Нічні музейні дива у Корсуні

Нічні музейні дива у Корсуні

Корсунські шанувальники історії недаремно так нетерпляче очікували Міжнародної акції «Ніч музеїв»: Корсунь-Шевченківський державний історико-культурний заповідник запропонував цікаву програму і порадував відкриттями. В історичному музеї його завідувач Станіслав Степенькін провів екскурсію «Технічний прогрес на Корсунщині», даючи відвідувачам змогу по-новому сприйняти історичні експонати- від примітивних знарядь праці до складних верстатів.

Наприкінці екскурсії в українській світлиці «ожили» славетні стеблівські Кайдаші: сценку з повісті І.Нечуя-Левицького майстерно відтворили самодіяльні артисти з Квітчанського народного театру. На зеленій галявині біля історичного музею лунали українські народні пісні у виконанні ансамблю «Голубка» районного будинку культури.

Ночі музеїв приурочили етнографічну виставку: в одній з кімнат відтворили інтер’єр міської вітальні 50-60 років: килим ручної роботи, буфет, лозові етажерка, стілець, крісло виробництва корсунської лозової майстерні, настінний годинник, електричний радіоприймач, вишиті портьєри, газетниця і ще багато речей багатьох відвідувачів повернули у їх дитинство,а для молодших стали відкриттям.

Нічні музейні дива у Корсуні

Сюрпризи чекали і в художній галереї : тут відкрили аж 5 нових персональних виставок. «У дорозі до тебе» – таку назву має виставка коломийської художниці Емілії Бережницької. Тут і чарівні Карпати, і задумливі натюрморти, і містичні модерні композиції – кожним твором вона намагається змусити глядача думати і переживати.

Справжнім відкриттям стала перша персональна виставка Анатолія Головка. Він все життя працював інженером району електромереж і лише після виходу на пенсію захопився живописом. Але мало хто вірить, що соковиті, сповнені світлом і яскравими барвами пейзажі написані самоучкою.

Виставку вишивок хрестиком Лілії Носальської представляла її родина (майстрині не було через хворобу): чоловік Анатолій Миколайович, син Олег, невістка Людмила і онучок Андрій. Вони розповіли,що вишиває мама й бабуся щодня, тему обирає під настрій, а роботи ( їх близько тисячі) є в колекіях США, Італії, Японії, Росії.

Виставка члена Національної спілки художників України, уродженця с. Сидорівки Сергія Дуплія була в галереї другою. Причому, перша відбулась ще у 1987 році, коли тренер дитячо-юнацької спортивної школи тільки заявив про себе художнім талантом. Тепер він відомий в мистецьких колах Європи майстер пензля, один з небагатьох, хто працює в техніці об’ємного пастозного живопису. Зараз Сергій Олександрович живе у Ржищеві. Ближчим часом їде на пленер «Золотий Буг» у м. Миколаїв, а мріє про пленер по Дніпру.

Нічні музейні дива у Корсуні

Не залишила байдужими і фотовиставка Дмитра Шевченка «Корсунь-Шевченківський 1970-90-х років»: чорно-білі панорами увічнили миті життя та історичні місця. Естетичні враження підкреслив виступ ансамблю гітаристів дитячої школи мистецтв.

За численними оцінками глядачів, виставки мають потужну енергетику. Наукову основу під цей висновок підвів викладач педагогічного коледжу і художник Ярослав Байда: він розповів, як колір впливає на психоемоційний та фізичний стан людини.

Коли вже зорі почали просвічуватись крізь хмари, в палаці Лопухіних-Демидових відбулась тематична екскурсія «Вечірній палац», а з башти-бельведеру відвідувачі милувались панорамою нічного міста.

Варто зауважити, що цього вечора у заповіднику побували не лише місцеві жителі, а й чимало гостей, серед яких і екскурсійна група з Білої Церкви. «Ми в захваті! Скільки цікавої інформації, який колорит свята, а художня галерея – столичного рівня. Приїдемо ще», – ділились білоцерківці враженнями.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x