Правила здорового харчування

Нехтування правилами харчування нерідко закінчується сумно: в деяких випадках призводить до надмірної ваги та ожиріння, у інших – до хвороб шлунково-кишкової системи.

Пропонуємо прості рекомендації, що допоможуть запобігти розвитку хвороб травлення і тримати організм у тонусі протягом дня:

• вживайте їжу невеликими порціями 4–5 разів на день;
• їсти бажано в один і той же час, який ви маєте встановити самостійно (згідно з видом вашої діяльності), проте не пізніше 8-ої години вечора.
• у жодному разі не пропускайте сніданок і не голодуйте протягом дня, щоб потім наїстися за вечерею, незадовго до сну. Філіжанка кави – це не сніданок;
• не потрібно влаштовувати собі безперервні перекуси. Повноцінний обід краще, ніж декілька чашок чаю із бутербродами;
• спостерігайте за собою – можливо, ваші часті прийоми їжі викликані хвилюваннями або тривогою. Тому потрібно поступово позбавитися від цієї шкідливої для здоров’я звички;
• не «заїдайте» поганий настрій, тривогу або депресію;
• не їжте «за компанію», якщо немає апетиту;
• склянка води без газу за півгодини до їжі зможе втамувати відчуття голоду;
• у жодному разі не можна запивати жирну їжу холодними напоями. Адже при зниженні температури жир застигає у травній системі. Те ж саме можна сказати про морозиво та холодний коктейль: якщо його вживати відразу після їжі, вона теж надійде в кишечник не перетравленою;
• винятком може бути дуже суха їжа – її можна запивати невеликою кількістю води. У жодному разі не запивайте їжу молоком, тому що воно заважає травленню і викликає бродіння у кишківнику;
• трапезу слід починати з нежирного супу або салату;
• слідкуйте за розміром порцій;
• після переїдання необхідно влаштувати розвантажувальний день: вживайте 2 літри знежиреного кефіру або молока, або 1 кг кабачків і 200 г нежирного м’яса за день. При цьому воду або чай можна пити без обмежень;
• їжте повільно, ретельно пережовуйте. При швидкому поглинанні їжі відчуття насичення «не встигає» за кількістю поглинутої їжі. У результаті можна з’їсти зайвої їжі;
• фрукти, спожиті після основного прийому їжі, взаємодіють із нею і починають бродити та закисати. Тому рекомендують робити перерву після їжі 2–5 годин, у залежності від того, що ви щойно з’їли. Рекомендують їсти фрукти на сніданок, до обіду та в перервах між їжею (робити перекус);
• будь-який прийом їжі добре починати з фруктів, а не навпаки. Якщо їсти фрукти на голодний шлунок за 30 хвилин до їжі, то вітаміни організм краще засвоїть;
• купуйте продукти за попередньо складеним списком:
• не купуйте продукти, коли ви голодні;
• завжди читайте, що написано на етикетці про склад (жири, вуглеводи, кілокалорії);
• не довіряйте словам «дієтичний» або «низькокалорійний», дивіться на цифри;
• смажте страви в посуді з антипригарним покриттям без жиру, а краще – тушкуйте;
• ведіть щоденник харчування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x