Посівна 2018: погода задає темп

Посівна 2018: погода задає темп

Майже літня погода вимагає від аграріїв Черкащини організованої і швидкої роботи по підготовці ґрунту та проведення посівної кампанії.
Польові роботи і весняна сівба не можуть розпочатись до тих пір, поки ґрунт на полях не досягне м’якопластичного стану, при якому робота машин проходить безперебійно і оранка має добру якість. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Зазвичай на Черкащині грунт досягає м’якопластичного стану у період з 25 березня по 3 квітня Проте, в ранні весни з посушливим березнем, як це було в 1990, 2002 та 2016 роках, просихання ґрунту спостерігалось рано – в першій десятиденці березня. Найбільш пізні дати – друга половина квітня, відмічались у 1996, 2003, 2005 та 2013 рр. Тоді весна, як і в цьому році, була пізньою і розпочалась лише в 3-й декаді березня.

Цього року у березні переважав ще зимовий режим погоди з морозами та снігопадами. Загалом за березнь випало – 66-120 мм або 170–370 % місячної норми, при цьому в Золотоніському районі лише за перший весняний місяць вже «виконано» всю весняну норму по опадах.
У цьому році ґрунт «достиг» на більшості площ одразу після Великодня. На сьогодні посівна в області вже неберає оберти. Строки для її проведення будуть стислими. Особливість цьогорічної посівної кампанії в тому, що доведеться сіяти одночасно багато сільськогосподарських культур, у тому числі і пізніх.
Незважаючи на те, що кількість опадів, яка випала з початку зими в області була найбільшою за останні 30 років і як наслідок – оптимальне зволоження ґрунту на початок весни, не варто нехтувати заходами зі збереження вологи у ґрунті.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x