Симптоми, що можуть вказувати на хвороби серця

Симптоми, що можуть вказувати на хвороби серця

Інколи серцеві хвороби супроводжують нетипові симптоми, наприклад такі, як біль у щелепі та інші. Через це не всі люди відразу звертаються саме до кардіолога, а йдуть до іншого фахівця. Лікар-кардіолог, завідувач відділення гіпертонічної хвороби Черкаського обласного кардіологічного центру Володимир Казмірук розповів, які ознаки можуть свідчити про захворювання серця.

– Є класичні симптоми та нетипові, на які люди часто не звертають увагу. Про хворобу серця можуть свідчити зовнішні ознаки людини – набряки на ногах, гомілках та ступнях. Також відкладення холестерину характерного забарвлення у певних місцях. Зазвичай, він накопичується на повіках, над бровами чи на ліктях. Ще один із симптомів – це зморшки на мочці вуха. При мітральних вадах серця та важкій серцевій недостатності може бути акроціаноз (синюшність губ або блідість шкіри, багровість щік), – розповідає Володимир Іванович. – Лікарю треба чітко дослідити проблему і довести, що це серцева хвороба. Адже, наприклад, болі за грудиною чи блідість шкіри не обов’язково є симптомом проблем із серцем, ці симптоми можуть свідчити й про інші хвороби.
За словами лікаря, задишка та біль у серці при фізичних навантаженнях також є симптомом серцевої проблеми. Серед ознак захворювання серця також можна виділити відчуття порушення сердечного ритму, напади серцебиття, синкопальні стани (втрата свідомості), що спричинені порушенням ритму серця чи блокадами.
– Серце – це, так би мовити, «система дротів», що з’єднані з м’язами. Цими «дротами» проходить імпульс. Він, своєю чергою, формується у синусовому вузлі, а далі вже розповсюджується. Наприклад, до передсердя і шлуночків. І після кожного імпульсу серце скорочується. У нормі синусовий вузол генерує 60–90 імпульсів на хвилину, що відповідає частоті скорочень серця. А коли наступає блокада (може бути спричинена отруєнням, міокардитом, інфарктом тощо) імпульс не поступає із пересердя на шлуночки серця. Через це можуть виникати синкопальні стани – людина втрачає свідомість. Втрата свідомості також може бути зумовлена аортальними вадами, наприклад, аортальний стеноз, – пояснює Володимир Казмірук.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x