Корсунь-Шевченківський історико-культурний заповідник: тут є що побачити і над чим подумати

Корсунь-Шевченківський історико-культурний заповідник: тут є що побачити і над чим подумати

У ці травневі дні біля в’їзної брами палацу Лопухіних-Демидових, а нині Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника особливо багато екскурсійних автобусів та приватних авто. У Корсуні цвіте бузок – здається, палац і береги Росі потопають у пишному духмяному цвіті. Цим дивом приїздять помилуватися сотні людей. А 5 травня у заповіднику відбулося унікальне свято під ліричною назвою «Бузковий розмай»: півміста зібралося біля палацу послухати і подивитись чудовий концерт від відкритим небом, побачити, як творять на пленері місцеві живописці і, звісно ж, помилуватись бузком.

Завжди людно у музеях заповідника – Корсунь-Шевченківської битви та історичному, а також у художній галереї. Один мій знайомий по шкільних роках кілька разів на рік приїжджає з родиною із Києва тільки для того, щоб відвідати заповідник. «Тут є що побачити і над чим подумати»,- так висловив він свої враження.

Багатьох слово «музей» відлякує: вони вважають такі заклади чимось закостенілим і нудним, на що не варто тратити часу. Про історію, мовляв, в Інтернеті можна почитати. Музеї Корсунь-Шевченківського заповідника можна відвідувати кілька разів на рік і знаходити тут багато нового, навіть сучасного. Адже сьогоднішній день стане історією вже завтра – і колектив заповідника прагне зафіксувати і зберегти її у деталях і подробицях. В центрі нашої суспільної уваги вже 4 роки перебуває неоголошена війна на Сході України – і центральна зала музею Корсунь-Шевченківської битви трансформувалась у міні-музей АТО. Експонати – це матеріали про полеглих на Донбасі наших земляків і тих, хто відзначився в АТО особливим героїзмом. Біля стендів з особистими речами та нагородами сучасних героїв-захисників України завжди найбільше відвідувачів.

Корсунь-Шевченківський історико-культурний заповідник: тут є що побачити і над чим подумати

В історичному музеї особливу увагу екскурсантів привертає діорама Корсунської битви 1648 року, що відображає перемогу війська Богдана Хмельницького над польським військом. Інтерес до героїчної козацької доби не згасає з віками, тому вже кілька років заповідник у співпраці з громадськими військово-історичними організаціями України влаштовує реконструкцію тих подій, як, до речі, і Корсунь-Шевченківської битви. От і на початку травня відвідувачі мали змогу побачити автентичний козацький табір, муштру та реконструкцію битви 1648 року.

У залах обох музеїв відбуваються уроки-екскурсії з історії для школярів та інші цікаві і за формою, і за змістом заходи, як наприклад, березнева літературна година «Тарас Шевченко і Майдан». Великий інтерес істориків і краєзнавців викликають щорічні історичні читання – звіт наукових працівників про виконані за рік дослідження на найрізноманітнішу тематику.

«Родзинкою» заповідника є художня галерея. Створена вона була для того, щоб проілюструвати історію Корсунь-Шевченківської битви і Другої світової війни в цілому творами художників-баталістів. А згодом виросла з цих рамок і перетворилася в потужний культурний центр, який об»єднує талановитих творчих людей нашого краю. Щороку в галереї відбувається понад 10 персональних і колективних виставок місцевих і запрошених митців. У березні, наприклад, відкрили «жіночу» виставку картин Віри Прокопенко, Катерини Паливоди та Руслани Погорілої. У минулому році користувалась незмінним інтересом фотовиставка корсунця Юрія Кольякова «Його рідний Корсунь». Фотознімки подарував заповідникові онук колишнього вчителя і фотолюбителя. Художня галерея стала творчим майданчиком і для майстрів декоративно-прикладного мистецтва, і для юних художників з дитячої школи мистецтв та центру дитячо-юнацької творчості.

На сьогодні, до вже традиційного свята «Ніч музеїв», колектив заповідника готує щось свіженьке і цікаве. У попередні роки людей захоплювали екскурсії нічним парком з елементами перформансу, на башту-бельведер палацу, звідки відкривається чарівний вид на нічне місто, інсценізовані екскурсії обома музеями.

Ось так оживляє минуле і пише новітню історію заповідник у Корсуні. Як зазначила директор заповідника Парасковія Степенькіна, «місія Заповідника – формувати світогляд суспільства відповідно до потреб незалежної України, примножувати національні та духовні цінності українського народу. З цього випливає наша мета: професійно актуалізувати минуле і формувати майбутнє, сприяти вихованню високих почуттів патріотизму та відповідальності громадян за долю України; підвищити рівень збереження та дослідження фондових колекцій, доступності музейних предметів та поширення знань про них, включаючи світову мережу; оперативно й адекватно реагувати на виклики часу щодо умов збереження артефактів культурної спадщини, їхнього вивчення та популяризації, забезпечення доступу до них спільноти; постійно працювати над забезпеченням туристичної привабливості об’єктів Заповідника».

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x