Черкаські музейники взяли участь у Всеукраїнському семінарі-практикумі

Черкаські музейники взяли участь у Всеукраїнському семінарі-практикумі

7-8 червня 2018 року відбувся семінар-практикум «Патріотично-просвітницька місія сучасного музею», який було проведено у Національному музеї історії України у Другій світовій війні. У семінарі взяли участь музейники з усієї України. Від Черкаського обласного художнього музею учасниками семінару стали Ольга Харсун та Оксана Пушонкова. Про це «Нова Доба» дізналася із прес-служби департаменту культури та взаємозв’язків із громадськістю Черкаської ОДА.

Логіка навчання була представлена у 4 сесіях:
1. Національно-патріотична місія сучасного музею (розглядалося національно-патріотичне виховання крізь призму музейних проектів).
2. Травматична історія середини ХХ ст. ( розглядалися музейні репрезентації та на рації України у Другій світовій війні).
3. Український визвольний рух ХХ ст.: особливості музейних (ре)конструкцій (розглядалися історичні контексти формування українського визвольного руху, невідомі факти історії та документи радянських спецслужб).
4. Сучасні події на Сході України: нарації, інтерпретації, репрезентації (розглядалися можливості музеїв у наданні достовірної інформації про події на Сході України).

По кожній сесії було представлено як теоретичний, так і практичний матеріали зазначеної тематики.
Доповіді Івана Патриляка, Ігоря Щупака, Володимира Сімперовича, Сергія Лаєвського та багатьох інших знавців історії змусили учасників семінару замислитись над тим, що трактування історії залежить від ціннісних координат, які ми спроможні визначати в складних умовах інформаційної війни.

Організатори семінару вдало поєднали новаторські засоби, які межують з академізмом, спробували дати відповіді на актуальні питання репрезентації історії не лише в музеях, а й стосовно політики історичної пам’яті в Україні в цілому.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x