Як вибрати якісне вершкове масло

Той, кому пощастило хоча б раз у житті спробувати справжнього вершкового масла, точно знає його смак, запах і колір. На жаль, сьогодні і масло таке знайти доволі складно, та й людей, які бачили корову у власному сараї, стає з кожним днем все менше. Але ж обійтися без цього продукту практично неможливо. То що робити? Просто навчитися відрізняти справжній продукт від різноманітних підробок, як ліцензованих, так і виготовлених із використанням непотрібних або шкідливих для організму продуктів.

Зважаючи на катастрофічне зменшення поголів’я великої рогатої худоби, пропорційно поменшало сировини для виготовлення молокопродуктів. За неофіційними даними, понад половину або й більше молокопродуктів в Україні роблять із додаванням рослинної олії. Здебільшого – найбільш дешевої, пальмової. Якщо вершкове масло, як усі інші натуральні молочні продукти містить кальцій, вітаміни та мікроелементи, то пальмова олія вкрай шкідлива для організму. Доки виробникам не заборонили називати маслом спред – суміш тваринних жирів та рослинної олії, це робили часто-густо. Споживачів і зараз вводять в оману, називаючи підробку «маселком», «маслечком» тощо.

Справжнє вершкове масло має жирність від 72 до 82 %. Залежно від масової частки жиру, масло розподіляється на групи: масло вершкове екстра; масло вершкове селянське; масло вершкове бутербродне; масло топлене. Справжнє масло має відповідати таким критеріям: смак і запах – чисті, без сторонніх присмаків і запахів, характерні для вершкового масла, з присмаком пастеризованих вершків або без нього; консистенція – однорідна, пластична, щільна; поверхня на розрізі – слабо-блискуча і суха на вигляд або із наявністю поодиноких дрібних крапель вологи; колір – однорідний по всій масі, від білого до жовтого.

Оскільки більшість масла продають розфасованим у непрозоре упакування, з’ясувати, чи відповідає воно переліченим вимогам, неможливо. Тому насамперед, зверніть увагу на його склад і стандарт виготовлення. У складі справжнього вершкового масла мають бути лише молокопродукти. Будь-які домішки не допускаються. Воно має бути виготовлене згідно із державним стандартом (позначка ДСТУ або ГОСТ). Зазвичай ця інформація зазначена на лицьовому боці упаковки.

Перевірити, чи містить масло рослинні жири й емульгатори, кожен може і без лабораторного аналізу. Для цього налийте у прозору склянку або банку гарячу воду, потім додайте до неї одну ложку купленого в магазині вершкового масла. Розмішайте масло у воді до повного розчинення. Якщо масло цілком розчинилося у воді і вода набула білого відтінку – вершкове масло якісне і не містить рослинних жирів. Якщо ж після того, як ви розмішали масло у воді, на стінки і на дно склянки (банки) випав осад – масло неякісне. Воно містить рослинні білки і жири. Яка з цього користь вже після того, як масло куплене? Велика. Надалі будете знати, чи слід довіряти обраному вами виробнику і виду масла, чи краще віддати перевагу іншому.

Куплене на базарі масло теж можна перевірити, якщо бути уважним. Для цього його потрібно спробувати на смак. Якісне масло тане в роті, а після нього залишається солодко-молочний і ніжний присмак. Вершкове масло не повинно бути інтенсивно жовтого кольору або зовсім білого. На масло спробуйте натиснути пальцем. Якщо при цьому воно буде кришитися, то перед вами неякісний продукт. Під час використання вже на кухні зверніть увагу на те, як тане масло. Якщо під час танення за кімнатної температури на продукті з’являються крапельки – це маргарин. На сковороді якісне масло має розтоплюватися рівномірно і при цьому не виділяти воду і білу піну.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x