Квіти, що захистять від шкідників

Квіти, що захистять від шкідників

Як відомо, одна з найбільш важливих функцій квітів – залучення на ділянку комах-запильників. Але деякі з них здатні й відлякувати шкідників.

Петунія. Різнобарвну петунію дуже люблять квіткарі, а от деякі комахи воліють триматися від неї подалі. Петунії протистоять практично всім шкідникам і хворобам бобових культур. Крім того, ця чудова квітка допоможе врятувати редиску, ріпу, дайкон і пекінську капусту від хрестоцвітної блішки. А ще сусідство з петунією захищає айстри від фузаріозу.

Чорнобривці. Дуже популярна серед садівників рослина – і квітує довго, і особливого догляду не потребує. А тим часом квіти чорнобривців виділяють фітонциди, що відлякують нематод та інших дрібних ґрунтових хробаків від картоплі й томатів. Розсаджені по периметру грядки із суницею чорнобривці надійно захистять ягоду від довгоносика. Розташуйте клумби із чорнобривцями поруч із посадками цибулі та капусти і ваші овочі перестануть страждати від навал цибульної мухи, совки і капустяного білану.
Квіти, що захистять від шкідників
Календула (нагідки). Усім відома з дитинства квітка нагідок з жовтими або жовтогарячими пелюстками не перше століття допомагає городникам у нелегкій боротьбі зі шкідниками. Календулу часто саджають упереміш із картоплею, щоб захистити посіви від колорадського жука. Якщо календулу посіяти між грядками з капустою, перцями, томатами, то вона захистить урожай від кліщів і нематод. Календула, що росте поруч із полуницею, урятує останню від попелиці, приймаючи «вогонь на себе».

Пижмо. Цю багаторічну рослина вважають бур’яном і, як правило, видаляють із городів. Але існують і декоративні сорти пижма, що можуть стати не тільки прикрасою клумб, але й захисниками від шкідливих комах. Тому що ефірні олії цієї рослини містять туйон, камфору й алкоїди – токсичні для деяких видів шкідників. Різкий запах пижма не до душі колорадському жуку, мідяниці, капустяному білану, цибульній мусі, довгоносику і кліщам.
Квіти, що захистять від шкідників
Піретрум (далматська, кавказька, перська ромашка). Ця рослина – справжній подарунок садівникам від природи, оскільки є натуральним інсектицидом. Висаджуйте піретрум поруч із капустою, і ви забудете про гусінь і попелиці. Зростаючи поруч із яблунями та іншими плодовими деревами, піретрум надійно захистить ваш сад від плодожерки, попелиці та інших шкідників. Якщо посадити ромашку-піретрум поруч із флоксами, останні не будуть уражатися нематодою.

Пеларгонія. Їдкий запах не витримує багато шкідників плодових і ягідних культур, тому варто висаджувати її (або розставляти горщики з нею) між кущами в ягідниках. Таким чином ви зможете убезпечити ягідні кущі від попелиці. Пеларгонія добре відганяє мух, так що кілька горщиків із цією чудесною квіткою не будуть зайвими на терасі перед входом у будинок.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x