Черкаський Будинок дитини найбільше потребує підгузків

Черкаський Будинок дитини найбільше потребує підгузків

Комунальний заклад Черкаський обласний спеціалізований Будинок дитини, у народі – будинок «Малютка», опікується дітьми, віком від 0 до 4 років. Усі – малюки із сімей зі складними життєвими обставинами, діти з інвалідністю, діти-сироти, малюки, які мають тяжкі захворювання, за якими потрібен спеціальний догляд. Таких малят наразі у закладі перебуває близько 80 дітей Саме для них напередодні Великодня небайдужі волонтери із Черкащини та Київщини передали вологі й сухі серветки, одноразові пелюшки, необхідні лікарські засоби, дитяче харчування та підгузки.

– Потреб насправді маємо достатньо, як і в будь-якому подібному закладі, – розповідає головний лікар закладу, а також головний позаштатний педіатр та неонатолог управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Світлана Леонідівна Михно. – Держава, звісно, нам забезпечує заробітну плату працівників, оплату комунальних послуг, харчування, одяг і взуття для вихованців. Проте є такі речі, які ми не можемо придбати для наших малюків. Це – підгузки. Адже, якщо користуватися лише самими пелюшками, то не вистачить ні часу, ні грошей на їх придбання і прання. На жаль, ми ще працюємо за тими наказами, в яких не передбачена купівля таких засобів гігієни, як підгузки, тому потребуємо їх найбільше і залюбки приймаємо.

За словами Світлани Леонідівни, здорових діточок, на жаль, у Будинку дитини майже немає. Навіть якщо у дитини і немає складного діагнозу, то в неї може бути низка хронічних захворювань. Дітки молодшого віку, кажуть у закладі, більш здоровіші, а ті, яких направляють у «Малютку», більш старшого віку мають і складніші захворювання, і перебувають почасти в інших лікувальних закладах міста. Там із ними відповідно перебуває працівник Будинку дитини. Всього про малюків закладу дбають 239 працівників.

– Є у нас також дітки, які за станом свого здоров’я потребують спеціалізованого харчування. Тому іноді, крім підгузків, звертаємося до волонтерів і по таку допомогу. Іноді виникає необхідність у матеріалах для творчості, адже вихователі нашого Будинку дитини часто проводять для вихованців різноманітні майтер-класи, заняття із виготовлення поробок для активного й творчого розвитку, – зазначає Світлана Леонідівна Михно.

Часто дітей із Будинку дитини повертають до їхніх родин, а нерідко буває й таке, що батьки не використали час на усвідомлення своїх батьківських зобов’язань, тому під опіку права цих дітлахів бере на себе Служба у справах дітей, їм надають відповідний статус і малят можуть усиновити охочі родини. Приблизно за рік можуть усиновити близько 25 малят.

– Якщо ж дитина має відповідний статус, а її не всиновили і вона переросла вік, до якого може перебувати у нашому Будинку, то її направляють далі в інтернатний заклад відповідно за станом здоров’я, – говорить Світлана Леонідівна Михно.

Водночас, у закладі кажуть, що дуже тішаться, коли небайдужі беруть на себе організацію відповідних активностей для дітлахів. Це можуть бути і поїздки в ляльковий театр, і запрошення акторів чи аніматорів до самих дітей у Будинок тощо.

Анна Сакун

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x