Черкаському обласному контактному центру – 5 років

Черкаському обласному контактному центру – 5 років

П’ять років нелегкої напруженої роботи з повною самовіддачею. П’ять років пошуків і напрацювань, успіхів і звершень. І зараз упевнено можна заявити: цій організації є чим пишатися. Черкаський обласний контактний центр став справжнім локомотивом позитивних перетворень у громадсько-суспільному житті регіону. А його фахівці − висококваліфіковані й толерантні, компетентні в різних сферах життєдіяльності, людяні й чуйні. Для жителів області Контактний центр слугує доволі зручним та інформативним каналом зв’язку, незамінним довідником із різних нагальних питань. А це неабияка запорука налагодження суспільного діалогу й розвитку взаємодії з громадськістю, що є важливою прерогативою сучасної державної політики.
Черкаський обласний контактний центр діє з квітня 2013 року і є суб’єктом Національної систе­ми опрацювання звернень (НСОЗ) до органів виконавчої влади. Відповідно до покладених на нього завдань, Контактний центр забезпечує оперативне опрацювання звернень із урядової «гарячої лінії» (багатоканальний телефон 15-45; веб-сайт www.ukc.gov.ua) та надає можливість громадянам на реалізацію права звернення до центральних та місцевих органів виконавчої влади задля вирішення різних життєвих проблем, внесення пропозицій, отримання консультацій тощо.

Завжди на зв’язку з громадянами
Для зручності Контактний центр забезпечує розгляд будь-якого питання, що належить до компетенції органів виконавчої влади, у таких сферах: соціальний захист населення щодо надання матеріальної допомоги, призначення субсидій, компенсацій, інших соціальних виплат; соціальний захист учасників АТО та членів їхніх сімей.
У зв’язку з суспільно-політичною ситуацією в Україні, починаючи з квітня 2014 року, Черкаський обласний контактний центр проводить координаційну роботу з вирішення проблемних питань внутрішньо переміщених осіб із тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції. Це допомога в пошуку тимчасового житла, працевлаштування, оформлення електронних перепусток у зону АТО тощо. Фахівці Центру роблять усе для того, щоб переселенці, які перебувають на території нашої області, почувалися безпечно, отримували турботу й підтримку.

Черкаському обласному контактному центру – 5 років

− Якщо раніше в основному була проблема із речами першої необхідності, оформленням документів, влаштуванням дітей у школу та садок, то проблема із житлом актуальна й нині. Хоча зараз майже всі розселені: хтось орендує, хтось живе у родичів. Та мало хто може дозволити собі купити власне, − розповідає Микола Шевчук, заступник директора Черкаського обласного контактного центру. − Інколи до нас зверталися люди, які не мали змоги заплатити за фото на паспорт, тож доводилося навіть тут, у Центрі, фотографувати й роздруковувати на фотопапері. Допомагали, чим могли.
Фахівцям Центру вдалося налагодити спів­працю з багатьма підприємцями й небайдужими громадянами, благодійними фондами та громадськими організаціями, серед яких − Обласна організація Товариства Червоного Хреста, «Центр гостинності для переселенців», «Громадський блокпост», «Демократична дія», БО «Від серця до серця», МБФ «Небайдужі». Водночас активісти з числа внутрішньо переміщених осіб на Черкащині створили низку громадських організацій: «Другий дім − Черкащина», «Спільнота біженців з Донецька та Сходу України», ГО «Допомога» при відділенні Міжнародного благодійного фонду «Христос для всіх міст». Усі вони − добрі друзі Контактного центру, які завжди охоче діляться своїми планами і досвідом.
Нині в області перебуває майже 12 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Зараз їх прибуває мало. Комусь удалося повернутися до рідних домівок, за цей період регіон покинули 3 500 осіб, дехто ж знайшов новий дім на Черкащині.
Із 2015 року Олександр Черниш працює в Контактному центрі. Від початку займався надзвичайно важливою справою − збором гуманітарної допомоги бійцям на передову, внутрішньо переміщеним особам і тим, хто перебував у самому епіцентрі страшних подій. Розподіляли вантажі, знаходили необхідний транспорт і відправляли допомогу туди, де її потребували найбільше. Сам же Олександр і неодноразово відвозив їх.

Черкаському обласному контактному центру – 5 років

− Я очолюю аналітичний відділ. Якщо на папері це звучить сухо, то на практиці має досить цікаву й усесторонню специфіку роботи. Саме вона вимагає знання топографії, особливостей проходження пунктів, координації дії всіх підрозділів, починаючи з прес-служби і завершуючи військовослужбовцями, − коментує Олександр Черниш, начальник аналітичного відділу.
Фахівці цього відділу фіксують кількість внутрішньо переміщених осіб на теренах нашої області, їхнє переселення зі східних областей та АР Крим. Інформацію отримують із різних джерел, тому мають найповнішу картину того, що відбувається.

Фахова допомога з будь-яких питань
Пільги, субсидії, виплати малозабезпеченим, багатодітним, перевезення, дороги, вивезення відходів, медична реформа та ще з багатьма питаннями звертаються черкащани до Контактного центру. Зі зверненнями працюють фахівці відповідного відділу, який очолює Юлія Слизкоух.

Черкаському обласному контактному центру – 5 років

− Зараз дуже часто звертаються щодо стану доріг в області, нині таких дзвінків значна кількість. А взагалі звернення надходять такими хвилями: актуально субсидії – низка дзвінків із цього питання, почали заключати договори з сімейними лікарями, і знову значна частка звернення щодо цього, коли був ремонт мосту, також ми консультували людей щодо розкладу руху, − пояснює пані Юлія. − Ми працюємо цілодобово, є графік чергування. Коли на Черкащину прибували переселенці, наші спеціалісти працювали й у вихідні, адже розуміли, що людям потрібна наша допомога.
Ті звернення, які надходять на урядову «гарячу лінію», фахівці Контактного центру бачать лише в базі, опрацьовують і надсилають на виконання в організації. Якщо ж звернення надходить безпосередньо на «гарячу лінію» Центру, то спеціалісти спілкуються з людиною, збирають інформацію, дані, оформляють картку. Керівник вирішує, куди перенаправляти звернення, і далі обов’язково здійснюють контроль, щоб людина отримала відповідь протягом 15 днів.
У відділі юридично-психологічного забезпечення надають допомогу у межах своїх повноважень. Звертаються до них і учасники бойових дій, і внутрішньо переміщені особи та не відмовляють і пересічним черкащанам. Адже для фахівців важливо вчасно й ефективно допомогти кожному.

Черкаському обласному контактному центру – 5 років

− Найчастіше звертаються із земельними питаннями, фінансовими, тобто отримання пільгових кредитів, іпотеки, як стати на чергу для отримання кредиту, які потрібні документи, − розповідає Владислав Яременко, начальник відділу юридично-психологічного забезпечення. − У нас були такі ситуації, коли учасник АТО перебував у зоні бойових дій, а в цей час йому нараховували відсотки за кредитом. Ми надавали консультації, вели перемовини з банком, і за результатом у банку зробили реструктуризацію, і вже людина платила лише за тіло кредиту.
У середньому за день до відділу за допомогою звертаються 5−7 осіб і до 10 осіб телефонують. Психологічну допомогу надають телефоном. Окрім того, таку ж допомогу надають у Центрі допомоги учасникам АТО, але вже їхні фахівці безпосередньо виїжджають на місця.
Отож кожен, хто звернеться за допомогою до Контактного центру, отримає своєчасну та фахову консультацію чи просто слушну пораду. Жодне звернення не залишиться поза увагою, а відповідь на запитання надійде вчасно.

Черкаському обласному контактному центру – 5 років

Віталій Коваль, перший заступник голови Черкаської ОДА:
– Оперативно реагувати на проб­лемні питання – основне завдання обласного контактного центру, яке ось уже 5 років ця потужна команда виконує на відмінно. За цей час тисячі громадян одержали необхідну їм допомогу – як внутрішні переселенці, АТОвці та їхні родини, так і інші громадяни, які звертаються до влади за підтримкою. На жаль, війна триває, а відтак, і залишається потреба в допомозі. І ми не зупиняємося, працюємо всі разом, залучаючи до роботи якомога більше сил. Так, протягом цих років удалося скоординувати тісну й плідну співпрацю з громадськими організаціями, волонтерами, безпосередньо учасниками АТО та іншими соціальними групами. Фахівці ж Контактного центру натомість аналізують усі озвучені заявниками питання, подають в установленому порядку рекомендації щодо визначення шляхів, механізмів і способів їх вирішення.
До речі, одним із потужних комунікаторів влади й суспільства є створена при Центрі обласна «гаряча лінія». Завдяки їй громадяни цілодобово можуть звертатися до органів виконавчої влади зі своїми пропозиціями. Щорічно ж послугами лінії користується близько 19 тисяч осіб.

Черкаському обласному контактному центру – 5 років

Лариса Ходаковська, директор Черкаського обласного контактного центру, радник із питань ВПО в Черкаській області:
− Будь-яка організація − це передусім люди, співробітники. І день народження Контактного центру − це річниця нашої спільної роботи в одному напрямку, важливий рубіж, усі етапи якого ми пройшли і проходимо разом, а всі проб­леми долаємо стійко. Загалом створити злагоджену команду, яка б відповідала динамічним вимогам часу, нині буває непросто. Я дуже рада, що нам удалося організувати і розвинути колектив дійсно професіоналів. Також зазначу, що із кожним роком кількість звернень більшає. Що це означає? Передусім те, що в людей зростає й довіра до Уряду, а ще кожен із нас прагне жити, працювати в цивілізованій правовій державі, мати певні гарантії. Тому такі контактні центри, що діють по всій Україні, покликані віддзеркалювати дієвість органів виконавчої влади на місцях. На прикладі нашої області бачимо: нам це вдається. Адже, інформуючи ті чи інші структурні підрозділи облдержадміністрації, виконавчі комітети місцевих рад, інші установи, ми тим самим допомагаємо урядовцям чітко визначати пріоритетні напрямки роботи, аналізувати недоліки й рухатися в напрямку продуктивних змін. Зворотній зв’язок − то велика сила. Він допомагає громадянам зрозуміти, що в них є права, а чиновникам нагадує про їхні обов’язки.
Із початку року у розрізі тематики звернень актуальними залишаються питання призначення субсидій, пенсійних справ, ЖКГ, благоустрою та будівництва, охорони здоров’я, аграрної політики. Найбільше звернень отримуємо від жителів міст Черкаси, Сміла, Умань, Ватутіне, Звенигородського, Черкаського та Шполянського районів. Ще наприкінці 2017 року в загальній тематиці звернень дедалі частіше почали з’являтися листи-подяки, здебільшого адресовані працівникам медичних установ, деяким підприємцям, посадовим особам. Дякували і нашим черговим «гарячої лінії» за оперативне інформування щодо руху черкаською дамбою на період капітального ремонту мосту через Дніпро.
Також наша служба завжди оперативно реагує на ситуації, коли потрібна термінова інформативна допомога населенню. Так, наприклад, було під час природної стихії у липні 2017 року та в січні 2018-го. Усі служби, відповідальні за життєзабезпечення області, працювали тоді в посиленому режимі, а разом із ними наші фахівці надавали громадянам необхідні контакти, роз’яснення, та й елементарно заспокоювали, що теж у наш час на вагу золота, бо не кожен готовий вас елементарно вислухати й розрадити, коли потрібно.
Отже, з досвіду п’ятирічної роботи Контактного центру бачимо: якщо вчасно і з розумінням справи надавати людям роз’яснення і консультації, то можна зняти чимало гострих питань суспільного характеру. Тому серед пріоритетних завдань Контактного центру − створення додаткового механізму інформування громадськості щодо питань державної політики, сприяння вдосконаленню роботи органів виконавчої влади на місцях, вивчення громадської думки та суспільної свідомості.

Прийом звернень заявників та надання довідково-консультативної інформації здійснюється за безкоштовними телефонними номерами: (0472) 36-11-13 (цілодобово), 0-800-508-876 (цілодобово), (0472) 33-55-17 − з 9:00 до 18:15, та на електронну поштову скриньку:
cherk_kont.centr@ukr.net

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x