Як впливають на рослини значні перепади температури?

Як впливають на рослини значні перепади температури?

Відповіли на таке важливе питання в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Для цьогорічного періоду вегетації сільгоспкультур притаманні: дефіцит опадів з квітня, травнева спека та червнева прохолода. Так, за період квітень – початок червня опадів в області випало від 30 до 70 % норми. Найменше – в південних районах, найбільше – в південно східних, де спостерігались більш інтенсивні дощі. До речі, така кількість опадів в південних районах, увійшла в п’ятірку найменших за останні 70 років. Ще на початку травня, коли в розпалі була посівна кампанія, рослинність зіштовхнулася зі спекою +32°, а ґрунт був розпечений – з червневими значеннями температури на глибині 10 см – +20°. Та вже в червні, коли через прискорений фазовий розвиток, вимоги до тепла у рослин зросли, нічна температура, яка не повинна бути нижчою від +10°, знизилась до +4° – до найбільш низьких значень за останні 39 діб, – повідомляє начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

За умов дефіциту опадів, перепади температур, а з ними виникнення рясних рос, є спасінням для рослин. Саме за такої ситуації відтерміновується початок ґрунтової засухи та рослини мають можливість відновлювати баланс вологи. Проте, холодні ночі визивають черговий стрес для рослин – пригнічення та навіть припинення ростових процесів, а з ними і зниження врожайності. За такої ситуації страждають всі культури, проте найбільше овочеві та баштанні, які слабко розвиваються та не формують цвіт.
Незважаючи на відчутні похолодання на початку червня, температура ґрунту на глибині 10 см залишається високою (при оптимальних значеннях 16-18°, фактична – 21-24°), що негативно впливає на формування бульб картоплі, у якої розпочалось цвітіння. При такій ситуації бульби формуються дрібні, що загрожує недобором врожаю.

За прогнозом, на наступному тижні очікується стабільно тепла погода, та на жаль, переважно лише місцями з періодичними невеликими короткочасними дощами. Температура повітря вночі +11+16°, вдень +22+28°.
Очікувані локальні дощі на фоні підвищення температури, не зможуть змінити агрометеорологічну ситуацію в області – фазовий розвиток сільгоспкультур продовжиться прискорено, зволоження ґрунту погіршуватиметься.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x