Світлий куточок

Світлий куточок

Сьогодні до складу Кам’янського державного історико-культурного заповідника входять: музей О. С. Пушкіна та П. І. Чайковського, історичний музей, картинна галерея, парк ім. Декабристів, де розташовані пам’ятники Пушкіну й декабристам, Тясминський каньйон, Пушкінська скеля, Пушкінський грот, Зелений млин. «Обітованим раєм» і «світлим куточком» називав Петро Ілліч Кам’янку. Сюди Чайковський приїжджав протягом 28 років до своєї улюбленої сестри Олександри, яка була одружена з Л. В. Давидовим − сином декабриста. Тут композитор працював над геніальними творами, серед яких − балет «Лебедине озеро», опера «Євгеній Онегін», Друга (Українська) симфонія, «Дитячий альбом» для фортепіано.

Світлий куточок

До 100-річчя із дня смерті поета Олександра Пушкіна (1937) в Кам’янці − «дворянському гнізді» Раєвських і Давидових − створили Музей
О. С. Пушкіна. Він розміщений в одному з флігелів садиби Давидових, так званому Зеленому будиночку, зведеному на початку XIX ст. Нині експозиція Музею О. С. Пушкіна та П. І. Чайковського налічує шість розділів: «Кам’янка першої половини XIX ст.»; «Пушкін і Україна»; «Пушкін і декабристи»; «Життя та творчість П. І. Чайковського в Кам’янці»; «Чайковський в Україні»; «Пушкін, декабристи, Чайковський і сучасність».

Світлий куточок

У літературно-меморіальному музеї О. С. Пушкіна і П. І. Чай­ковського особливу увагу відвідувачів привертають цікаві експонати – свідки життя і творчості в Кам’янці одного з найвідоміших композиторів світу – П. І. Чайковського. Упродовж 28 років це містечко стало для нього найріднішим на землі й надихнуло на створення понад 30 відомих творів, серед яких такі шедеври як опера «Євгеній Онєгін», балет «Лебедине озеро», Друга симфонія. Експозиція розповідає про перебування в Кам’янці видатних діячів історії і культури: героїв війни 1812 року М. Раєвського,
О. Єрмолова Д. Данилова, М. Орлова, учасників декабристського руху П. Пестеля,
С. Волконського С. Муравйова – Апостола, М. Бестужева – Рюміна. Двічі до родини Давидових у Кам’янку приїжджав О. С. Пушкін, який був оточений атмосферою щирої приязні та любові.

Ірина Скорик

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x