На Черкащині за рік з’явилось 5 лауреатів літературних премій

На Черкащині за рік з’явилось 5 лауреатів літературних премій

Не хочеться наврочити, але ж і мовчати, певно, не варто, що поточний 2018-й із самого свого початку означився як вельми успішний для письменників Черкащини. Маю на увазі те, що на цей успішний для нас день маємо вже п’ять лауреатів престижних літературних премій і конкурсів, які засвідчують неабиякий творчий потенціал майстрів художнього слова Шевченкового краю, їхні таланти, різногранністю обдарувань.

Із самого початку року відкрила лауреатський лік поетеса й перекладачка із Черкас Наталія Горішна, поетичну збірку якої «Люблю» відзначено літературною премією імені О. Олеся, котра має статус усеукраїнської, заснована Сумським земляцтвом у Києві та присуджується щорічно за найкращу збірку лірики. Вже тільки ці характеристики можуть відповідно атестувати творчий хист Наталії Горішної, та до всього хочеться додати, що ця поетеса ось уже понад 10 років дуже інтенсивно і плідно творить у царині поезії та художніх перекладів, практично щороку озивається до читачів новою книжкою, з якої дуже добре проглядається творче самовдосконалення і творчі пошуки мисткині, її бажання постійно оновлювати свій поетичний світ. Звісно, поетеса має улюблене коло тем-проблем, облюбовану версифікацію, коло іншомовних поетів, який перекладає (передовсім, російська поезія «срібного віку»), та в кожній із цих сфер вона презентує, й вельми успішно, нові грані власного поетичного світовідчуття.
Дуже схожим творчим шляхом, але з власними інтонаціями, темами, настроями іде Катерина Вербівська з Черкас, на сьогодні – авторка п’яти поетичних збірок, останню з яких – «Горицвітова сопілка» – щойно відзначили Всеукраїнською літературною премією імені Михайла Масла. Творчу «п’ятирічку» Вербівської, перша збірка якої з’явилась у 2013 році, теж можна назвати «ударною» не тільки за кількістю книжок, але й за інтенсивністю творчих пошуків, прагненнями до освоєння нових поетичних форм. Талант Катерини Вербівської – це, насамперед, талант поетеси-лірика, яка вдивляється і вслухується в кольори та музику довколишнього світу, красу якого так тонко відчував і відтворив поет Михайло Масло.

На початку квітня приємне повідомлення прийшло з Одещини й Києва: престижну літературну премію імені Степана Олійника в жанрі гумору і сатири присуджено талановитому поетові зі Сміли Анатолієві Горбівненку за збірку гумору й сатири «Налаштування веселки, або Формула борщу». Витончений, шляхетний поет-лірик, Анатолій Горбівненко, як правило, каже, що він не гуморист-сатирик, не пародист, а «веселий поет». У такому самоназиванні справді є сенс, бо гумористично-сатиричні та пародійні тексти цього митця не фонтанують емоціями чи інвективами, а відзначаються витонченою, м’якою, делікатною іронією чи такою ж дотепністю, помноженими на щиру доброзичливість. А. Горбівненко не часто тішить читачів новими книжками, та, як бачимо, бере творчою, мистецькою якістю.

Лауреатом літературно-мистецької премії імені ще одного видатного українського письменника-класика Пантелеймона Куліша щойно став поет із Городища Олексій Тичко. Такої високої відзнаки він удостоєний за збірку поезій «Ілюзії ранньої осені».

Нарешті, ще одна відзнака – переможниці літературного конкурсу творів для дітей «Лоскотон» – дісталася молодій черкаській поетесі Юлії Гончар за збірки поезій «Веселковий зоосад» і «Чарівний сонцеворот».
Про цей конкурс варто сказати й ширше, адже він цьогоріч тільки започаткований обласною письменницькою організацією спільно з Черкаським міськвиконкомо, підтриманий міським головою А.Бондаренком. І мета конкурсу – заохочувати творення книжок для дітей, і його назва – «Лоскотон» – як постійна пам’ять про Василя Симоненка, і «прив’язаність» до Міжнародного дня захисту дітей посприяли та й надалі сприятимуть його популярності. А перша лауреатка Юлія Гончар у своїх творах яскраво втілила ідеї конкурсу – любов до рідної землі, добротворення, справедливість, життєлюбний оптимізм. Із наступного року цей конкурс матиме статус всеукраїнського.

Однак і на цьому «лауреатська» тема не завершується, бо варто згадати, що цьогоріч уже відзначені лауреати престижних літературних премій, які присуджувалися на Черкащині й носять імена письменників-краян: імені Василя Симоненка – полтавець Олексій Бик і киянка Світлана Короненко; імені Олекси Влизька – поетеса з Києва Лілія Золотоноша; імені Тодося Осьмачки – «західняк» із Києва Василь Клічак. Між тим літературний рік тільки набрав ходу. Сподіваюся, що письменники Черкащини ще не весь урожай почесних відзнак зібрали. А визнаних лауреатів – вітаємо!

Володимир Поліщук, голова Черкаської письменницької організації, професор

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x