Оксана Перехрест, волонтерка: «Будь-якій дитині потрібна любов, навіть якщо у неї немає мами»

Оксана Перехрест, волонтерка: «Будь-якій дитині потрібна любов, навіть якщо у неї немає мами»

На Черкащині діє унікальна громадська організація, яка допомагає дітлахам у дитбудинках, інтернатах і навіть самотнім жінкам із дітьми впоратися зі складними життєвими обставинами. Так громадській організації «Україна і Світ» усього один офіційний рік. Об’єднує вона небайдужих людей із Золотоноші, Черкас та Києва. Проте благодійництвом волонтери займалися вже дуже давно. На чолі організації від початку була активістка й адвокатка за професією Оксана Перехрест. За цей час благодійникам удалося допомогти великій кількості дитячих будинків, інтернатів і різноманітних соціальних центрів. Про свою роботу й потреби малюків Оксана Перехрест напередодні річниці своєї діяльності розповіла виданню «Нова Доба».

Оксана Перехрест, волонтерка: «Будь-якій дитині потрібна любов, навіть якщо у неї немає мами»Жінка колись працювала в поліції слідчим. Згодом – пішла в декрет, стала мамою, а після – почала займатися адвокатурою. Каже, що коли ти чи поліцейський, чи адвокат, ти можеш вирішити проблему юридично.
– Мої життєві погляди з материнством змінилися кардинально. І моє ставлення до людських проблем. Хотілося щоразу допомогти більше, аніж могла собі дозволити. І я почала спочатку займатися волонтерством спочатку самостійно. Відвідувала час від часу дитячі будинки, потім почала організовувати довкола себе людей, яких знаю… Так, крок за кроком, народила ціла мережа людей, які допомагають мені допомагати іншим, якби це не звучало каламбурно, – розповідає Оксана Перехрест.

Оксана Перехрест, волонтерка: «Будь-якій дитині потрібна любов, навіть якщо у неї немає мами»Ще в декретній відпустці жінка зі своїми помічниками організувала виробництво мила ручної роботи. Щоб мати змогу його продавати за символічну ціну й таким чином купувати необхідні речі для малюків. Усе почалося із дитбудинку в Кропивні. Так і нині, скільки б волонтери не їздили, але цьому дитбудинку допомагають постійно.

Оксана Перехрест, волонтерка: «Будь-якій дитині потрібна любов, навіть якщо у неї немає мами»Так «Україна і Світ » – це організація, що має статус неприбуткової, вона займається виключно волонтерською діяльністю. Волонтери не збирають кошти й не передають їх. Зазвичай, спрямовують свої сили на пошук необхідних речей: підгузків, пляшечок, медичних препаратів чи інвентарю.
– Наша діяльність регулюється Високою Мораллю, Конституцією України, Законом України «Про волонтерську діяльність» та іншими. Що ми зазвичай робимо? Ми інформуємо про проблеми таких закладів, чи й навіть про їх існування. Шукаємо людей з потребами, створюємо рекламу, щоб забезпечити підтримку, організовуємо допомогу напряму та адресно, проводимо майстер класи та лекції, а також
надаємо безкоштовні юридичні консультації, – розповідає волонтерка.

Та на цьому волонтери не зупиняють свою діяльність. «Україна і Світ» також створює свої проекти. Наприклад, «Дні доброти», «День народження у сиротинці», різдвяні й передвеликодні акції з подарунками для малят, а ще допомагають просто одиноким та малозабезпеченим матерям, запрошують їх на різні заходи та екскурсії. Цієї зими навіть організовували мобільні групи для прибирання снігу, консультували студентів із юридичних питань.

В організації кажуть, що не афішують свою діяльність, оскільки добрі справи не роблять поспіхом і про них не слід кричати на загал. Проте волонтери «Україна і Світ» раді долучитися і до просвітницьких проектів. Таким став соціальний фотопроект від «Нової Доби» «Хочу до мами», який відбувся і за фінансової підтримки благодійників, які забезпечили необхідними речами майже всіх учасників фотопроекту й допомогли надрукувати світлини.

– Головне у нас на меті те, що гарні справи робити дуже легко і приємно. А найвища подяка – це вдячні очі тих, кому ти допоміг. Будь-якій дитині потрібна любов, навіть якщо у неї немає мами. А ми можемо цією любов’ю поділитися. Хто хоче з нами – ми завжди раді! – наголосила очільниця «Україна і Світ» Оксана Перехрест.

Анна Сакун

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x