У Черкасах вшанували пам\’ять померлих від СНІДу

У Черкасах вшанували пам\’ять померлих від СНІДу

У Черкасах відбулась соціальна акція «100 % життя – 100 % толерантності», приурочена до Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНіДу. Ініціаторами заходу стали громадські організації «Від серця до серця» та «Всеукраїнської мережі ЛЖВ» спільно з департаментом охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради. Про це «Нова Доба» дізналася із прес-служби Черкаської міської ради.

Як інформує КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я, метою проведення акції є не лише вшанування пам’яті людей, які померли від СНіДу, але й привернення увагу суспільства та представників влади до епідемії ВІЛ/СНіДУ у нашій країні, нагадати про те, що ця проблема стосується кожного.

Як зазначають громадські активісти, при своєчасному виявленні та лікуванні, пацієнти з ВІЛ живуть повноцінним, довгим життям: соціально активні, можуть мати здорових дітей, залишають вірус поза передачею.

Перед населенням міста виступила заступник головного лікаря комунального закладу «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІД Білоус І.В., яка відмітила, що їх центром активно запроваджуються заходи протидії ВІЛ/СНІДу. Завдяки проекту RESPECT, покращилось ставлення медичних працівників до ВІЛ-інфікованих пацієнтів та зменшення рівня дискримінації. У 2017 році вперше за 29 років продовження епідемії ВІЛ/СНІДу У Черкаській області та м. Черкаси, спільними зусиллями медпрацівників та неурядових організацій досягнуто 0 % передачі ВІЛ від матері до дитини. Всі медичні заклади мають бути 100 % толерантними до пацієнтів, адже за весь період епідемії серед медичних працівників не було жодного інфікування ВІЛ пов’язаного з виконанням професійних обов’язків.

Під час акції були відмічені заклади, які 100 % толерантні до пацієнтів. До цих медичних закладів відносяться – кабінет «Довіри» комунального некомерційного підприємства «Консультативно-діагностична поліклініка» Черкаської міської ради, комунальний заклад «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом», комунальний заклад «Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер».

Завідуюча кабінетом «Довіра» Гоменюк Г.О. в своєму виступі відмітила, що їхній кабінет приймає в рік 320 ВІЛ-інфікованих, які отримують ART лікування та проводять діагностичний моніторинг. Працівники кабінету «Довіра» забезпечують підтримку прихильності до лікування ВІЛ інфікованих, пацієнтів із групи ризику (наркозалежних), консультують по плануванню сім’ї серодискордантні сім’ї, де один ВІЛ-інфікований, інший ні; проводять тестування на ВІЛ (у рік близько 300–400) тощо.

В парку «Сосновий бір» проведено ряд заходів, у рамках яких надавалась консультація всім бажаючим по питанням ВІЛ/СНІД та розповсюджувались інформаційні матеріали по профілактиці ВІЛ інфекції, проводились майстер-класи серед дітей із виготовлення аплікацій та тематичні вікторини про шляхи розповсюдження інфекції та міфи про ВІЛ.

Станом на 01.01.2018 р. у закладах охорони здоров’я області на обліку перебуває 3 710 ВІЛ-інфікованих осіб( поширеність ВІЛ-інфекції – 302,2 на 100 тис. населення) та 1 206 хворих на СНІД (поширеність СНІДу – 98,2 на 100 тис. населення). У порівнянні з 2016 роком відмічається ріст поширеності ВІЛ інфекції на 6,7 %, поширеності СНІДу – на 8,7 %.

До цього часу єдиним реальним заходом, за допомогою якого людство має можливість боротися зі СНІДом, є зміна поведінки людини на більш безпечну щодо можливості інфікування ВІЛ. Необхідно перетворити знання про шляхи інфікування ВІЛ на усвідомлені та впевнені дії щодо їх попередження.

Доки ми не зрозуміємо, що це стосується кожного з нас, – боротьба зі СНІДом не дасть відчутних результатів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x