Геннадій Бобов: «Має бути встановлена справжня відповідальність за знищення родючості земель»

На минулому тижні я зареєстрував законопроект, який посилить відповідальність за безгосподарське використання земель. Пропоную встановити, що безгосподарське використання земель, якщо це спричинило тривале зниження або втрату їхньої родючості, виведення земель із сільськогосподарського обороту, змивання гумусного шару, порушення структури ґрунту, карається штрафом від 51 000 до 85 000 гривень або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до десяти років. На сьогоднішній день відповідна стаття в Кримінальному кодексі передбачає значно м’якше покарання.
Вважаю, що деградація ґрунтів через безгосподарське ставлення до землі представниками окремих агрофірм набула ознак національної проблеми. Порушення екологічних норм, сівозміни, гонитва багатьох представників агробізнесу за прибутками призводять до того, що в середньостроковій перспективі Україна може втратити основне своє багатство – родючі ґрунти. За оцінками науковців, тільки внаслідок ерозії Україна щороку втрачає 500 млн т ґрунту, з них до 24 млн т гумусу. Основний фактор деградації – це діяльність людини в сільському господарстві.
Переконаний, що Україна не зможе перетворитися в потужну аграрну державу світового рівня, якщо не буде встановлена жорстка відповідальність за порушення законодавства в цій сфері. Сьогодні Кримінальний Кодекс за безгосподарське використання земель передбачає штраф у розмірі до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це всього лишень 4 250 грн. Така санкція не зупинить порушників, які отримують не зрівнянно більші доходи. Тому я пропоную збільшити штрафи в двадцять разів і запровадити більш жорстку санкцію по обмеженню волі.
Якщо ми за допомогою встановлення жорсткої відповідальності зменшимо обсяги деградації ґрунтів, то збільшимо врожайність і зупинимо негативні явища в сільському господарстві.
Маємо назавжди відбити бажання знищувати наші чорноземи.
Адже що ми маємо зараз? Я наведу всього лише декілька цифр. 20% в Україні – ґрунти з незадовільними властивостями. На 20–60% на еродованих ґрунтах зменшується врожайність.
Втрати України – 12 млн т зернових на рік. В Європі за псування землі порушник заплатить більше 100 тис євро або за свої гроші відновить її. В Україні штраф – 230 євро. Відновлювати ніхто нікого не зобов’язує. З 1990 року площі під соняшником, який виснажує землю, ви росли в 3 рази й будуть зростати.
Земля – це найбільше багатство України. І ми маємо назавжди відбити бажання знищувати наші чорноземи тим, хто заради легких грошей може піти на злочин. Інакше ні в нас, ні в нашої держави не буде майбутнього. Переконаний, що всі депутати, які вболівають за наш край, підтримають мене. Також сподіваюся і на підтримку своїх виборців. Адже посилення кримінальної відповідальності за безгосподарське використання земель – це та норма, яка не сподобається багатьом агровиробникам, які звикли жити одним днем і не думати про майбутнє. Але переконаний, що люди, справжні українці, підтримають мене. І разом нам вдасться змінити ситуацію на краще. В Україні сьогодні потрібно встановити нову, більш жорстку відповідальність, яка давно вже діє в усьому світі.
Вважаю, що цей законопроект потрібно приймати якнайшвидше.
Народний депутат від Черкащини Геннадій Бобов

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x