Як довго зберігати хліб свіжим

Зазвичай хліб довго не зберігають. Продукт цей вважають досить доступним і недорогим, і особливого ставлення до себе він не потребує. Однак не надто приємно, якщо він швидко черствіє. Ще гірше, якщо пліснявіє, адже такий продукт може і зашкодити організму. Тож, варто пригадати основні способи, що допоможуть зберігати хліб свіжим. Деякі з них відомі людству вже багато років, але від цього не втратили своєї актуальності.

Сьогодні в супермаркетах найчастіше продають хліб в поліетиленовому пакеті. Це, звичайно, гігієнічний спосіб упаковки. Однак його не варто залишати в такому пакеті довше, ніж на один день. У поліетиленову упаковку практично не проникає повітря. На перший погляд здається, що в такому випадку не можуть утворюватися і процеси гниття. Але тут виникає інша проблема. Якщо хліб під час упаковки був ще гарячим, то в пакеті утворюється конденсат, а потім, і цвіль.

Багато хто вважає доцільніше користуватися паперовою упаковкою. Але і в ній не можна тримати хліб довго, оскільки він набагато швидше черствіє. Кращим способом зберігання, як і раніше, залишається хлібниця, бажано дерев’яна. Можна купити і металеву, але у такому разі хліб потрібно буде зберігати на дерев’яній дощечці.

Також варто пам’ятати, що хліб не рекомендують залишати під прямими сонячними променями і поряд із батареями центрального опалення. Білий і чорний хліб у жодному разі не можна зберігати в одному пакеті. Це сприяє розмноженню так званої картопляної палички, шкідливих мікроорганізмів, які не менш небезпечні, ніж цвіль.
Слід пам’ятати, що термін зберігання продукту залежить не тільки від способу заводської упаковки, але і від самого типу хліба. Цікаво, що буханець, спечений із житнього борошна, може зберігатися довше, ніж із пшеничного. Втім, звичайно, діє лише тоді, коли хліб виготовлено з якісної сировини. Якщо борошно використали низького сорту або вражене шкідниками, про тривалі строки зберігання нічого і говорити. Навіть якщо хліб буде зберігатися в герметичному контейнері із дотриманням температурного режиму.

Щоб забезпечити дотримання вимог гігієни, поверхню хлібниці слід регулярно протирати зсередини і зовні тканиною, злегка змоченою оцтом (він є природним антисептиком). Перед тим як покласти туди буханець, загорніть його в чисту лляну тканину. Цей матеріал забезпечить нормальний повітрообмін.

Щоб продукт не втрачав своїх смакових якостей, у хлібницю можна покласти шматочок свіжого яблука або очищеної картоплі, трохи солі або кубик цукру-рафінаду. Не забувайте регулярно міняти ці продукти, адже навіть сіль з часом може відсиріти. А щоб у хлібниці не було сторонніх запахів, в неї можна класти лимонну скориночку.
Якщо ви хочете довгий час зберігати хліб свіжим, не ріжте буханець з одного боку. Розріжте його навпіл, від середини відріжте потрібну кількість, а решту знову прикладіть щільно один до одного.

Черствий хліб можна «освіжити». Для цього хліб прогрівають у духовці при температурі до 60° С. Однак надовго такого відновлення не вистачить. Пшеничний збереже «другу» свіжість протягом 4–5 год, житній – 6–9 год.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x