На Черкащині створили понад тисячу гектарів лісу

На Черкащині створили понад тисячу гектарів лісу

Черкащина завершила роботи зі створення лісових культур – планові обсяги виконали всі лісогосподарські підприємства. Скільки посаджено лісу та про особливості цьогорічної лісокультурної кампанії розповів головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства обласного управління Анатолій Левицький.

Про це «Нова Доба» дізналася на сайті «Ліси Черкащини».

– Рання весна та сприятливі погодні умови дозволили лісівникам Черкащини надзвичайно рано почати лісокультурну кампанію, – зазначив Анатолій Юхимович. – Тож цієї весни плани з посадки лісу були виконані ще на початку квітня. Загалом в державному лісовому фонді створено лісових культур на площі в 1 164 гектари (при річному плані – 1 122 га), в тому числі 101 гектар – шляхом лісорозведення. В цілому разом з природним поновленням відтворення лісів проведено на площі в 1 362 гектари, що перевищує річний план на 42 гектари.

За словами головного спеціаліста, всі лісгоспи досить оперативно, в стислі, найбільш оптимальні терміни провели роботи з відновлення та створення лісів. Лідерами серед підприємств є Черкаський, Смілянський, Звенигородський лісгоспи, якими було посаджено 332 га, 139 га, 133 га лісових культур відповідно.

– В минулому році для потреб весняної лісокультурної кампанії заготовлено 57 тонн лісового насіння та вирощено 10 мільйонів сіянців, тож посадковим та посівним матеріалом обійшлися своїм, – підкреслив Анатолій Левицький. – Традиційно основними лісоутворюючими породами для області є сосна звичайна та дуб звичайний, хоча висаджувалися й інші – дуб червоний, горіх чорний, липа дрібнолиста.

Роботи на лісових розсадниках з посіву основних порід в області тривають. Станом на сьогодні вже засіяно 5,2 гектари, при плані в 14 гектарів. Враховуючи зміну кліматичних умов, на цей рік заплановано продовжити роботу із забезпечення лісових розсадників системою крапельного зрошування, переважно тих, де вирощуються соснові сіянці. На 6-ти гектарах така система буде запроваджена в лісорозсадниках Золотоніського, Черкаського та Чигиринського лісгоспів.

Завершують на підприємствах й доповнення лісових культур – такі роботи виконані на площі в 1000 га, залишилось ще майже 400 га. Крім того, буде створено 23,5 га плантацій новорічних ялинок. Станом на початок квітня лісівниками заготовлено 1233 кілограми лісового насіння, при плані – 775 кілограмів, з них 976 кілограмів сосни звичайної.

– Активно проходять в усіх лісгоспах області еколого-просвітницькі заходи в рамках Всеукраїнських акцій «Майбутнє лісу у твоїх руках», «За чисте довкілля», – наголосив Анатолій Левицький, – В них вже взяли участь близько 2-х тисяч осіб – учнівська та студентська молодь, представники громадськості, місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, засоби масової інформації.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x