На Черкащині у всіх охочих шукали гіпертонію

На Черкащині у всіх охочих шукали гіпертонію

14 та 15 травня 2018р. в м Черкаси при підтримці Департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради пройшла акція присвячена Всеукраїнському дню боротьби з артеріальною гіпертонією з метою раннього виявлення гіпертонії та запобіганню її ускладнень. Усі охочі мали можливість пройти обстеження по виявленню факторів серцево-судинного ризику в центрах первинної медико-санітарної допомоги та міських закладах охорони здоров’я. Крім того, були організовані тимчасові пункти вимірювання артеріального тиску в громадських місцях – аптеках, центрах соціального захисту населення, гуртожитках училищ, тощо. Під час акції було обстежено 3994 громадян, із них вперше виявлена артеріальна гіпертонія у 263 осіб. Пацієнти з підвищеним тиском направлені на консультацію до відповідних фахівців та додаткові обстеження, отримали інформаційні матеріали щодо способів профілактики серцево-судинних захворювань, які мотивують позбутися шкідливих звичок та зробити вибір на користь здорового способу життя, збільшити рівень фізичної активності тощо. Про це «Нова Доба» дізналася в КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР»

Підвищений рівень артеріального тиску як показник фактору ризику може свідчити про початок розвитку серцево-судинного захворювання. Підвищений артеріальний тиск або артеріальна гіпертонія – самий грізний фактор розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. У людей з високим тиском в 3-4 рази частіше розвивається ішемічна хвороба серця і в 7 разів – порушення мозкового кровообігу (інсульти).

Більше 1,5 мільярда людей у всьому світі страждають на це підступне захворювання, а в Україні – це кожна третя доросла людина. В Україні зареєстровано понад 1,2 млн. осіб, хворих на артеріальну гіпертонію, але насправді таких людей набагато більше. Наявність підвищеного артеріального тиску збільшує вірогідність розвитку інсульту у 3,7 рази, серцевої недостатності – в 4 рази, інфаркту міокарда в 2 рази.

За даними статистики у м. Черкаси станом на 01.01.2018 р. зареєстровано 74 907 хворих на гіпертонічну хворобу. Вперше у 2017р. виявлено 3043 хворих. Серед них 60% – це жінки. Питома вага серцево-судинних захворювань у жителів міста серед усіх випадків захворюваності населення щороку зростає. У м. Черкаси захворюваність на гострий інфаркт міокарда в 2017 році у порівнянні з 2015 р зросла на 10%.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x