Черкаський Український: за крок до Космосу

Черкаський Український: за крок до Космосу

Брати Касяненки, Григорій Тереверко, Яків Український… Коли про польоти в Космос, надихнувшись романами Жюля Верна і Герберта Уелса, людство лише мріяло, наші земляки вже прокладали туди дорогу. Найвище сягнув  Яків Український, та саме його ім’я на малій батьківщині відоме найменше.

 

Яків Український народився у Черкасах 1903-го. Навчаючись у міській гімназії, зацікавився авіацією, але його молодість припала на роки, коли на землі вимагалося новий лад навести. Пройшов усю Громадянську, воював проти білополяків та врангелівських білогвардійців. Зрештою, після закінчення Військово-повітряної академії імені Жуковського, став льотчиком та військовим інженером третього рангу.

У 1930-х Союз впрягся у своєрідну «технічну гонку наддержав». Штати, Британія, Німеччина, а відтоді – й СРСР, почали змагання за підкорення самого далекого неба, стратосфери. Літальні апарати країн піднімалися вище й вище, аж допоки не подолали 12-кілометровий рубіж. Але далі… Далі спрацьовували суто технічні «гальма», що ставили під загрозу життя екіпажів. Інженер Український взявся вирішити задачу, й зміг! Саме наш земляк розробив конструкцію легкого скафандру й модуль з перехідним шлюзом, який пізніше застосували в космонавтиці. Він же, досягнувши в стратосфері висоти 15200 метрів, першим в світі сфотографував Землю за допомогою інфрачервоних променів.

18 липня 1938 року з бази у Підмосков’ї стартував субстратостат ВВА-1 з екіпажем із чотирьох осіб. Його командиром був 35-річний Яків Український. Мета польоту – виявити вплив високого зовнішнього тиску на організм.

Останню радіограму в центрі отримали з висоти 12 кілометрів, потім зв’язок зник. Пізніше з’ясувалося, що саме ця висота була «мертвою точкою» для двох тисків, зовнішнього та усередині кисневих балонів. Апарати дихання відмовили (так само від задухи загинули Волков, Добровольський та Пацаєв, іменами яких названі черкаські вулиці, а ось іменем Якова Українського – ні). Некерована куля пролетіла ще доволі значну відстань, та зрештою почала просто падати. Трапилося це вже у передмісті Сталіно, теперішнього Донецька. Там, наразившись на високовольтну лінію, наповнена воднем вона потужно вибухнула…

1953 року на могилі загиблих стратонавтів відкрили меморіал, а одна з донецьких вулиць була названа іменем черкащанина Якова Українського.

 

Борис Юхно

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x