Як стежити за здоров’ям очей?

Як стежити за здоров’ям очей?

Усі ми дуже добре знаємо, наскільки важливим є здоров’я наших очей. Однак далеко не завжди дбаємо про нього. Тривала робота за комп’ютером, постійне недосипання, читання при поганому освітленні – все це згубно впливає на наш зір. На жаль, замислюємося про це ми не відразу, а лише тоді, коли з’являються перші проблеми з очима. Щоб колись не довелося пошкодувати, починайте дбати про своє здоров’я вже зараз. Для цього потрібно завести декілька корисних звичок.

Дотримуйтеся правильного режиму сну. Людина, яка не дотримується правильного режиму сну, часто стикається із такими проблемами як роздратування і сухість очей, чутливість до світла, сльозоточивість. Щоб уникнути цих неприємностей, слід спати не менше 7–8 годин на добу.
Змивайте макіяж перед сном. Туш або підводка при попаданні в очі можуть стати причиною подразнення. Також перед сном не забувайте зняти контактні лінзи, адже очі постійно потребують кисню.
Їжте продукти, корисні для зору. Це морква, чорниця, гарбуз, риба та шпинат. Регулярне вживання продуктів, багатих антиоксидантами і цинком, значно знижує ймовірність макулярної дегенерації та уповільнює розвиток катаракти. Вітамін А захищає сітківку і покращує нічний зір. А жирні кислоти Омега-3 зменшують ризик розвитку синдрому сухого ока і запальних захворювань очей.
Не забувайте про сонцезахисні окуляри влітку. У сонячні літні дні наші очі можуть постраждати від впливу ультрафіолету. Також, якщо ви працюєте з різною хімією або електроінструментами, обов’язково надягайте захисні окуляри. Таким чином ви застрахуєте свої очі від попадання дрібних частинок оброблюваного матеріалу або небезпечних випромінювань.

Перерви за комп\’ютером. Працюючи за комп’ютером, не забувайте про перерви та контролюйте освітлення. Якщо ваша робота пов’язана з комп’ютером, зробіть зарядку, яка допоможе розслабити очі.
– Сядьте зручно на стілець. Закрийте очі і покладіть на них долоні, не закриваючи при цьому ніс. Уникайте тиску на очні яблука. Уявіть собі глибоку темряву і зосередьтеся на ній. Зробіть глибокий вдих, думайте про щось приємне і розслаблююче. Коли ви будете бачити саму лише темряву, зніміть долоні з очей. Повторіть вправу за 3 хвилини.
– Міцно примружтеся на 3–5 секунд. Відкрийте очі та не блимайте 3–5 секунд. Повторіть вправу 7–8 разів.
– Закрийте очі та масажуйте їх круговими рухами пальців, не натискаючи на очні яблука, протягом 1–2 хвилин.
– Поставте три пальці під кожною бровою і злегка потягніть шкіру вгору, щоб піднялися очі. Потримайте протягом 1–2 секунд, потім відпустіть. Повторити 5 разів.
– «Закотіть» очі за годинниковою стрілкою, потім проти годинникової стрілки. Повторіть 5 разів.
– Фокус на віддаленому об’єкті протягом 10–15 секунд. Потім повільно переведіть погляд на об\’єкт поруч, не рухаючи головою. Фокус знову протягом 10–15 секунд. Зробіть цю вправу 5 разів.
– Завжди закінчуйте зарядку легким масажем закритих очей протягом 10–15 секунд.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x