Оксана Забужко завітала до Черкас

Оксана Забужко завітала до Черкас

Зустріч з українською письменницею відбулася минулого тижня в обласній філармонії. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби». Під час заходу Оксана Забужко презентувала книжку «Після третього дзвінка вхід забороняється» – збірка малої прози, у якій містяться твори як студентських років так і нещодавно написані.

– Мене цікавить тема психології людей, у яких немає війни. Які удають, що продовжують жити звичайним мирним життям. А події, що розгортаються на сході, на Донбасі дратують їхню свідомість, – зазначає письменниця і додає: «Розуміння того, що світ, вибудуваний ними як черепашка тріснув і сховатися вже ніколи не вийде, дається їм важко і нудно, – зауважила письменниця.

За словами Забужко, в новій повісті, яка увійшла до збірки, описується конфлікт поколінь – непорозуміння між матір’ю й донькою. Гостро звучить проблема «відкладеної війни», а також того, що батьки не готували дітей до цього світу.

Також письменниця порушила тему повернення класиків, згадала про книги «Notre Dame d’Ukraine. Українка в конфлікті міфологій», перевидання «Листів Лесі Українки», «Шевченків міф України. Спроба філософського аналізу».

– Це те повернення, на яке потрібні були українські революції, Майдани, на яке дуже довго чекали. Світ міняється і ось ці люди, які були заховані від нашої уваги, котрі перетворені на «оурелівських не осіб», вирізані з фотографій, викреслені з довідників. Тепер вони повертаються своїми біографіями до нас, своєю візією світу, Європи і України в ній, – наголосила Оксана Забужко.

За словами авторки, саме сьогодні громадяни готові до реабілітації багатьох українських культурних діячів та розуміння того, через що вони пройшли, що зробили і чим ми їм завдячуємо.

Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x