Весняне пересаджування кімнатних рослин

Весняне пересаджування кімнатних рослин

Переселення раз на рік – норма для швидкозростаючих і молодих рослин, раз на два-три роки – для великих і повільнозростаючих. Найкраще це робити саме зараз, до початку літа. Тоді нова рослина встигне як слід укорінитися на новому місці. Також не залежно від пори року варто пересаджувати рослину, якщо її коренева система розрослася настільки, що вже не поміщається в горщику або коли погіршилася якість землі (наприклад, «закисла» від неправильного поливу). Не задумуючись, потрібно пересаджувати рослину, якщо почалося гниття коренів або рослина уражена паразитами. Також не варто надовго затягувати пересаджування рослин, які ви купили в магазині. За місяць до пересаджування потрібно підживити рослину слабким складом азотовмісних добрив, а за день –рясно полити, щоб земля була вологою, але не мокрою. Вона має розсипатися при стисканні в кулаці.

Горщик для пересаджування підбирають за розмірами кореневої системи. Якщо ґрунт добре переплетений живими білими коренями, то рослину пересаджують у горщик, який у діаметрі на 3–4 см більший від попереднього. У цьому випадку корені швидко освоюють ґрунт. Інколи для швидкого вирощування великого екземпляра рослину пересаджують одразу в більший горщик, який в діаметрі більший у 2–4 рази за попередній. Хворі рослини зі слабкою кореневою системою пересаджують в той самий горщик або меншого розміру, попередньо відрізавши гнилі корені.
При пересаджуванні на дно горщика кладуть черепки випуклою стороною догори, щоб не заважала стіканню води. Зверху кладуть верхній дренажний шар 2–3 см (биті черепки, гальку, керамзит). Поверх дренажу насипають незначну частину ґрунту і опускають рослину в горщик так, щоб вона була точно по центру. Потім горщик наповнюють ґрунтом, аж до межі 1,5 см від краю горщика.

Залежно від того, яке завдання перед вами стоїть, рослину можна просто перенести з одного горщика в іншій разом з тією земляною грудкою, яка утворюється біля кореня, не ушкоджуючи її (перевалка – щадний варіант, особливо актуальний для пересадження молодих і безпроблемних рослин), а можна очистити стару землю з кореня за допомогою дерев’яної лопаточки або промити під струменем води (радикальний спосіб для рослин з ураженим корінням). Останній варіант дуже травматичний для рослини й вимагає від вас надалі посиленої уваги до неї.
Після самого пересаджування рослину слід ретельно полити, щоб нова земля осіла. Потім поставити горщик у тепле й світле місце, захищене від прямих сонячних променів. «Примхливі» квіти навіть розміщують під поліетиленовий ковпак, але в цьому випадку потрібне регулярне провітрювання. Далі, протягом 7 днів, необхідно часто обприскувати рослину. А вже десь через місяць варто додати комплексні добрива.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x