ЧНУ сьогодні: кращі традиції плюс європейські інновації

ЧНУ сьогодні: кращі традиції плюс європейські інновації

Ще один навчальний рік наближається до кінця. Це період завершення навчального процесу, підбиття підсумків та активної підготовки до вступної кампанії-2018. Про те, з чим до неї підходить Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, розповідає ректор Олександр Черевко:
– Цей навчальний рік для нашого університету був непростим, але успішним. Про це, передовсім, свідчать незалежні рейтинги. Упродовж останніх років ЧНУ демонструє в них позитивну динаміку. І цьогоріч університет укотре підтвердив статус лідера наукової діяльності, ставши 15-м в Україні за показниками престижної всесвітньої наукометричної бази даних Scopus. Нагадаю, що наш професор Борис Мінаєв у 2017 році визнаний найцитованішим серед науковців ВНЗ України. Ми увійшли в ТОП-50 найкращих ЗВО України за результатами опитування роботодавців України та в Міжнародний рейтинг
QS Quacquarelli Symonds, куди потрапили лише 16 українських університетів.
– Олександре Володимировичу, цей результат – свідчення того, що обрана університетом стратегія освітнього і наукового розвитку правильна. Розкажіть, що зроблено за останній період для розвитку науки?
– У ЧНУ створюють умови для реалізації потенціалу кожного викладача.
Сьогодні студентам Черкаського національного викладають 75 професорів, докторів наук, 332 доценти, кандидати наук. Професорсько-викладацький склад «молодшає» – середній вік штатних викладачів із науко­вими ступенями та вченими званнями становить 49 років проти 54 у 2013 році.
Працюємо над способами комерціалізації наукової діяльності. Наукові дослідження та розробки 13 науковців ЧНУ фінансуються з Державного бюджету та Державного фонду фундаментальних досліджень. Виконання цих проектів принесло університету 1 мільйон 782 тисячі гривень, ще 200 тисяч гривень залучено завдяки науковим грантам. Держбюджетний проект для молодих науковців – це ще майже 600 тисяч гривень. Платні послуги надає Центр аналітичних досліджень «Прагма», створений у березні 2017 року.
– Не менш важливою складовою діяльності сучасного вищого навчального закладу є організація освітнього процесу. Які напрацювання у цій сфері?
– Цьому питанню приділяється велика увага. Викладачі та студенти використовують у навчальному процесі нові технології. Проводять вебінари, інтернет-конференції тощо. Зареєстрованим у локальній мережі університету відкрито доступ до всесвітніх наукометричних баз даних Web of Science. Щоб поліпшити якість освіти, що отримують наші студенти, та зважаючи на побажання роботодавців, університет проводить ліцензування й акредитацію нових, затребуваних на ринку праці, спеціальностей. Лише упродовж 2017−2018 навчального року з’явилося 9 нових спеціальностей бакалаврату та 10 – магістратури.
– Чи вдається скеровувати міжнародну діяльність у практичну площину?
– Міжнародна діяльність є важливим напрямом нашої роботи. Університет на підставі міжнародних угод співпрацює з понад сотнею закордонних парт­нерів. Окрім того, у ЧНУ навчаються студенти з 19 країн світу. Науковці та студенти університету беруть участь у міжнародних програмах обміну: програмі академічних обмінів імені Фулбрайта, німецькій програмі академічних обмінів ДААД, грантових програмах Європейського Союзу – 7 рамковій програмі, Еразмус+, Темпус, Горизонт 2020. Не менш результативною є участь науковців у міжнародних проектах – спільно з Опольським університетом (Польща), університетом Yuzuncu Yil University (Туреччина), Університетом Бат Спа (Велика Британія), зі Словацьким університетом сільського господарства в Нітра, з Тбіліським державним університетом імені Іване Джавахішвілі (Грузія), МОН України та Вестмінстерським університетом (Велика Британія). Понад 100 наших студентів навчалися чи стажувалися у закордонних ВНЗ. 11 осіб отримали подвійний диплом у Вищій лінгвістичній школі м. Ченстохова (Польща). Крім того, наш університет став осередком євроінтеграційних процесів на Черкащині. Цієї весни на базі ЧНУ Посольство Литовської Республіки в Україні, яке є контактним Посольством НАТО в Україні, провело Молодіжний євроатлантичний безпековий форум. Зібралися студенти з Черкаської, Чернігівської, Київської областей та Києва.
– Черкаський національний вважають центром патріотизму й духовності. Якими реальними справами підтверджуєте цей високий статус?
– Університетська громада щодня наповнює його змістом. Це стало нашим повсякденним життям. Відзначаємо пам’ятні для України дати, допомагаємо армії, зустрічаємося з тими, хто брав участь у бойових діях на сході України. Наші історики досліджують актуальні проблеми української історії, літературознавці вивчають видатних діячів літератури, відкривають незаслужено забуті імена, мистецтвознавці популяризують надбання образотворчого мистецтва. Проводять акції, спрямовані на виховання поваги і любові до державної мови й культури. Наші науковці займаються просвітництвом, популяризуючи духовні, культурні цінності. В університеті та поза його межами проводять конкурси, виставки, презентації художніх книг, вечори зустрічі з видатними людьми, фестивалі, концерти, походи, подорожі. Дбаємо про збереження історичної спадщини нашого краю. Так, у 2017 році у нас створено Центр дослідження трипільської культури. Працюємо над внесенням трипільських пам’яток до культурної спадщини ЮНЕСКО. В університеті розвинений волонтерський рух. Крім того, наші викладачі й студенти є знаними громадськими лідерами та експертами з широкого кола питань. У такому середовищі молоді люди отримують правильні орієнтири, що стають для них принципами на все життя. Складовою патріотичного виховання, а в часи воєнної загрози – пріоритетною, є військове виховання. Викладацький склад нашої кафедри військової підготовки успішно справляється з цим завданням. 51 студент ЧНУ захищав чи захищає Україну в зоні АТО, ще у 80 студентів наразі батьки перебувають на сході країни.
– Олександре Володимировичу, цієї весни виповнилося три роки відтоді, як колектив Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького обрав Вас ректором. Зміни, які відбулися в університеті, досить помітні. Чим найбільше задоволені і які завдання ставите собі на перспективу?
– Звісно, найбільша цінність – це люди, викладачі й студенти. За ці роки колектив Черкаського національного проявив себе як команда, якій під силу найскладніші завдання. Усі ці роки проводимо успішну вступну кампанію. Нас обирають молоді люди та їхні батьки не лише з Черкаської, а й з інших областей України, з-за кордону. Працюємо, щоб зробити навчання наших студентів комфортним. До їхніх послуг – 5 сучасних гуртожитків, їдальні, кафе, спортивні й тренажерні зали, майданчики, наукова бібліотека та багато іншого. Попри непрості часи, успішно реформуємося, розвиваємося, оновлюємося. Уже цієї весни відкрився оновлений актовий зал, розпочалися заняття в реконструйованому спортивному залі, ліквідована аварійність вхідної групи в навчальному корпусі №3. Окрасою студмістечка стане новий футбольний майданчик. У моїх найамбітніших планах – відбудувати навчальний корпус №4 по вулиці Остафія Дашкевича, 24, де в 1990 році сталася пожежа. Заручившись підтримкою Міністерства освіти і науки, обласної, міської влади, народного депутата Сергія Рудика, ми зрушили це питання з «мертвої» точки. У Державному бюджеті закладені кошти, розпочали проектні роботи. Переконаний, що невдовзі у середмісті Черкас постане оновлений навчальний корпус ЧНУ. Сподіваюся, що ми проведемо не менш успішну, ніж у попередні роки, вступну кампанію, і університет 1 вересня відкриє двері талановитій, завзятій та перспективній молоді!
ЧНУ сьогодні: кращі традиції плюс європейські інновації
ЧНУ сьогодні: кращі традиції плюс європейські інновації
ЧНУ сьогодні: кращі традиції плюс європейські інновації

Прес-служба ЧНУ ім. Б. Хмельницького

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x