«Це – твоє місто»: у Черкасах відбувся форум у форматі TED

«Це – твоє місто»: у Черкасах відбувся форум у форматі TED

Про культуру, життя, реформи, проекти та розвиток міста як осередку дієвих особистостей. Такі теми цієї суботи порушували на форумі «Це – твоє місто», що відбувся за ініціативи громадської організації «Нові люди – Черкаси» у приміщенні колишнього кінотеатру «Салют». Серед учасників – політики, громадські активісти, журналісти, небайдужі черкасці та люди, що створюють культурні події саме у Черкасах.

На запрошення організаторів заходу «форумувати» до Черкас приїхали і народний депутат Сергій Лещенко, мер міста Збараж Роман Полікровський, очільник Школи мерів Руслан Рохов, а також виконавчий директор Revival Institute Вероніка Кобзиста. Усього – 12 спікерів із різних галузей, які виступали у форматі TED, зачіпаючи реформування медичної галузі, модернізацію комунального сектору, розвиток культурних проектів, адаптацію ветеранів війни до мирного життя тощо.

«Це – твоє місто»: у Черкасах відбувся форум у форматі TEDОрганізатор заходу Віктор Євпак зізнається, що подібний захід планував створити у Черкасах давно – кілька років тому з’явилася ця ідея. Проте були побоювання, чи зацікавить самих містян такий форум.

– За мету ми ставили об’єднати в одному місці пасіонарних черкащан і справді талановитих спікерів із мотивуючими виступами на важливі теми, – каже Віктор Євпак. – Форум плануємо зробити щорічним, адже це – такий собі майданчик, де можна і висловитися, і навчитися, і знайти однодумців. Вважаю, що для започаткування будь-якого руху важливий не той, хто придумав ідею, а та людина, яка її підтримала, тому дуже вдячний

Відвідувачі форуму зауважують, що такий формат їх зацікавив, найперше, розмаїттям тем, а також спікерами, які концентровано викладали думки у своїх виступах, а потім підтримували дискусію і поза ними.

Фоторепортаж із заходу можна переглянути тут

«Це – твоє місто»: у Черкасах відбувся форум у форматі TED– Про захід дізналася від подруги і дуже тішуся, що на нього втрапила. Я була вражена форумом і його учасниками. Взагалі після перебування закордоном у мене з’явилося розуміння, що в Україні люди не принципові, не готові відстоювати свої інтереси та права. Я почала з себе. Якщо я бачила що людина в паспортному столі поза чергою, по блату вирішує свої питання – я підходила до людини і в очі їй казала, що це соромно… Раніше б промовчала. І так в інших ситуаціях: ми не повинні бути терпимими, дозволяти себе зневажати, – говорить учасниця заходу Ольга Мельник. – Учасники форуму готові до конфлікту з владою, до її контролю. Крім того вони готові жертвувати на це час, фінанси, готові згуртовувати людей. Це варто великої поваги! Дуже радію, що в нашому місті є такі люди, як Віктор Євпак та громадська організація «Нові люди – Черкаси», які хочуть зробити наше містом кращим. Відповідно, хочеться якось цей рух і підтримати.

Водночас за форумі «Це – твоє місто» відбулося голосування за громадський проект, який профінансують організатори та учасники заходу. Всього на конкурс міні-грантів форуму подали заявки 10 проектів. Серед них обрали п’ятьох фіналістів переможця обирали самі форумчани. За результатами голосування міні-грант у розмірі 12 тисяч гривень отримав проект Life Center \”Захисти життя\”, мета якого – допомагати жінкам у кризовій вагітності.

– Якщо мама сумнівається, чи залишати свою дитину лише через відсутність якихось речей на кшталт візочка, то треба просто в цей момент бути поруч і допомогти їй, – поділилася переможниця конкурсу міні-грантів Анна Тимошенко. – Наш проект – зовсім молодий, ми почали його реалізовувати місяць тому. Проте в березні фінансування було по суті лише нашими грішми і коштами друзів. Зараз уже маємо двох “підопічних”, яким ми допомагаємо. Тож кошти нам украй потрібні.

«Це – твоє місто»: у Черкасах відбувся форум у форматі TEDГолова організаційного комітету Черкаського фестивалю короткометражного кіно «КіноШот» Вікторія Лаврентьєва про форум «Це – твоє місто» має лише найпозитивніші відгуки:
– Після відвідин форуму я була як вижатий лимон, але цей стан чим і прекрасний: я отримала настільки багато корисної інформації для себе й своїх проектів, що просто потребувала додатково часу це все переосмислити. Водночас я побачила, що у нашому місті є небайдужі, активні й розумні люди, які хочуть змінювати наше місто, – говорить Вікторія. – Дуже рада, що такі заходи з’явилися нарешті в Черкасах, це дуже приємно, адже у світі вже давно практикують такий формат заходів, на яких можна знайти і знання, і партнерів. Такі форуми надихають, він надав наснаги і віри в те, що все ж таки потрібно втілювати в життя свої проекти. Хочеться, аби такі форуми відбувалися навіть частіше, ніж щорічно!

Анна Сакун

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x