Черкаська ІТ-компанія скаржиться на управління держпраці в Черкаській області

Черкаська ІТ-компанія скаржиться на управління держпраці в Черкаській області

Одна з найбільших ІТ-компаній Черкас, компанія СПД-Україна, змушена звернутися до громадськості з відкритою офіційною позицією з приводу конфліктної ситуації з Управлінням держпраці в Черкаській області.

Ми, одна з найбільших ІТ-компаній Черкас, компанія СПД-Україна змушена звернутися до громадськості з відкритою офіційною позицією з приводу конфліктної ситуації з Управлінням держпраці в Черкаській області.

Наша компанія понад 10 років успішно представляє як Україну, так і Черкаси зокрема, на міжнародному рівні. СПД-Україна є ініціатором багатьох благодійних та освітніх ініціатив. Ми постійно доводимо, що реалізувати свій потенціал та достойно заробляти можливо навіть без виїзду за кордон, адже в Україні великою проблемою є міграція цінних трудових ресурсів – дослідників, інженерів, програмістів. Вже кілька років поспіль ми абсолютно безкоштовно, стовідсотково власним ресурсом, надаємо можливість усім бажаючим вивчитись, отримати роботу мрії, працювати в комфортних умовах, займатись цікавими проектами, професійно зростати, тим самим маючи достойний рівень життя вже тут, в рідних Черкасах, без виїзду за кордон.

За версією авторитетного всеукраїнського видання dou.ua, компанія СПД-Україна декілька разів очолювала рейтинг найкращих роботодавців.

І найголовніше – СПД-Україна веде свою діяльність відкрито і прозоро, дотримується норм закону та сплачує всі податки, своєчасно сплачує заробітну плату, і не приховує прибутки.

Що маємо натомість?

В середині травня цього року державна служба з питань праці почала перевірки, в ході яких не було висловлено жодних претензій, всі затребувані документи були надані в повному обсязі і у вказаний строк.

Проте, вже через декілька днів на нашу адресу надійшли акти щодо нібито допущених грубих порушень трудового законодавства. З точки зору представників держпраці, компанія не мала права укладати угоди з розробниками, а повинна була взяти їх в штат за трудовим договором. Хоча за нормами закону самі громадяни вправі визначати, бажають вони надавати послуги віддалено, чи хочуть бути прийнятим в штат і постійно працювати на визначеному робочому місці. Не можна не брати до уваги і фактичну потребу компанії у найнятих працівниках або її відсутність. Також не можна ігнорувати той факт, що органами держпраці не було зафіксовано жодного звернення «ображених» нами працівників чи підрядників.

Важливий факт: за укладеними угодами компанією офіційно було сплачено податків майже у 10 разів більше, ніж якби вказані особи перебували у штаті з виплатою мінімальної заробітної плати. Тож говорити про якесь порушення інтересів держави через ухилення від сплати чи мінімізацію податків не доводиться, як і про діяльність органів держпраці на користь держави в цілому.

Всі заперечення щодо відмінності форми договорів, їх умов, фактичних обставин, повноти сплати податків, було повністю проігноровано.

Тож маємо небезпечний прецедент, коли контролюючий орган фактично перебирає на себе повноваження і сторін договору і суду, і вирішує, як слід розуміти положення угод і які правовідносини повинні до них застосовуватись – і це лише початок. Тому ми не можемо лишати без розголосу і реагування подібне грубе втручання у бізнесову діяльність компанії.

Ми виступаємо проти повернення до подібної практики протистояння бізнесу та державних органів, особливо на тлі задекларованої на всіх рівнях «особливої ролі розвитку ІТ-сфери для зростання економіки» та «дерегуляції». Всі декларації та корисні ініціативи ІТ-компаній на кшталт СПД-Україна, перекреслюються діями контролюючих органів на місцях.

Компанія СПД-Україна звернулась до ІТ-асоціації України, народних депутатів України, Голови державної служби з питань праці з вимогою запобігти необґрунтованому втручанню в підприємницьку діяльність. Ми також готові відстоювати нашу позицію в судових органах та в офісі бізнес-омбудсмена України.

Привернення уваги до цього кейсу буде корисним для вирішення подібних проблем не лише для нашої компанії чи ІТ-галузі а й для підприємництва загалом, тож триматимемо вас в курсі подій.

«Нова Доба» звертається до відповідних структур з проханням дати офійний коментар щодо цієї заяви?

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x