Канівська ГАЕС: будувати не можна заборонити

Канівська ГАЕС: будувати не можна заборонити

Екологи – проти, уряд – за, Євросоюз утримується. У форматі «круглого столу», який відбувся 18 квітня в Києві за ініціативи Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, учасники донесли інформацію про можливі впливи на довкілля об’єктів гідроенергетики, а також наслідки, які очікуються від реалізації програми її розвитку до 2026 року. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

У доповіді заступник міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко детально зупинився на причинах непогодження Програми з боку Мінприроди. Було зазначено, що програма не пройшла процедури стратегічної екологічної оцінки, не було проведено транскордонних консультацій з Республікою Молдова та консультацій з громадськістю.

Окремо йшлося про Канівську гідроакумулюючу електростанцію, і донести про ситуацію щодо цього об’єкту в Черкаси прибули спікери Руслан Гаврилюк – голова Національного екологічного центру України, Дмитро Іванов – виконавчий директор НЕЦУ, Юрій Гамалій – депутат Канівської міськради.

Доповідачі наголосили на ризиках проекту. Це нестабільність геологічної будови, руйнівний вплив на берегову лінію та Зміїні острови як складову Канівського природного заповідника, можливе радіоактивне та інше забруднення води в Дніпрі унаслідок розмивання осаду, що накопичилося на дні Канівського водосховища. В біологічному аспекті будівництво Канівської ГАЕС створить значний негативний вплив не лише на місцевому рівні, але й для всього Середнього Подніпров’я.

«Велика гідроенергетика має значні впливи на довкілля, а Україна є однією з країн, яка зазнала найбільш відчутних втрат через її нераціональний розвиток. Експертами НАЦУ доведено, що Програма розвитку гідроенергетики на етапах розробки та затвердження абсолютно не враховано зобов’язання, які взяла на себе Україна після підписання Угоди з Євросоюзом», – сказав Руслан Гаврилюк.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x