування, до відповідальності притягнуто 4 посадових осіб.

Робота на вказаному напрямі триває.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x