Сьогодні давно. Кінотеатр «Мир»

Сьогодні давно. Кінотеатр «Мир»

55 років тому, 25 травня 1963-го, наш тоді молодий обласний центр збагатів на ще один кінотеатр. У період будівництва планувалося, що називатиметься він «Космос», та з невідомих причин його перенарекли на «Мир».

Цей кінотеатр був особливим бодай тим, що став першим далеко від центру міста. Район цей вже давно активно обживався переселенцями з Дніпровського пониззя, тут тривала житлова забудова, відкривалися нові школи, заклади торгівлі, а ось на культурний відпочинок треба було вирушати за кілька кілометрів.
Першими почесними глядачами у день відкриття (демонструвався фільм «Сестри») стали будівельники БУ-3 тресту «Черкасжитлобуд», які й зводили «Мир». Зала театру вміщувала понад 500 глядачів, мала найкращу на той час акустику. Як про диво з див переповідалося, що в кінотеатрі – напівм’які крісла, а не фанерні «хлипавки». Зала провітрювалася дев’ятьма потужними вентиляторами.

Сьогодні давно. Кінотеатр «Мир»

«Просторий балкон-фойє. Зручно те, що звідси, з балкона, глядач бачить вхід до кінозалу, чує перші дзвінки, а коли потрібно, спускається сходами прямо в зал», – анонсувала принади нового широкоекранного кінотеатру місцева газета. У продовження «кінофікації» Черкас планувалося, що того ж 1963 року розпочнеться будівництво двох літніх кіноплощадок: однієї – в районі заводу штучного волокна, іншого в Припортовому жилмасиві.

Упродовж кількох десятиліть «Мир» залишався типовим кінотеатром «на районі» зі стабільною аудиторією, від середини 1980-х вже й застарілим. З крахом усієї кіносистеми часів СРСР сюди ненадовго вселилася релігійна громада однієї з нових церков, потім приміщення переобладнали під міський Будинок культури імені Івана Кулика. 2011-го будівлю передали на баланс спортшколи, оскільки та своєї не мала, розробили проект реконструкції, і знову – пауза на 5 років. Та ось, нарешті, визначившись із «ціною питання», що склала близько 6 мільйонів гривень, справу зрушили з мертвої точки. Щоправда, реконструкція триває якимись нападами – то аж бігом на осінньому холоді, то місяцями на будівництві зовсім тихо. Зараз тихо…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x