Як зупинити кров із носа?

Носові кровотечі, що можуть турбувати як дорослих, так і дітей, у медицині звуться епістаксис. Найчастіше, коли йде кров із носа, люди рефлекторно закидають голову назад і закривають ніс серветкою. Але так робити в жодному разі не можна, адже це приводить до заковтування й вдихання крові, а при сильній кровотечі може викликати блювоту й навіть обструкцію бронхів.

Якщо кров із носа продовжує текти – сядьте й нахиліть голову вперед так, щоб кров стікала по крилах носа. Розслабтеся – розстебніть пояс, комір сорочки або бюстгальтер, дайте доступ повітрю. Якщо у вас є можливість – прикладіть до перенісся щось дуже холодне.

Якщо кровотечу з носа зупинити не вдається, слід притиснути ніздрю до носової перегородки приблизно на 10 хвилин. За відсутності результату, кров із носа можна спробувати зупинити за допомогою судинозвужувальних крапель, що застосовують при нежиті – санорина чи нафтизина. Тампон потрібно змочити засобом і ввести його в носову порожнину якнайглибше й щільніше.

Якщо кровотеча з носа виникла у результаті нежитю – змажте носову порожнину маслом або вазеліном. При перегріві слід відвести людину в тінь і покласти на ніс холодний компрес. Якщо кров із носа тече внаслідок теплового удару – людину слід негайно оглянути й викликати швидку допомогу.
Якщо часті кровотечі пов’язані зі зниженою кількістю тромбоцитів, слід звернутися до фахівця, котрий візьме необхідні аналізи, щоб поставити діагноз.
Якщо у вас або у вашої дитини причини носових кровотеч пов’язані з особливостями будови носа – наприклад, судини розташовані близько під слизовою, лікар може запропонувати коагуляцію – припікання слизової порожнини носа. Зробити це можна різними способами: використовувати рідкий азот, зробити припікання лазером або провести електрокоагуляцію.

Якщо кров із носа тече надто часто, ви помітили значну втрату крові, можливо, вже необхідне хірургічне втручання. При такій операції перев’язують (тромбують) судини, артерії, це призводить до утворення тромбів – нових вузликів (згустків).

Що не варто робити при кровотечі з носа:
– лягати й підіймати ноги вгору;
– закидати голову назад;
– сякатися;
– пити міцну каву й чай.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x