Головний синоптик області розповів про гамма-фон на Черкащині

Головний синоптик області розповів про гамма-фон на Черкащині

Радіологічну обстановку на значній території Черкащини ще не один десяток років будуть визначати радіоактивні речовини, викинуті в атмосферу аварією на Чорнобильській АЕС. Ця великомасштабна аварія за своїми наслідками оцінюється сьогодні, як сама найбільша за всю історію розвитку ядерної енергетики не лише в Україні, а і у всьому світі. Повідомляють в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Після аварії більша частина території Черкаської області зазнала радіоактивного забруднення, створеного довгоживучими ізотопами: цезієм –137 (період напіврозпаду -30 років) і стронцієм–90 (період напіврозпаду – 28,6 років). Це села Канівського, Катеринопільського, Корсунь-Шевченківського, Тальнівського і Лисянського районів.
Розпорядженням КМ України №17 від 12.01.93 року 4 населених пункта: с. Тростянець Канівського району; с. Петрівська Буда Лисянького району; с. Чичиркозівка, с. Княжна Звенигородського району були зараховані до зони гарантованого добровільного відселення, а 99 сіл – віднесено до 4 зони, зони посиленого радіологічного конторолю.
Починаючи з 1986 року метеостанції обласної гідрометеослужби щоденно контролюють рівень гамма-фону.
Як повідомив начальник Черкаського обласного гідрометеоцентру Віталій Постригань, впродовж останніх п’яти років значення радіаційного фону були в межах 10-15 мкР/год., тобто не перевищували рівнів природного фону. Дані за березень 2018 року показують такі середні за місяць значення гамма–фону: у Черкасах, Смілі та Умані – 12 мк Р/год; у Жашкові, Звенигородці – 13 мк Р/год; у Каневі 14 мк Р/год.
Аналіз радіаційної обстановки в області за 2017 рік у порівнянні з минулими роками показує, що за останні п’ять років суттєвих змін не сталося. Забрудненість атмосферного повітря та води знаходиться в межах значно менших допустимих норм.
Проте, не виключена ймовірність окремих коливань радіоактивності приземної атмосфери, що можуть виникати внаслідок небезпечних та стихійних метеорологічних явищ, антропогенних факторів на тлі залишкового Чорнобильського забруднення

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x