ВІЛ – не вирок!

ВІЛ – не вирок!

Щодня із нами спілкуються сотні різних людей: ми зустрічаємося, закохуємося, товаришуємо. Іноді робимо не обдумані кроки і не згадуємо про можливі наслідки. Але вони є…

Чи впевнені ви у своєму сексуальному партнері? Коли востаннє проходили тест на ВІЛ?

Не варто боятися – потрібно знати!
Із початку епідемії ВІЛу в світі:
76,1 млн людей були інфіковані ВІЛ,
близько 35 млн – померли від захворювань, пов\’язаних з ВІЛ
37 мільйонів людей живуть з ВІЛ.
(За даними інформаційного бюлетеня UNAIDS )
141 371 ВІЛ-позитивних знаходяться під медичним наглядом в закладах охорони здоровʼя

Кожен третій із них із діагнозом СНІД

ВІЛ – це вірус, що руйнує імунну систему організму людини.
ВІЛ-позитивний – це носій вірусу, здатний заражати здорову особу
СНІД – синдром набутого імунодефіциту.

ВІЛ – не вирок!

Збудником хвороби є вірус імунодефіциту людини (скорочено ВІЛ), який вражає клітини крові, так звані СД4-лімфоцити, що захищають організм людини від інфекційних захворювань, розвитку злоякісних пухлин та інших уражень.
Вірус послаблює імунну систему і організм стає беззахисним перед хворобами.

– Антиретровірусна терапія (АРТ) – єдине лікування, яке допомагає зберегти здоров’я людини в тому стані в якому воно є та, навіть, покращити його. Терапія блокує розмноження вірусів, при цьому імунна система відновлюється самостійно. Також це єдиний доведений спосіб, який не дає поширювати інфекцію далі та дозволяє ВІЛ-позитивним жінкам народжувати здорових дітей, – зазначила Ольга Мардарь, заступниця голови правління БО «Черкаська мережа».
Ця терапія не знищує ВІЛ і не видаляє його з організму, а лише перешкоджає його реплікації, тому ВІЛ-позитивні повинні приймати необхідні препарати протягом усього життя і дотримуватися чіткого режиму, який прописав лікар.

Де можна отримати консультацію та допомогу з ВІЛ-питань?
У Черкасах чимало медичних закладів і організацій, які надають усю необхідну інформацію. У цих установах можна пройти швидкий тест на ВІЛ або поговорити з лікарем-психологом у кабінеті «Довіра».

Аби дізнатися свій статус потрібно здати кров на ВІЛ. Процедура досить легка. Я разом із колегою перевірила це на власному досвіді. Спочатку ви приходите в певний медичний заклад (тест можна зробити майже в будь-якій лікарні, але рекомендовано в спеціальних закладах, н-д у Черкаському обласному центрі боротьби та профілактики зі СНІДом). У кабінеті «Довіри» ви спілкуєтеся з лікарем, який надає довідкову інформацію про шляхи передачі ВІЛ, ризики інфікування, процедуру тестування. Далі потрібно заповнити інформовану згоду на проходження тесту, де необхідно вказати особисті дані (в деяких медичних установах передбачена анонімність). За отриманим направленням у маніпуляційному кабінеті здаєте кров. Залишається тільки дочекатися результатів. Можна зробити швидкий тест і простий, тоді результат буде відомий наступного дня.
Необхідно мати із собою паспорт! Результати видаються за наявністю документа, який засвідчує особистість.

До яких медичних центрів ви можете звернутися?
Цей перелік не є вичерпним: «Черкаський обласний центр боротьби та профілакатики СНІДу», державна установа «Український центр контролю за соціально небезпечними хворими МОЗ України», комунальний заклад «Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер», «Черкаський обласний наркологічний диспансер», Черкаський обласний шкірно-венерологічний диспансер, «Черкаська обласна станція переливання крові», «Черкаський обласний центр здоров’я», організація «Міжнародний Альянс з ВІЛу/СНІДу в Україні», організація «Від серця до серця», «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» (черкаське відділення), «Черкащанка +», «Позитивні жінки», благодійний фонд «Інсайт», «Воля»,

ВІЛ – не вирок!

Черкаське відділення «Всеукраїнської мережі ЛЖВ»
Ольга Мардарь, заступниця голови правління БО «Черкаська мережа»:
– Наша організація забезпечує медико-соціальний супровід людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, ми проводимо для них консультації та тренінги, надаємо інтегровані послуги з лікування ВІЛ-інфекції. Також ми допомагаємо ВІЛ-позитивним дітям.
За словами Ольги Мардарь, новонароджені діти від ВІЛ-позитивних перебувають під наглядом у лікарів і зараховуються до категорії дітей з невизначеним статусом. Це відбувається через те, що в організмі малечі залишаються антитіла, які передалися від матері. При цьому, вони (діти) можуть бути цілком здорові. Але щоб це довести замало зробити тест ІФА (Імуноферментний аналіз), адже цей метод реагуватиме на антитіла ВІЛ-інфекції. У цьому випадку, для точності визначення статусу, необхідно провести дороговартісний тест ПЦР (метод полімеразної ланцюгової реакції). Тест потрібно пройти двічі з інтервалом у три місяця.

ВІЛ – не вирок!

Дитяче відділення «Всеукраїнської мережі ЛЖВ»
Олена Щаднова, соціальний працівник у дитячому відділені «Всеукраїнської мережі ЛЖВ»:
– У дитячому центрі я займаюся переважно з підлітками. Окрім ігор, розважальної програми, ми також проводимо мотиваційні невеличкі тренінги, які у середньому тривають 15 хвилин. Вони проводяться для того аби діти замислилися про майбутнє, зрозуміли, що дійсно хочуть досягти. Нещодавно ми говорили про тайм-менеджмент, дізналися, як правильно розподіляти час, також обговорили тему батьків, які є шляхи подолання «прірви поколінь» і як краще порозумітися одне з одним.
У центрі можуть займатися різні діти: як від «Жіночого кризового центру» так і з ВІЛ статусом. Зараз чотири ВІЛ-позитивні дитини відвідують заняття віком від 12 років. Усі вони проходять АТР (Антиретровірусну терапію).
Довідково: Дитячий центр черкаського відділення «Всеукраїнської мережі ЛЖВ» «переїхав» у нове приміщення на вулицю Вербовецького 1 (Кобзарська) 19 березня. Про це повідомляє Олена Щаднова.

Зараз тривають ремонтні роботи, але вже облаштовано декілька кімнат, де проводять заняття.
У цьому приміщенні планують облаштувати другий поверх для «Жіночого кризового центру». Ремонтні роботи просуваються повільно через брак коштів. Усе робиться за благодійні внески волонтерів і мережі ЛЖВ.
За словами Олени Щадної, міська влада виділила цю будівлю для центру, а також понизила орендну плату до мінімуму – 1 грн на рік.

Чи знають черкасці, якими шляхами можна заразитися ВІЛом?

ВІЛ – не вирок!

Павло Татіщев, 35 років, програміст:
СНІД – це синдрома набутого імунодефіциту, це як хвороба, а ВІЛ – коли людина носій вірусу, але в нього ознаки можуть не проявляється. Заразитися можна статевим шляхом або через кров. Мені здається, що зараз дуже довго живе ВІЛ-позитивна людина, якщо дотримується спеціальної терапії. Також цій людині потрібно берегти своє здовов\’я та приймати всі потрібні препарати.
Я не проходив тест, тому не знаю, де саме можна здати кров для аналізу. Я не змінюю статевих партнерів, у мене одна дівчина, якій довіряю. А з кров\’ю не контактую.

ВІЛ – не вирок!

Аліна Носаль, 16 років, студентка:
ВІЛ – це як інфекція, СНІД – захворювання. Шляхи, якими можна заразитися – статевий та через переливання крові. Думаю, ВІЛ-позитивний може прожити до 60 років. Я особисто проходила тест із цікавості, за результати – здорова. Пройти його можна десь на «Можайського», точно не пам\’ятаю.

ВІЛ – не вирок!

Андрій Леонідович Трет\’яков, 59 років, водій:
ВІЛ – це вірус, СНІД- захворювання. Ця хвороба поширюється статевим шляхом. Щодо того, скільки люди з ВІЛ статусом живуть точно не скажу, бо не лікар. У мене був знайомий з яким я працював, так він прожив близько чотирьох місяців без лікування. Але є випадки, коли ВІЛ-позитивні можуть жити 5-7-10 років. Тест не проходив, бо в собі впевнений, але знаю, що здати кров можна в «Сінево».

ВІЛ – не вирок!

Юлія Шията, 37 років, у декретній відпусці:
Відрізняється ВІЛ від СНІДУ тим, що одні переносять, інші – хворіють. Заразитися можна через кров, а також статевим шляхом. Я думаю, якщо приймати терапію, то можна довго прожити. Пройти тест можна на станції переливання крові чи в будь-якій лікарні. Я проходила тест, коли була вагітна.

ВІЛ – не вирок!

Володимир Романовський, 15 років, школяр:
ВІЛ і СНІД – два різні поняття. Це смертельне захворювання. Поширюється через кров. Наприклад, якщо поріз на руці чи відкрита рана, то можна заразитися. Напевно, ВІЛ-позитивна людина живе десь років 30. Центрів, де можна пройти тест не знаю, бо і сам його не проходив. Впевнений, що здоровий.

ВІЛ – не вирок!

Алла Білорус, 49 років, вчитель:
ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, СНІД – набута хвороба. Шляхи зараження: через кров, незахищенні статеві контакти,а також від матері до дитини може передаватися вірус. Люди з ВІЛ статусом живуть майже як звичайні люди, якщо проходять антиретровірусну терапію. Тест проходила, бо потрібно було здавати кров під час медогляду. Отримати результат про свій статус можна в будь-якій лікарні, де здаються аналізи або у Черкаському центрі боротьби зі СНІДом.

ВІЛ – не вирок!

Олександр Ковтун, 22 роки, токар:
ВІЛ поширюється через кров або статевим шляхом. Якщо чесно, то уявлення не маю, скільки може прожити ВІЛ-позитивна людина. Я сам не здавав тест і не знаю де можна це зробити, бо мені це не потрібно.

ВІЛ – не вирок!

Владислава Громенко, 20 років, студентка:
ВІЛ – це вірус, СНІД – синдром набутого дефіциту. Заразитися можна статевим шляхом, через кров або якщо робити ін\’єкції одним шприцом. Людина, яка вживає необхідні препарати зможе прожити довго, як проста людина. Якщо ж не вживати терапіюжодні препарати, то менше свого віку.
Є на «Хімселищі» наркологічний диспансер,там можна безкоштовно пройти текст.
Я його (тест) не проходила, бо знаю, що здорова. Тому це мені не цікаво й не потрібно.

Автор: Дар\’я Роженкова

Опитування: фото: Оксани Комишан
Фото Ольги Мардарь взято із соцмережі «Facebook»
Фото Олени Щаднової і дитячого центру: Дар’ї Роженкової
Фото Аліни Ярославської взято із соцмережі «Facebook»

Відео: Ідея експерименту: Оксани Комишан
Оператор: Дар\’я Роженкова
Монтаж: Оксана Комишан
Музика використана з інтернету

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x