Форум майбутнього «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» відбувся на Площі Знань ЧДТУ

Форум майбутнього «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» відбувся на Площі Знань ЧДТУ

У Черкаському державному технологічному університеті 18 травня відбулася унікальна подія – Форум майбутнього Черкащини «Вчись, працюй, живи на Черкащині!», якому передував проведений наприкінці минулого року в ПК «Дружба народів» регіональний «круглий стіл» на тему: «Професійна освіта як основа збереження кадрового потенціалу та економічного зростання Черкаської області».

Форум майбутнього Черкащини ставив за мету ознайомлення учнів старших класів шкіл та студентів навчальних закладів із сучасними реальними можливостями підприємців Черкащини щодо надання добре оплачуваного першого робочого місця, визначення особливих потреб ринку праці Черкащини в сучасних умовах, підвищення престижу роботодавців, напрацювання «дорожньої карти» розвитку регіону, зокрема й кроків щодо запровадження принципів дуальної освіти в навчальних закладах і на підприємствах нашого регіону. Відтак, на Площі Знань ЧДТУ зібралися представники обласної та міської влади, обласного об’єднання організацій роботодавців, обласної профспілки, обласної служби зайнятості, регіональної ради підприємців області, громадські організації, керівники навчальних закладів, зокрема й профтехосвіти, вишів, роботодавці, студенти, старшокласники та всі охочі ознайомитися із можливостями працевлаштування в регіоні.

Форум майбутнього «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» відбувся на Площі Знань ЧДТУ


− Черкаський державний технологічний університет, залучаючись підтримкою влади, роботодавців та навчальних закладів, прагне продемонструвати, що в Черкасах та області є робочі місця, якісна освіта, комфортні умови праці та проживання, − наголосив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор. − Дякую колегам та гостям, які підтримали ініціативу проведення форуму. Спільними зусиллями ми зробимо Черкащину провідним регіоном України.
Перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Коваль передав вітання учасникам форуму від голови Черкаської облдержадміністрації Юрія Ткаченка та звернувся з промовою до численної аудиторії.

− Сьогодні ЧДТУ зініціював захід, на якому ми бачимо поєднання пропозицій від профтехосвіти, вищих навчальних закладів та роботодавців, – зазначив Віталій Володимирович. – Ми добре усвідомлюємо, що наша держава буде сильною тоді, коли створюватимемо нові робочі місця з гідною зарплатнею, а також відповідною соціальною інфраструктурою. Обласна влада нині тісно співпрацює з підприємцями, адже реальних результатів можна досягти лише об’єднавши зусилля. Сьогодні є можливість запропонувати випускникам шкіл якісні знання та місця їх практичної реалізації.

Форум майбутнього «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» відбувся на Площі Знань ЧДТУ


До учасників заходу зі щирими словами просякнутими вірою в майбутнє регіону звернулися директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергій Воронов, голова Федерації професійних спілок Черкаської області Петро Шевченко, директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко, заступник голови Черкаського обласного об’єднання організацій роботодавців Олександр Луговський.
Цього дня на Площі Знань ЧДТУ старшокласники мали змогу побачити презентацію освітніх закладів і підприємств у форматі виставки, а студенти навчальних закладів – експозиції роботодавців, сучасні можливості підприємців Черкащини створення гідних умов праці та надання добре оплачуваного першого робочого місця. На локаціях Наукового пікніка Черкаського державного технологічного університету всі охочі могли ознайомитись із перспективами і здобутками факультетів, кафедр та окремих спеціальностей ЧДТУ, дізнатися умови вступу на відповідні спеціальності та напрямки підготовки, поспілкуватися зі студентами та викладачами у неформальній атмосфері.

До того ж, на Площі Знань ЧДТУ діяв Профорієнтаційний майданчик, де можна було пройти експрес-діагностику щодо визначення власних професійних намірів та знайти відповіді на питання: як обрати майбутній фах, успішно працевлаштуватися на перше робоче місце, побудувати кар’єру. Із актуальними вакансіями міського центру зайнятості була нагода ознайомитися в Центрі працевлаштування та кар’єри, що діє на базі навчального закладу.
Водночас на Форумі майбутнього Черкащини розгорнувся дискусійний майданчик на тему: «Як зберегти молодих фахівців із робітничих та інженерних спеціальностей – випускників навчальних закладів Черкащини від виїзду на роботу за кордон». У дискусії з виступами взяли участь: директор Черкаського міського центру зайнятості Оксана Щербак; директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергій Воронов, заступник голови Черкаського обласного об’єднання організацій роботодавців Олександр Луговський та голова Федерації професійних спілок Черкаської області Петро Шевченко.
Кожен виступ спонукав до живого обговорення, щирого висловлення думок, надання пропозицій, пошуку шляхів вирішення нагальних питань. Дискусійна тематика переважно стосувалася ситуації на ринку праці, перспектив впровадження дуальної освіти в навчальних закладах регіону, обговорювали розробку «Дорожньої карти» соціально-економічного розвитку Черкащини та визначали критерії, за якими оцінюється «престиж» роботодавців на місцевому ринку праці.
Відтак, учасники Форуму майбутнього Черкащини «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» визначили за необхідне: підвищення престижу місцевих роботодавців у суспільстві в частині створення належних умов праці, кар’єрного зростання та гідної зарплати для молоді; визначення шляхів вирішення основних проблем ринку праці Черкащини в сучасних умовах; вироблення реальних кроків у напрямку запровадження принципів дуальної освіти в освітніх закладах і на підприємствах Черкаської області.
Із метою протидії наслідкам конкуренції на міжнародному ринку праці та ринку освітніх послуг, а також для захисту основ економічної стабільності регіону – професійної освіти та вітчизняного роботодавця – учасники Форуму вирішили:
• Закликати керівництво професійно-технічних, вищих навчальних закладів області й керівників регіональних виробничо-промислових підприємств та організацій до налагодження тісної співпраці в частині осучаснення навчальних планів і підготовки молодих спеціалістів за запитами роботодавців, що відповідають сучасним технологіям виробництва.

• Запропонувати органам виконавчої влади та місцевого самоврядування в межах профорієнтаційної роботи спільно з громадськими організаціями та бізнес-асоціаціями, асоціацією роботодавців і представниками підприємництва провести широку соціально-інформаційну кампанію з популяризації інженерно-технічних спеціальностей і робітничих професій за запитами роботодавців регіону.
• Доручити Оргкомітету Форуму передати резолюцію органам державної влади і місцевого самоврядування.
Форум майбутнього Черкащини «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» організовано за підтримки Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаської обласної ради, Черкаської міської ради, Черкаського обласного об’єднання організацій роботодавців, Черкаської обласної ради ректорів, директорів I–IV рівнів акредитації, Федерації профспілок Черкаської області, Черкаського державного технологічного університету, регіональної ради підприємців, ГС «Агенції підтримки підприємництва та інвестицій», Черкаського обласного центру зайнятості.

Ольга Квятковська

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x